Od zrna do šalice

Što se sve skriva iza rituala ispijanja kave?

23. studeni 2022.

Fotografija: Unsplash

Sponzorirani sadržaj/Lea Ladišić

Od šalice kave ne želimo samo vrhunski okus, miris i trenutak opuštanja, već očekujemo da su birana zrna nastala u skladu s održivim načinima proizvodnje.

S kojim mirisom započinjete dan, a koji miris vas najbolje opušta? Opojni miris kave među prvima nam pada na pamet. Bez ukusne šalice omiljenog kofeinskog napitka ne možemo započeti dan, a ispijanje kave ritual je koji se prakticira već desetljećima. Svaka kultura ima svoje načine uživanja u crnom napitku, no sve ih veže isti cilj - relaksacija i vrijeme u kojem se isključujemo iz dnevnog stresa i svim osjetilima pružamo dobro znane užitke i dobrobiti koje pruža šalica kave. Pritom, glavni uvjet je dobro pripremljena kava od najfinijih zrnaca koja dolaze s provjerenih plantaža koje teže skladu s prirodom i ekološkom održivosti. 

image

Fotografija: Unsplash 

Talijani su eksperti kada je u pitanju savršena kava. Posvećuju maksimalnu pažnju kvaliteti i okusu kave, a najpoznatiji su po pripremanju espressa čija priprema traje i manje od minute te se ispija u tek nekoliko gutljaja. Pritom samo iskustvo ispijanja i užitak nisu svedeni na minimum. No među istinskim obožavateljima kave su i Šveđani - Skandinavci su praksu opuštanja i uživanja u svakom segmentu života doveli do savršenstva, a kava kao neizostavni dio dana jedan je od najvažnijih. Šveđani su poznati po ritualu Fike – riječi koja nastaje od njihove riječi za kavu (kaffi).

Fika podrazumijeva ležernu atmosferu, estetski ugodan prostor, u čijem je središtu šalica kave, neovisno o tome ispijate li sami ili u društvu prijatelja, obitelji ili poslovnih kolega. Fokusirani su na trenutke povezivanja i zbližavanja, uz šalicu kave i omiljenih slastica poput cimet rolica. Zato ne iznenađuje podatak ovogodišnjeg istraživanja o najvećim potrošačima kave. Na prvom mjestu su Finci, zatim Nizozemci, a slijede ih Šveđani na trećem mjestu. Na ovoj listi Hrvatska se našla na dvadesetom mjestu, kao zemlja čiji stanovnici na kavi provode i pet sati tjedno. Također, oko 54 posto našeg stanovništva uz doručak redovito ispija kavu i tako se priprema za novi dan. 

image

U nagradnom natječaju možete osvojiti De‘Longhi kavu i šalicu to go 

Međutim, u ritual kave ne pripada samo ispijanje iz šalice - on kreće od samog početka, odnosno zrna, pripreme i njegove transformacije u crni napitak. Kao i ostalim segmentima života, kavoljupci od proizvođača kave također očekuju pomake po pitanju ekološke održivosti i suvremenijih praksi. Osvješteniji smo kada je riječ o etičkim i ekološkim postulatima kojima se određeni brendovi vode - neki od njih poput talijanskog brenda De‘Longhi uložili su napore prema održivijim praksama, poštujući prava radnika, kao i kroz kretnje prema fair trade načinima poslovanja. Cilj je izgraditi održiviji sektor kave, u partnerstvu s organizacijama koje su fokusirane na minimaliziranje klimatskih promjena, očuvanje bioraznolikosti i pružanja boljeg života poljoprivrednicima. De‘Longhi kontinuiranim učenjem želi djelovati s integritetom za planet i pozitivno utjecati na svijet oko nas, pa uz partnerstvo sa Slow Food Coffee Coalition, nastoje podržati proizvođače kave i osnažiti poljoprivrednike.

De‘Longhi je ostvario partnerstvo i s World Coffe Research te ulažu u istraživanja koja teže pomagati u boljem uzgoju, zaštiti i povećanju zaliha kvalitetnih zrnaca, kako bi zaštitili budućnost kave. Treba napomenuti i da su zrnca organske kave manje štetna za okoliš i čine razliku između "obične" i visokokvalitetne kave. U potrazi za organskim kavama, obratite pažnju na natpis "EU Organic seal" koji garantira da farma s koje kava dolazi nije špricana sintetskim pesticidima te da se uzgojem i proizvodnjom te distribucijom smanjio štetan utjecaj na okoliš.

image

De‘Longhi superautomatski uređaji koriste tehnologiju ‘od-zrna-do-kave‘

A sa svježim i kvalitetnim zrncima kave tek kreće čarolija pripremanja najfinijih užitaka. Pomnim uzgojem stižu s plantaža u naše domove, a zatim nastavljamo taj proces upotrebom superautomatskih uređaja za kavu i tehnologijom "od-zrna-do-šalice", po kojem je poznat De‘Longhi. Ova tehnologija omogućuje očuvanje svježine svakog zrna i donosi najbolje iskustvo svake vrste kave - espressa, macchiata ili cappuccina. 

Često smetnemo s uma da se unutar aparata za kavu odvija prava umjetnost, odnosno proces preobrazbe zrna u omiljeni napitak. Tehnologija "od-zrna-do-šalice" koristi svježe mljevena zrna kave koja se transformiraju u fine napitke savršene temperature, gustoće, boje i okusa, sve ovisno o tome za koji se recept odlučite: espresso, kava, produljena kava, cappuccino, latte macchiato i toplo mlijeko. Također, svaki od napitaka uz superautomatske uređaje možete prilagoditi vlastitim željama i tako stvoriti personaliziranu kavu koju ćete ponijeti sa sobom u omiljenoj šalici ili po koju će susjedi, umjesto u kafić, dolaziti kod vas - na omiljeni ritual kave.

Hvala svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju, sretni dobitnici su: 

  1. Nataša Salopek, Ogulin 
  2. Diana Petric, Zagreb 
  3. Ivana Lauš, Osijek 
  4. Nikolina Sose, Sesvete 
  5. Paula Sesar. Zagreb 
  6. Lea Soušek, Nova Gradiška 
  7. Damir Mravunac, Zagreb 
  8. Sara Špiranec, Pitomača 
  9. Zeljka Piskač, Sisak 
  10. Ante Filipovic-Grcic, Sinj 

Za više nagradnih natječaja, novosti iz svijeta kave i primamljivih vijesti o kavi pratite De‘Longhi na Instagramu


*Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji: Gloria Glam x De‘Longhi