I dalje tema...

Sva lica princeze: filmovi i serije o Lady Di

21. studeni 2021.

Fotografija: Profimedia 

Vječna tema popularne kulture, priča o princezi Diani ima mnogo adaptacija.

Tragično preminula Diana, princeza od Walesa, osoba je o kojoj se i više od 20 godina nakon smrti stalno priča. Njezin propali brak s princom Charlesom, odnos s kraljevskom obitelji, globalna slava, humanitarizam, borba za privatnost i ljubav te konačno tragična smrt u prometnoj nesreći u Parizu 1997. tema su brojnih knjiga, dokumentarnih i igranih filmova i serija. Istovremeno, tema je iznimno delikatna jer su njezini suvremenici još živi, a njezini sinovi William i Harry tek su nedavno progovorili o tome kako je tragedija utjecala na njih. I svi znamo da su i oni česti "gosti" u tabloidima zbog svog odnosa. 

Novi filmovi o Diani stalno se najavljuju, a mi smo izabrali neke koje možete pogledati, a da nisu daytime produkcija. 

Spencer

Umjesto duge i kompleksne priče o Diani i njezinom raspadajućem braku s Charlesom, najnoviji film temelji se na samo tri dana u životu princeze koju glumi Kristen Stewart. Počinje proslavom Božića 1991. u dvorcu Sandringham, gdje kraljevska obitelj tradicionalno provodi blagdane. Diana dolazi nevoljko, većina obitelji je ignorira, a ona sve više razmišlja o razvodu. Radi se o psihološkoj drami koja daje intiman portret žene koja je na rubu sloma s predivnim vizualima. 

Film je režirao Pablo Larraín sa scenarijem Stevena Knighta, a nakon premijere u Veneciji u rujnu dobio je prilično dobre kritike. Trenutno je u kinima. 

Kruna 

Netflixova uspješnica iduće godine vraća se s petom sezonom koja se upravo snima. Fotografije Elizabeth Debicki u tzv. revenge dress koju je Diana nosila nakon što je Charles priznao svoju aferu na televiziji oduševile su fanove i jedva čekamo vidjeti kako izgleda njezina interpretacija princeze. Fotografije se čine sjajnima. 

U četvrtoj sezoni mladu Dianu utjelovila je Emma Corrin, koja je za tu ulogu dobila Zlatni globus i nominaciju za Emmy. I zasluženo, jer radi se o jednoj od najboljih interpretacija obožavane princeze. Producenti uporno uvjeravaju da se radi o fikciji, no teško je ne povjerovati Corrin. 

Diana: The Musical 

Za ljubitelje mjuzikala, ovaj se prikazuje na Netflixu i uskoro na Broadwayu, a u glavnoj je ulozi Jeanna de Waal. Kako bi se i očekivalo, mnogo je pjevanja i plesanja na ovom kraljevskom dvoru, još više dramskog pretjerivanja, ali postoji li previše drame u ovoj epskoj priči? U svakom slučaju, nije baš za svakoga. 

Diana 

Film koji se dijelom snimao i na hrvatskoj obali, točnije u Opatiji, u glavnoj ulozi ima Naomi Watts. Pratimo posljednje dvije godine princezina života, s naglaskom na njezin ljubavni život, točnije vezu s pakistanskim liječnikom Hasnatom Khanom, prekid i vezu s Dodijem Fayedom. Također je pratimo na njezinim humanitarnim putovanjima diljem Europe i svijeta. Film iz 2013. nije dobio najbolje kritike, ali ostaje kao jedan od najpoznatijih biografskih.