VODIČ ZA 2023.

Stručnjaci nam otkrivaju što će se tražiti ove godine: Vraćaju se raskošna vjenčanja

18. veljača 2023.

Fotografije: Karmen Poznić

Nakon brojnih odgođenih svečanosti i vjenčanja koja su stavljena na čekanje zbog pandemije, uslijedila su manja slavlja, no s ovom godinom na velika vrata vraćaju se ona veća i raskošnija. Ipak, sam pojam tradicionalnog vjenčanja u jednoj mjeri se promijenio.

Spletom okolnosti, nametnuti su novi trendovi u vjenčanjima koji su se pojavili za vrijeme pandemije, a i zadržali nakon nje – destinacijska te manja i intimna slavlja postaju sve omiljeniji način za proslavu vjenčanog dana, a naglasak je na posebnim lokacijama te intimnim detaljima u vidu zahvalnica i dekoracija.

Dakle, spomenuta raskoš na vjenčanjima ne odnosi se nužno na veći broj uzvanika već glamuroznije detalje, dosljednost u uređenju koju prati i izbor vjenčanice te odijela, make-upa pa i jelovnika, dok u pojam suvremenog vjenčanja pripada i individualnost, odnosno sklonost mladenaca da odbace nametnute norme i organiziraju vjenčanje po svojim željama. Iako su Pinterest i društvene mreže i dalje najveća riznica inspiracije pa je za mladence danas jednostavnije no prije pronaći primjere outfita, dekoracija i buketa kakve žele imati i na svom vjenčanju, savjete i sve aktualne trendove otkrili su nam i stručnjaci s područja organizacije, dekoracija, fotografija te beauty i modnih lookova.

image

Viktor&Rolf/Amsale
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Tips&tricks: Organizacija vjenčanja

Antonia Džaja iz agencije za organizaciju Something blue Weddings Croatia otkriva da je svakako postalo popularnije organizirati manja vjenčanja s cca 50 osoba, a mladenci svojim gostima isplaniraju cijeli wedding weekend s mnogim aktivnostima dan prije i dan nakon samog glavnog događaja.

"Ceremonija uz more uz prekrasnu dekoraciju koja uključuje puno boja, ili pak zelene i bijele dekoracije, uz live glazbu ili pratnju saksofona na kratkom prijemu za goste s hranom i pićem, a nakon čega slijedi večera na otvorenom koja je služena bez pauza i nakon koje dolazi zabava s DJ-em - sve to uz romantičnu rasvjetu s pogledom na more čine trendi, moderno vjenčanje, osobito za mladence koji se odluče na destinacijsko vjenčanje”, opisuje nam Antonia prijedlog suvremenog vjenčanja za 2023. godinu. Ako se odlučite na destinacijsko vjenčanje, koncept koji je u inozemstvu još uvijek popularniji nego kod nas, ipak računajte na više organizacije i logističkih problema.

"Koncept destinacijskih vjenčanja nije popularan u Hrvatskoj no u ostatku svijeta je čak i standard. Radi se o manjim vjenčanjima od onih na koja smo mi navikli kod tradicionalnih proslava, no takav tip vjenčanja iziskuje puno planiranja i pripreme. Jako je važno da prilikom destinacijskog vjenčanja imate wedding plannera baziranog u zemlji u kojoj planirate vjenčanje", objašnjava Antonia.

Naravno, kod svakog tipa vjenčanja, ipak je najvažnija stavka budžet: "Prvi korak kod planiranja je odrediti budžet i ostati realan te se držati unutar okvira financija. Najčešće se on premaši, no važno je znati što možete dobiti za svoj budžet i odrediti prioritete - nekome je to hrana, nekome glazba, nekome dekor no važno je znati po kojem pitanju ne pristajete na kompromise. Najmanje se štedi na hrani i glazbi, najčešće pak na detaljima, međutim, pokušavam mladencima objasniti da su detalji oni koji čine razliku i da ako smo umjereni sa svim elementima, tada nema nužno puno odricanja”, savjetuje organizatorica.

Tips&tricks: Dekoracija vjenčanja

Dekoracija i cvijeće na vjenčanjima zaista čine razliku i vjenčanju daju na posebnosti. Pritom, prirodni izgled ostaje u fokusu, uz dodatak različitih vaza, svijećnjaka i tkanina koje spretno kombinirane pridonose wow efektu.

"Za razliku od prošlih godina u cvjetnim aranžmanima će se manje koristi zelenilo, a više će biti naglasak na samom cvijeću bilo da je riječ o monokromatskim ili različitim cvjetnim kombinacijama. Već neko vrijeme elegantna bijela i krem boja u kombinaciji sa zelenom su čest izbor, jer daju elegantan i klasičan izgled, ali u 2023. događa se veliki povrat toplih boja od ružičaste, ljubičaste, žute - koje će biti savršen odabir posebno za proljetna i ljetna vjenčanja. Jedan od najvećih trendova na vjenčanjima u 2023. su topli zemljani tonovi poput narančastih, smeđih i bakrenih tonova", otkriva Irma Bašić čiji se obrt Little Be Weedings bavi dekoracijom i organizacijom te dodaje da će boje biti dominante i u detaljima poput pozivnica, haljina za djeveruše, salveta, stolnjaka i ostalih detalja.

image

Little Bi Wedding dekoracija
Fotografija: Andrea Grzicic Weddings

Slične trendove navodi i Ana Ivančić, suvlasnica Cvit Happensa: "Trendovi ove godine definitivno nalažu šarenilo i to jarko šarenilo! U prilog tome ide i činjenica da je za ovogodišnju boju Pantone izabrao Viva Magentu, tako da boja zasigurno neće nedostajati. U prilog šarenilu idu i najpopularnije vrste cvijeća, a to su ovisno o sezoni, božuri, ranunkule, dalije i ruže, koje doista dolaze u različitim bojama i intenzitetima, pa će i pobornici klasike i minimalizma moći naći nešto za sebe", otkriva.

"Suvremeno vjenčanje u 2023. godini bit će obilježeno odmakom od tradicionalnih, klasičnih vjenčanja na koja smo naviknuli. Bilo da je riječ o izboru lokacije samog vjenčanja ili u odmaku od protokolarnih i tradicionalnih trenutaka kao što su darivanje, bacanje buketa/podvezice, rezanja torte. Naglasak će biti na detaljima koje odražavaju osobnost, stil i samu ljubav parova", govori Irma, a Ana nadodaje da usprkos promjenjivim trendovima, pojam suvremenosti treba shvatiti kao slobodu da mladenci sami, sukladno svojim afinitetima i željama, odaberu sve željene elemente svadbenog dana.

Kada su u pitanju buketi, Cvit Happens mladenke najčešće biraju ruže od kojih su favoriti Quicksand ili Westminster Abbey ruže, dok početak sezone vjenčanja, proljeće i rano ljeto, tradicionalno pripada božurima, a s obzirom na simboliku koja se pridaje toj vrsti cvijeća, ni ova godina neće biti drugačija.

image

Primjeri Little Bi Wedding buketa
Fotografije: Karmen Poznić/ Andrea Grzicic Weddings

Prozračni cvjetni buketi koji su usklađeni s cjelokupnim cvjetnim dizajnom samog vjenčanja su najtraženiji, govori Irma, a u trendu su nešto manji buketi, s manje zelenila, dok je naglasak na jednoj vrsti cvijeća. U trendu su i asimetrični oblici buketa s kojim se dobiva iluzija kretnje i romantičan izgled. Dodaje da su ruže pri samom vrhu najpopularnijeg cvijeća, s tim da je ove godine naglasak na posebnim sortama, poput parfumiranih ruža, ali ne zaostaje niti gipsofila, hortenzije, kao ni anemone te ranunkule.

image

Little Bi Wedding dekoracija stola
Fotografija: Best Man Studio/ Andrea Grzicic Weddings

"Ono što zapravo obilježava cijelu 2023. godinu su boje, šareni motivi, uzorci i različite teksture kojih će biti posvuda počevši od cvjetnih aranžmana, plesnih podija, visećih instalacija, stolnjaka, salveta, svijeća. Popularan je i izbor sezonskog cvijeća lokalnog podrijetla i izbor ekoloških materijala čime se stvara uzbudljiviji i jedinstveni izgled samih cvjetnih aranžmana, a pritom je briga za okoliš u prvom planu. Ono što je manje popularno ove godine su klasični aranžmani s dosta zelenila", otkriva Irma, a i Ana se slaže - jedan od trendova koji se već godinama polako "ušuljava" u industriju vjenčanja, a ove godine konačno zasjeda na tron je i održivost, odnosno sustainable vjenčanja. 

Tips&tricks: Bridal look

Izbor vjenčanice sigurno je jedna od najtežih odluka za buduće mladenke, a opcije kojima se mogu prikloniti odnose se na šivanje, najam ili kupovinu vjenčanice. S obzirom na porast cijena u ovom sektoru, osobito kod najma vjenčanice, isplativija opcija ponekad je šivanje haljine po vlastitim željama, dok cijena jasno varira ovisno o kroju, materijalu i raskošnosti haljine. 

image

Nova bridal kampanja Ivana Alduka
Fotografija: Jelena Balić

Trendovi se ove godine temelje na suprotnostima: s jedne strane aktualne su raskošne haljine s ušivenim perlama ili čipkom, a s druge strane nalazi se minimalizam koji je već nekoliko godina snažan bridal trend. Popularna praksa za koju se odlučuju mladenke je i promjena haljine za plesni podij, koja najčešće pada na izbor mini party vjenčanice ili pak laganog i profinjenog slip modela. Naglasak je na detaljima, pa se bridal look upotpunjuje s dugim rukavicama od satena, čipke ili tila – što je jedan od najtraženijih bridal detalja u novoj godini. Veliki veo, često personalizirani, također je nešto na što možete obratiti pažnju, dok se od nakita ove sezone preferiraju biseri, a i nekada zanemarivane torbice postaju ključni modni detalj - osobito modeli s perlama i nanizanim biserima.

image

Viktor&Rolf/Elie Saab
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Vjenčanice Tijane Žunić
Fotografije: Danilo and Sharon

"Jednostavne linije s kreativnim zaokretom, tkanine lišene suvišnih uzoraka i detalja ili pak izuzetno raskošne, izvezene čipkom. Dakle, trenutni su hitovi dva ekstrema, a oba podjednako dobro izgledaju u našoj obljetničkoj bridal kolekciji", u nedavnom razgovoru za Gloriju opisao je aktualne trendove dizajner Ivan Alduk.

Uz haljinu, šminku je potrebno prilagoditi kostima lica, boji tena, frizuri i haljini te je važno da klijent i vizažist razmišljaju u realnim okvirima i mogućnostima. Beauty savjete smo potražili kod Seke Kožul i Ivane Lončar, profesionalnih vizažistica.

"Trendovi u vjenčanjima prate ostale iz modne i beauty industrije. Kao i prethodnih godina pa tako i ove godine - vjenčani make-up trendovi definitivno se kreću u smjeru prirodnijeg make-upa, a jedan od prioriteta kod šminkanja za taj dan svakako je dugotrajnost. S obzirom na to da će vjenčani dan biti ispunjen poljupcima i suzama radosnicama, jača šminka i korištenje jakih i intenzivnih boja na očima i usnama nije najbolji odabir. Ono što je svakako najbitnije je da je mladenka sama sebi lijepa, bilo da nosi sivi smokey, crveni ruž ili nude look - kod mene se kao najtraženiji se pokazao ‘no make-up make-up look‘, gdje je naglasak stavljen na naglašavanje prirodne ljepote bez pretjerivanja s bojama i nanosima.", govori Ivana Lončar i savjetuje da eksperimentiranje i isprobavanje ostavite za probno šminkanje, a za dan vjenčanja igrajte na sigurno. 

image

Bridal look by Ivana Lončar

"Ako inače ne nosite crveni ruž, nemojte ga odabrati ni za dan vjenčanja, isto se odnosi na tuš i sve ostale make-up elemente. Jedna od ključnih stvari je ostati vjerna sebi kada je u pitanju kreiranje savršenog make up looka", ističe Ivana, a isti savjet ima i Seka Kožul. Njezine klijentice posljednjih godina također traže neutralni i prirodni izgled.

"Naglasak je na prirodnijem izgledu, doduše, 2023. sve više naginje na trend šminkanja iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Oči su naglašenije, boje raznolikije, rumenila kremasta, a sjajila daju sočan i pun izgled usana. Podloga mora biti poput druge kože i ako se koja mala nesavršenost i vidi - nije kraj svijeta. Neka se vidi vaš karakter, a ističe ono najbolje na vama", otkriva Seka i nadodaje kako se no make-up look može kombinirati s malo glamuroznijim isticanjem očiju i usana.

"Klijentice više traže prirodni look za vjenčanje, bez pretjeranih boja i oblika, ali da je šminka postojana. Nerijetko zapravo žele da njihov svakodnevni make-up izgled ‘dignemo na višu razinu‘. Najčešće idemo na varijantu naglašavanja očiju prije nego usana, jer ruž će svakako tijekom dana popravljati", otkriva Ivana te ona, kao i Seka Kožul, naglašavaju važnost pripreme kože.

"Da bi šminka bila besprijekorna, svaka mladenka mora imati na umu da koža mora biti njegovana, zdrava i održavana. Nekoliko dana prije vjenčanja savjetujem napraviti piling, nahraniti kožu, skinuti neželjene dlačice...", savjetuje Seka.

"Ako stvarno želite blistavu i dugotrajnu šminku na dan vjenčanja započnite s pripremom kože tjednima unaprijed,  jer se ništa ne događa preko noći. Odredite što odgovara vašoj koži i nemojte mijenjati ili uvoditi nove proizvode tjedan ili dva prije vjenčanja - ne želite otkriti da imate alergijsku reakciju na novi proizvod taj dan. Njegujte svoju kožu redovito i temeljito te budite nježni prema njoj, a pomažu i posjeti kozmetičaru koji će osigurati da vaša koža bude uravnotežena, čista i hidratizirana.", zaključuje Ivana.

Tips&tricks: Wedding fotografije

"Emocija koju zabilježimo, dobra komunikacija i povjerenje između fotografa i mladenaca", stavke su koje čine razliku između dobrih i sjajnih vjenčanih fotografija. Odluka o fotografu koji će taj dan uhvatiti sve važne trenutke i k tome ponuditi estetiku od koje se danas mnogo očekuje, za mnoge mladence je veliki izazov. Karmen Poznić, jedna od naših najpoznatijih wedding fotografkinja koja stoji iza studija Love, Food & Wedding, ističe ove stavke kao ključne, a donosi nam još neke savjete koje treba imati na umu.

image

Fotografije: Karmen Poznić

"Najdraži upiti su nam oni gdje mladenci opišu svoj dan i želje. Želimo znati što im je važno, što će se događati, zašto su odabrali neku lokaciju, koji je broj gostiju i zašto im se sviđaju naši radovi. Takvi upiti su uglavnom rijetki, a najviše se traže spontane fotografije. Preporučila bih budućim mladencima da kod upita izdvoje vrijeme i navedu više detalja o svom vjenčanju, tako neće dobiti generičku poruku, nego individualan pristup od prvog maila", otkriva.

image

Fotografija: Karmen Poznić

Također, prilikom izbora fotografa treba imati na umu da većina fotografa ima svoj "potpis", koji je "snažniji" od trendova koji se pojavljuju, iako trendovi mogu utjecati na njega. "Neki od trendova koji su i dalje najtraženiji su fotografije s direktnom bljeskalicom, mutne fotografije u pokretu, noćni party session i najveći - želja za prirodnim i autentičnim fotografijama koje dočaravaju duh vjenčanja", govori fotografkinja i ističe da nije sve kako se čini na Instagramu, što treba imati na umu.

"Nije sve kako se čini na Instagramu. Kod odabira fotografa važno je zatražiti nekoliko galerija vjenčanja kroz koje budući mladenci mogu vidjeti što očekivati od fotografija i na što fotograf obraća pozornost. Ljepota konačne fotografije je u malim trenucima, pogledima, osmjesima koje su suptilni. Ako fotograf na takve stvari ne obraća pozornost, mogu ostati neuhvaćeni. Mladenci provode većinu dana u društvu fotografa, a brzinski poziv ili kava s fotografom će vam pomoći da se uvjerite da će vam s njima biti ugodno."

image

Fotografije: Karmen Poznić

Bookovi su također, govori, mali događaj za sebe koji ne izlazi iz trenda i za razliku od skrolanja po mobitelu nudi intimno i posebno iskustvo kao opipljiva uspomena probranih fotografija, dok za kraj govori da je iz njezine perspektive vjenčana fotografija spoj dokumentarne, klasične i modne fotografije.