Umjetnost svaki dan

Sva djela iz Louvrea odsad su nam dostupna besplatno

29. ožujak 2021.
Fotografija: Jeffrey Milstein/Shutterstock (RexFeatures)

Više od 480.000 umjetničkih djela koja se čuvaju u slavnom pariškom muzeju odnedavno su svima dostupna online.

Cijela umjetnička kolekcija jednog od najcjenjenijih i najvažnijih muzeja na svijetu, pariškog Louvrea, dostupna je online, svima, besplatno. Radi se o više od 480.000 umjetničkih djela koja se inače mogu vidjeti u sada zatvorenom Louvreu, ali i drugim muzejima poput Musée national Eugène-Delacroix, Galeriji Tuileries i vrtnim skulpturama Carrousel, kao i djela iz tzv. Musées nationaux récupération, odnosno djelima koja su nakon Drugog svjetskog rata predana Louvreu dok se ne pronađu njihovi legitimni vlasnici. 

Na njihovoj internetskoj stranici možete pretraživati djela iz osam odjela, od islamske umjetnosti, renesansnih skulptura ili staroegipatskih komada, dostupne su i tematske kolekcije, kao i virtualna šetnja po prostorijama. Vodstvo je dostupno na engleskom, francuskom, španjolskom i kineskom jeziku. 

"Danas Louvre briše prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog. Po prvi put, svi mogu pristupiti cjelokupnoj kolekciji umjetničkih radova sa svog kompjutera ili smartphonea besplatno, bilo da su radovi izloženi u muzeju, na posudbi ili u skladištu. Impresivno kulturno naslijeđe Louvrea je sada udaljeno samo jedan klik! Siguran sam da će ovaj digitalni sadržaj dodatno inspirirati ljude da dođu u Louvre i istraže kolekcije uživo", rekao je direktor Louvrea, Jean-Luc Martinez.  

Umjetničke kolekcije Louvrea pogledajte ovdje.