Samo je jedan original

Sve ostale su kopije: priča o pravoj Mozart kugli 

26. travanj 2020.
Fotografije: © Café-Konditorei Fürst

Mozart kugla, jedan od najprepoznatljivijih čokoladnih ambasadora Austrije, od kraja 19. stoljeća uveseljava ljubitelje slatkog. Prošle je godine mjesto njenog nastanka "Café-Konditorei Fürst" u Salzburgu obilježilo 135. rođendan, stoga donosim priču o omiljenoj čokoladnoj kugli.

Kada bismo u čokolatijerskom umijeću tražili asocijaciju za Austriju, onda bismo je bez sumnje mogli naći u širom svijeta poznatoj Mozart kugli, neodovljivom bombonu od marcipana od pistacija, nugata i tamne čokolade koji više od stoljeća uveseljava sladokusce.

Od svog je nastanka u romantičnom Salzburgu doživio brojne preinake i varijante no tragom originala odlazimo u kultni "Café-Konditorei Fürst" koji je prošle godine obilježio točno 135 godina postojanja.

Čovjek zaslužan za kreaciju ovog slavnog čokoladnog bombona je Paul Fürst iz Sierninga u Gornjoj Austriji, sin kirurga iz Dinkelsbühla i kćeri dvorskog staklara rođene u Salzburgu. Poslije prerane smrti roditelja skrbnik mu postaje ujak, voditelj slastičarnice koja je djelomično korištena i kao dvorska pekarnica. Očaran mirisima i okusima slatkog obrta tu započinje slastičarsko naukovanje, a stečeno znanje kasnije usavršava u renomiranim slastičarnicama Habsburškog carstva, u Beču i Budimpešti, ali i francuskoj Nici. Po povratku u rodni Salzburg, 1884. u istom prostoru, u ulici Brodgasse 13, otvara vlastitu slastičarnicu pod svojim imenom. U želji da kreira nešto drugačije i posebno, te da konkurira na bogatom konditorskom tržištu, dugo je eksperimentirao kako bi stvorio savršenu deliciju. Tako je 1890. svjetlo dana ugledao neodoljiv čokoladni zalogaj kojeg je u čast slavnom glazbeniku, rođenom u Salzburgu, nazvao "Mozart bombon". Zbog svog oblika, nova je slastica nedugo zatim preimenovana u "Mozartkugel" (Mozart kugla), a veoma je brzo doživjela veliki uspjeh što je potvrdila i zlatna medalja na Jesenskom pariškom sajmu 1905. godine.

No, uskoro su i drugi slastičari počeli proizvoditi vlastite varijante Mozart kugle, pod istim imenom, jer Paul Fürst nije patentirao ime. Zbog brojnih imitacija i činjenice da je ugled autentičnog bombona doveden u pitanje, Fürstovi su nasljednici pokrenuli sudski postupak kako bi ipak zaštitili ime svoje kreacije koja se uz Austriju počela proizvoditi i u Njemačkoj. U konačnici je odlučeno da Fürstove Mozart kugle nose naziv "Original Salzburg Mozartkugeln"(Originalne salzburške Mozart kugle) što ih razlikuje od ostalih proizvođača.

Do današnjeg se dana originalne Mozart kugle rade na tradicionalan način, od najfinijih sastojaka, u potpunosti ručno, vrlo zahtjevnom metodom. Prvo se od zelenog marcipana od pistacija oblikuje malena kugla koja se zatim odjene u sloj nugata. Mali drveni štap nabode se u kuglu koja se tad umoči u tamnu čokoladu, ocijedi, a potom se sa kuglama prema gore postavlja vertikalno kako bi se glazura stvrdnula. U konačnici se štapovi uklanjaju, a šupljina koja je ostala puni se čokoladom za glazuru. Okrugle se delicije zatim pakiraju u prepoznaljivo ruho, srebrnu foliju sa plavim slovima i Mozartovim portretom. „Café-Konditorei Fürst“ godišnje proizvede čak oko 1.4 milijuna Mozart kugla koje zahvaljujući kontoliranoj temperaturi u prodajnim prostorima svježinu zadrže oko osam tjedana. Uz ime, izradu i naravno fantastičan okus, ekskluzivnim ih čini i činjenica da ih je moguće nabavit isključivo u tri Fürstove slastičarnice u Salzburgu.

Kvaliteta i osebujan spoj različitih okusa, uz kupce, ne prestaje oduševljavati i struku pa je originalna Mozart kugla kuće Fürst osvojila prvo mjesto u testiranju Mozart kugla raznih proizvođača poznatog gastro časopisa "Der Feinschmecker" u siječanjskom izdanju iz 2006. godine. Nagrađena je i zlatnom medaljom godinu ranije na drugom međunarodnom natjecanju u izradi čokoladnih tartufa tijekom slastičarskog sajma ÖKONDA u gradu Wels.

Iako i neki drugi slastičari rade Mozart kugle prema Fürstovom receptu, a koriste čak i isto srebrno plavo pakiranje, znalci su ipak vjerni matičnoj kući kojoj nije naškodila ni širom svijeta dostupna tvornička konfekcija koja proizvodi vlastite inačice. Najraširenije su u zlatno i crveno zapakirane Mozart kugle austrijske kuće Mirabell te njemačke Reber. Mirabellove Mozart kugle oko središta od marcipana od pistacija imaju sloj tamnog pa svijetlog nugata te vanjski sloj od mliječne čokolade. Nešto su manje od Fürstovih, ali jedine su okrugle industrijske Mozart kugle. Ostale imaju jednu ravnu stranu, poput Reberovih, također od mliječne čokolade, čije središte od tamnog nugata s jedne strane grli bijeli, a s druge zeleni marcipan. Unatoč brojnim varijantama na tržištu, original je nezamjenjiv.

Obožavanom slatkom suveniru grad Salzburg je 2006. dao hommage umjetničkom instalacijom u starom dijelu grada u obliku 80 velikih poliesterskih Mozart kugli promjera 1,6 metara koje su izradili razni umjetnici. To i činjenica da su jedne noći nepoznati počinitelji otuđili jednu divovsku Mozart kuglu te je otkotrljali niz ulicu, bili su dodatan marketing slavnoj slastici koja je punih 130 godina od nastanka jednako popularna, a mjesto njenog rođenja, kultni "Café-Konditorei Fürst" prošle je godine proslavio veliki jubilej.

Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart nesumnjivo je svojim genijem zadužio Salzburg i Austriju ucrtavši ih na glazbenu kartu svijeta, no slatki ih je izum iz mašte Paula Fürsta zauvijek ucrtao na onu čokoladnu.