Skupa pogreška

Talijanska galerija tuži slavnog dizajnera

15. listopad 2022.

Fotografija: Profimedia

Galerija Uffizi poslala je Jeanu Paulu Gaultieru pismo u kojem traži modnu kuću da plati naknadu za korištenje Botticellijevih motiva, ali ono je ostalo neodgovoreno. Preostaje jedino - tužba.

Da nema imena koje je toliko slavno i uspješno da može raditi baš što god hoće, potvrđuje slučaj Uffizi v. Gaultier koji je uzburkao pažnju javnosti ovih dana. Naime, poznata talijanska galerija smještena u Firenci tuži slavnog dizajnera Jeana Paula Gaultiera zbog neautoriziranog korištenja slike "Rođenje Venere" Sandra Botticellija. Slika stara 530 godina već je odavno ušla u pop kulturu, gdje se pojavljuje kao motiv na majicama i suvenirima, u filmovima i na plakatima, ali Gaultier je isprovocirao galeriju ignoriranjem zahtjeva za podmirivanje dugova i dokazao kako se granica itekako može prijeći.

Slika "Rođenje Venere" datira u deveto desetljeće 15. stoljeća, a s Gaultierovim potpisom može je se vidjeti i otisnutu na šalu, tank topu i trapericama. Gaultieru prijeti kazna od čak 100 000 dolara zbog krišenja Zakona o talijanskom kulturnom nasljeđu, jer za korištenje slavne slike nije tražio dozvolu. Naime, svako korištenje umjetnine koja je u javnom vlasništvu zemlje zahtijeva dopuštenje i plaćanje naknade. Iako su iz kuće naknadno uklonili proizvode sa stranice, a time i iz prodaje, komadi se još uvijek mogu pronaći u nekim drugim maloprodajnim trgovinama.

image

Jean Paul Gaultier
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi, rekao je da je u travnju modnoj kući poslano pismo u kojem se od nje traži povlačenje odjevnih predmeta s tržišta ili dogovor o plaćanju. Pismo je ostalo neodgovoreno, na što se galerija odlučila za tužbu. "Modni dizajneri redovito koriste naše slike i većina je upoznata sa zakonom koji kaže da svako korištenje umjetnina u javnom vlasništvu mora biti odobreno i plaćeno", rekao je Schmidt. "Cijena ovisi o obujmu prodaje, cijeni po kojoj se artikli prodaju i tako dalje." Naknada se tako može kretati između nekoliko tisuća i desetak tisuća eura, ovisno o tome na koliko se odjevnih predmeta slika pojavljuje. "Ne govorimo o milijunima", nadodaje Schmidt. "Ono što je ovdje neobično je da oni uopće nisu odgovorili na zahtjev."

image

Šal "Venus"

Slike Botticellijeve kolekcije izložene, među ostalim, i na Instagram profilu Jeana Paula Gaultiera, uključivale su haljinu Venus koja se prodavala za 590 eura, šal Venus od 150 eura te hlače koje straga prikazuju boga Zefira. No, i sama galerija Uffizi prodaje suvenire s Botticellijevim motivima. "Sve što se prodaje u trgovini Uffizi je, naravno, autorizirano, i za svaki prodani artikl dobivamo određeni postotak", objašnjava voditelj galerije za The Guardian. "Botticellijeva umjetnost redovito se upotrebljava, ali najčešće tvrtke ipak traže dopuštenje."