Vrijeme je da uredite svoje

Sve najljepše terase i balkoni imaju jedno zajedničko

03. travanj 2021.
Fotografija: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Druženje na otvorenom uz poštivanje svih mjera? Ako imate balkon, terasu ili vrt, već ste spremni, a sad je vrijeme da se pobrinete da vaš vanjski prostor postane najljepše mjesto u domu.

Toplije vrijeme znači samo jedno - sve više ćemo biti vani. Ako imate balkon, terasu ili vrt, vjerojatno ste već počeli razmišljati o tome kako urediti svoj vanjski prostor da u njemu možete uživati sve do jeseni. Vanjski prostori jednako su važni kao i oni unutarnji jer dobar dio godine volimo provesti tamo. Ipak, uređenje balkona ili terase mogu biti zadaci kojih se ne volimo primati jer smo na neki način uvijek ograničeni. Možda prostorno, budžetom ili pak vremenom - svi se slažemo da nema smisla iznositi previše namještaja koji nije otporan na vremenske uvjete. Ipak, kako biste izvukli ono najbolje od svog balkona, terase ili vrta i stvarno u njima uživali mjesecima, pronašli smo neke pravilnosti u svim onim predivnim eksterijerima koje vidimo na društvenim mrežama. Ovo su elementi koji ih ujedinjuju, a i vi ih možete implementirati.

Udobno mjesto

Koliko god malen prostor imali na raspolaganju, najvažnija stvar je imati ugodan prostor za odmor i druženje. To znači sustav sjedenja. Naravno, veličina prostora odredit će u startu za što ćete se odlučiti - garnituru, fotelje ili stolce. Bez obzira na to, pobrinite se da imate dovoljno jastučića i dekica kako biste učinili prostor ugodnim za sjedenje, čak i u prohladnim večerima i jutrima. Natkriveni vanjski prostor puno je lakše urediti jer možete eksperimentirati s jastučićima posvuda, a ako imate maleni balkon, možete iskoristiti jastuke kao središnji dio za sjedenje. Također, u slučaju uskog prostora, bolje jedan ili oba kuta pretvoriti u mjesta za sjedenje, dok u sredinu možete staviti stolić.  

Prirodni materijali

Drvo, ratan, bambus - sve su to materijali koji će izgledati puno ljepše nego metal na balkonu ili terasi. Osim što je, dakako, prirodnije, pogotovo ako ste okruženi biljkama, takav namještaj daje određenu toplinu i ugodnu atmosferu prostoru. Popularan je i namještaj od paleta, koji možete i sami izraditi ako ste vješti, a neće vas puno koštati. Sve što nakon toga trebate je puno udobnih jastuka. Prirodne materijale možete koristiti i kao zaklon. Ako vaš balkon ili terasa gledaju u susjede, zaklone možete instalirati od bambusa, koji će ipak propuštati svjetlost, ali i skloniti vas od neželjenih pogleda. 

Biljke

image
Zelena oaza na terasi
Foto: Unsplash

Zaklon možete napraviti i od biljaka, posebno onih većih koje rastu u redovima. Tu je ponovno bambus, ovaj put u "živoj" verziji, a postoje i umjetne varijante oko kojih se nećete morati previše brinuti, a opet će izgledati ljepše nego nekakve rešetke.

Ako vam zaklon ne treba, biljke vam definitivno trebaju. One će dati još topline i ugode, a vaš će prostor izgledati sređeniji i promišljeniji uz dvije-tri lončanice. Ne trebate pretjerivati ako niste tip koji voli biljke, ali vjerujte da će i samo jedno zelenilo biti dovoljno da se prostor potpuno transformira iz hladnog i sterilnog u pravu oazu mira. Ovisno o prostoru i vašim željama, probajte dodati jedan statement cvijet ili nekoliko manjih, a ako imate ogradu, iskoristite je kako biste uštedjeli na prostoru, a opet imali biljke. Ne zaboravite i praktičnu stranu držanja biljki u stanu, odnosno na balkonu. Neki začini, naime, poznati su po tome što odbijaju dosadne komarce, pa čak i muhe. To su, primjerice, ružmarin, menta, bosiljak, kadulja, lavanda i neven. 

Rasvjeta

Bez obzira na to imate li već svjetlo, razmislite o dodavanju još nekih manjih rasvjetnih tijela. Popularne su lampice u nizu uz koje ćete svom balkonu ili terasi dati romantičan ugođaj, a lampioni i druge samostojeće lampe tome će samo doprinijeti. One će biti savršene kad želite stvoriti ugodnu atmosferu za druženja jer nitko ne želi da mu je svjetlo upereno u lice u proljetnoj ili ljetnoj večeri. Lampioni od prirodnih materijala koje smo već spomenuli provjereni su hit, baš kao i žute, tople lampice. Lampe s LED svjetlima jednostavne su za održavanje i lako ćete pronaći neke koje mogu bez problema biti na otvorenom. 

Dekoracije

Na kraju, ne bojte se dodatnog dekoriranja vašeg vanjskog prostora. U obzir dolaze slike, svijeće, skulpture, neonski natpisi, tepisi... Kako se radi o prostoru koji je na neki način odvojen od ostatka stambenog prostora, možete čak i eksperimentirati sa stilovima te vanjski dio urediti u nekom drugom stilu, no najjednostavnije je da ne kupujete previše novih stvari nego da neke komade samo "preselite" na balkon ili terasu. Sigurno imate neke slike ili ukrase koji vam stoje sa strane i ne znate što biste s njima. Probajte ih uklopiti u svoj vanjski prostor. Time ćete dati pravi pečat osobnosti.