#GGSWEETS

Tako jednostavna, a tako glam: torta od palačinki

05. travanj 2020.

Ususret Uskrsu naše gastro blogerice izdvojile su za nas recepte koji su za njih glam. Prva od njih je Anita, koja vodi gastro blog Veseli trbuh, a koja je pripremila tortu od palačinki i otkrila nam zašto je baš taj recept za nju glam.

Iako ponekad zastranim i zakompliciram kad se radi o slasticama, na kraju shvatim da je ono jednostavno, opušteno i ležerno u biti potpuno glamurozno. Živimo u vremenu kad se stvari odvijaju brzinom koju je teško pratiti. Povratak na neke izvorne i stare stvari nas opušta i daje sigurnost da smo dobro i da ne moramo uvijek težiti da nam bude najbolje. Najbolje nam je već i sada, samo to trebamo osvijestiti i ne komplicirati. Upravo to sam htjela dobiti pripremajući ovu tortu. Od, na prvu, jedne "obične" palačinke i sastojaka koje skoro svako kućanstvo ima u hladnjaku, dobila sam glamurozan desert. Glamurozno je danas biti okružen s dragim ljudima, a teško da nešto može biti glamuroznije kad u tu priču ubacimo i domaće palačinke s pekmezom.

Torta od palačinki

Sastojci za palačinke (cca 15 kom promjera 26cm)

  • 500 g glatkog brašna
  • 500 g glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 3 jaja
  • 50 ml otopljenog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • Ulje za prženje

U većoj posudi kratko razmutite jaja, ekstrakt vanilije, vanilin šećer, otopljeni maslac i sol. Dodajte naizmenično brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i mlijeko j mineralnu vodu uz stalno miješanje pjenjačom ili ručnim mikserom. Ako vam se stvore grudice, samo smjesu procijedite kroz sito. Pecite malo deblje palačinke. Prije mazanja krema, palačinke ostavite da se ohlade.

Sastojci za dulce de leche namaz:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 200 g šećera
  • žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice sode bikarbone za tamniju boju namaza
  • prstohvat soli

Mlijeko pustite da provrije pa mu dodajte sve ostale sastojke i promiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha naredna 2 sata uz povremeno miješanje. Počnite neprestano miješati kad vidite da se smjesa počela zgušnjavati. Namaz će vam, kad je gotov, i dalje biti lagano tekući, neće odmah doseći traženu gustoću, no hlađenjem će se stisnuti. Prelijte ga u staklenke i ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi pa ga prebacite u hladnjak.

Kreme za tortu

  • 2x250 g mascarpone sira
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokoladnog namaza tipa Nutelle ili otopljene čokolade
  • 200 g dulce de leche namaza

Slatko vrhnje istucite u malo čvršći šlag. Čokoladu otopite na pari, malo prohladite i pomiješajte s  250g mascarpone sira i pola dobivene smjese šlaga. Drugih 250 g mascarpone sira pomiješajte s dulce de leche namazom i preostalim šlagom. Kreme trebaju biti čvrste i stabilne kako bi ih mogli mazati na palačinke. Ako vam se na prvu ne čine tako, izmiksajte ih još malo ručnim mikserom. Svaka kremu će vam trebati za 6-7 palačinki pa pokušajte procijeniti količinu.

Slaganje:

Na tanjur na kojem ćete servirati tortu stavite prvu palačinku i premažite ju prvom kremom. Na nju stavite drugu palačinku i premažite drugom kremom. Ponovite postupak dok ne potrošite kreme. Možda vam se dogodi da vam ostanu jedna do dvije palačinke, no to je sve u redu. Ukrasite tortu po želji, mljevenim bademima, sjeckanim prženim lješnjacima, dulce de leche namazom...