Od zrna do šalice

Što se sve skriva iza rituala ispijanja kave?

23. studeni 2022.

Fotografija: Unsplash

Sponzorirani sadržaj/Lea Ladišić

Od šalice kave ne želimo samo vrhunski okus, miris i trenutak opuštanja, već očekujemo da su birana zrna nastala u skladu s održivim načinima proizvodnje.

S kojim mirisom započinjete dan, a koji miris vas najbolje opušta? Opojni miris kave među prvima nam pada na pamet. Bez ukusne šalice omiljenog kofeinskog napitka ne možemo započeti dan, a ispijanje kave ritual je koji se prakticira već desetljećima. Svaka kultura ima svoje načine uživanja u crnom napitku, no sve ih veže isti cilj - relaksacija i vrijeme u kojem se isključujemo iz dnevnog stresa i svim osjetilima pružamo dobro znane užitke i dobrobiti koje pruža šalica kave. Pritom, glavni uvjet je dobro pripremljena kava od najfinijih zrnaca koja dolaze s provjerenih plantaža koje teže skladu s prirodom i ekološkom održivosti. 

image

Fotografija: Unsplash 

Talijani su eksperti kada je u pitanju savršena kava. Posvećuju maksimalnu pažnju kvaliteti i okusu kave, a najpoznatiji su po pripremanju espressa čija priprema traje i manje od minute te se ispija u tek nekoliko gutljaja. Pritom samo iskustvo ispijanja i užitak nisu svedeni na minimum. No među istinskim obožavateljima kave su i Šveđani - Skandinavci su praksu opuštanja i uživanja u svakom segmentu života doveli do savršenstva, a kava kao neizostavni dio dana jedan je od najvažnijih. Šveđani su poznati po ritualu Fike – riječi koja nastaje od njihove riječi za kavu (kaffi).

Fika podrazumijeva ležernu atmosferu, estetski ugodan prostor, u čijem je središtu šalica kave, neovisno o tome ispijate li sami ili u društvu prijatelja, obitelji ili poslovnih kolega. Fokusirani su na trenutke povezivanja i zbližavanja, uz šalicu kave i omiljenih slastica poput cimet rolica. Zato ne iznenađuje podatak ovogodišnjeg istraživanja o najvećim potrošačima kave. Na prvom mjestu su Finci, zatim Nizozemci, a slijede ih Šveđani na trećem mjestu. Na ovoj listi Hrvatska se našla na dvadesetom mjestu, kao zemlja čiji stanovnici na kavi provode i pet sati tjedno. Također, oko 54 posto našeg stanovništva uz doručak redovito ispija kavu i tako se priprema za novi dan. 

image

U nagradnom natječaju možete osvojiti De‘Longhi kavu i šalicu to go 

Međutim, u ritual kave ne pripada samo ispijanje iz šalice - on kreće od samog početka, odnosno zrna, pripreme i njegove transformacije u crni napitak. Kao i ostalim segmentima života, kavoljupci od proizvođača kave također očekuju pomake po pitanju ekološke održivosti i suvremenijih praksi. Osvješteniji smo kada je riječ o etičkim i ekološkim postulatima kojima se određeni brendovi vode - neki od njih poput talijanskog brenda De‘Longhi uložili su napore prema održivijim praksama, poštujući prava radnika, kao i kroz kretnje prema fair trade načinima poslovanja. Cilj je izgraditi održiviji sektor kave, u partnerstvu s organizacijama koje su fokusirane na minimaliziranje klimatskih promjena, očuvanje bioraznolikosti i pružanja boljeg života poljoprivrednicima. De‘Longhi kontinuiranim učenjem želi djelovati s integritetom za planet i pozitivno utjecati na svijet oko nas, pa uz partnerstvo sa Slow Food Coffee Coalition, nastoje podržati proizvođače kave i osnažiti poljoprivrednike.

De‘Longhi je ostvario partnerstvo i s World Coffe Research te ulažu u istraživanja koja teže pomagati u boljem uzgoju, zaštiti i povećanju zaliha kvalitetnih zrnaca, kako bi zaštitili budućnost kave. Treba napomenuti i da su zrnca organske kave manje štetna za okoliš i čine razliku između "obične" i visokokvalitetne kave. U potrazi za organskim kavama, obratite pažnju na natpis "EU Organic seal" koji garantira da farma s koje kava dolazi nije špricana sintetskim pesticidima te da se uzgojem i proizvodnjom te distribucijom smanjio štetan utjecaj na okoliš.

image

De‘Longhi superautomatski uređaji koriste tehnologiju ‘od-zrna-do-kave‘

A sa svježim i kvalitetnim zrncima kave tek kreće čarolija pripremanja najfinijih užitaka. Pomnim uzgojem stižu s plantaža u naše domove, a zatim nastavljamo taj proces upotrebom superautomatskih uređaja za kavu i tehnologijom "od-zrna-do-šalice", po kojem je poznat De‘Longhi. Ova tehnologija omogućuje očuvanje svježine svakog zrna i donosi najbolje iskustvo svake vrste kave - espressa, macchiata ili cappuccina. 

Često smetnemo s uma da se unutar aparata za kavu odvija prava umjetnost, odnosno proces preobrazbe zrna u omiljeni napitak. Tehnologija "od-zrna-do-šalice" koristi svježe mljevena zrna kave koja se transformiraju u fine napitke savršene temperature, gustoće, boje i okusa, sve ovisno o tome za koji se recept odlučite: espresso, kava, produljena kava, cappuccino, latte macchiato i toplo mlijeko. Također, svaki od napitaka uz superautomatske uređaje možete prilagoditi vlastitim željama i tako stvoriti personaliziranu kavu koju ćete ponijeti sa sobom u omiljenoj šalici ili po koju će susjedi, umjesto u kafić, dolaziti kod vas - na omiljeni ritual kave.

Za više nagradnih natječaja, novosti iz svijeta kave i primamljivih vijesti o kavi pratite De‘Longhi na Instagramu


*Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji: Gloria Glam x De‘Longhi