gg binge

Tinejdžerski problemi: serije i filmovi koji vraćaju u školske klupe

12. kolovoz 2022.

Fotografije: Profimedia

Na Netflix je stigla treća sezona feel good serije "Never Have I Ever". Potaknuti njome, pronašli smo još nekoliko filmova i serija kroz koje upoznajemo dinamične i prevrtljive svjetove srednjoškolaca.

Školski ormarići, drvene klupe, zvuk zvona koji prelama zrak. Tišina koju u tren oka smjenjuje buka, stampedo tinejdžera na putu od jedne učionice ka drugoj. Šuškanje škarniclima, zveckanje ključevima, glazba puštana s loših zvučnika mobitela, žamor, dovikivanje, smijeh. Svi se s vremena na vrijeme volimo prepustiti dinamici i histeriji koje sa sobom donose školski hodnici. Ima tu svega - zapleta, zavisti, prijateljstava u usponu, bolnih prekida, iznevjerenih očekivanja i mladenačke strasti. No vrijeme je krunu prepustiti mlađim generacijama, otkačiti se s filmova Lindsay Lohan i bingeati serije kao što su "Never Have I Ever" i "Sex Education". Ako ste njihovi fanovi, donosimo preporuke sličnog binge materijala kojeg se nećete moći zasititi.

Big Mouth

Animirana serija "Big Mouth" čijih pet sezona možete pogledati na Netflixu prati skupinu tinejdžera koji se tek počinju hrvati s čudovištima zvanim hormoni. I doista, u crtiću su hormoni portretirani kao živa bića, stvorenja, koja osobu prate u stopu i upravljaju njenim ponašanjem i izgledom. Nekad su im saveznici, nekad neprijatelji, ali u svakom su slučaju neizbježno tu. U duhovitoj, zabavnoj i energičnoj seriji prisjetit ćemo se svega što sa sobom donosi odrastanje i - nekima najljepše, nekima najgore - školsko doba.

Tall Girl

Jodi je djevojka koja se, kako i sam naslov sugerira, ističe svojom visinom u odnosu na vršnjake. Ovaj će nas film koji dolazi u dva nastavka upoznati s unutarnjim svijetom djevojke čiji kompleksi kroje njenu svakodnevicu, u okruženju koje je, sjećamo se, sve samo ne benevolentno. Ima li za jednu natprosječno visoku curu unutar školskog nemilosrđa mjesta za ljubav, društvo, popularnost i zabavu? Gledajte na Netflixu.

The Edge of Seventeen

Da su problemi tinejdžera u očima okoline često banalizirani i doživljavani kao "samo faza" potvrđuje i ovaj odličan film u kojem se sedamnaestogodišnja djevojka bori sa zamkama odrastanja, jedna od kojih je i činjenica da njena najbolja prijateljica hoda s njenim bratom. Isti taj brat u školi je megapopularan, dok se Nadine se osjeća nevidljivo, usamljeno i nevažno. Ni roditelji joj ne predstavljaju oslonac, zato ubrzo shvaća da je jedina osoba na koju se može osloniti - ona sama. Film možete pogledati na Netflixu.

The Summer I Turned Pretty

Ova je serija adaptacija istoimenog romana autorice Jenny Han ("To All the Boys I Loved Before"), koja se također bavi odrastanjem. Glavna junakinja je Belly, djevojka koja se suočava s ljubavnim i društvenim zavrzlamama, što uključuje i dvojicu braće i jedan ljubavni trokut. Iako se radnja ne dotiče konkretno školskih hodnika, savršeno tematizira život tinejdžerice zapele u traganju za svojim identitetom. Serija je snimana u produkciji i distribuciji Amazon Primea.

Everything Sucks!

Mjesto radnje: srednja škola Boring u Oregonu. Vrijeme radnje: 1996. godina. Protagonisti: članovi dvije neshvaćene, marginalizirane srednjoškolske skupine. Jedna se bavi kazalištem, druga audiovizualnim projektima. Nijednom tinejdžeru nije lako u srednjoj školi, ali posebno je teško onima "neprilagođenima", "štreberima", "čudacima" koji svoje strasti ne pronalaze u tipičnim teen aktivnostima. No i u njihovom svijetu postoji pregršt prilika za romanse, strasti, prijateljstva i intrige. Ovu komičnu seriju možete pogledati na Netflixu.

Heartstopper

U neodoljivoj Netflixovoj britanskoj seriji pratimo Nicka i Charlieja, dvojicu dječaka (mladića!), polaznika muške gimnazije. Njihovo prijateljstvo, na iznenađenje obojice, brzo prerasta u nešto više. "Heartstopper" je serija o ljubavi, prijateljstvu i odanosti, o izazovima puberteta iz perspektive dvojice hipersenzibilnih muškaraca u nastajanju, koji se nalaze svatko u svojim životnim okolnostima iz kojih im se samo čini da ne mogu van.

Insatiable

Patty Bladell je tinejdžerica koju su u školi neprestano maltretirali zbog prekomjerne težine. Nakon što se tijekom ljetnih praznika upustila u rigoroznu dijetu, bacila se u proces planiranja primjerene osvete. Njeni nasilnici moraju biti prozvani, a njena čast vraćena. U namjeri joj pomaže osramoćeni, odbačeni gradski odvjetnik, fanatičan trener beauty natjecanja. Nakon što primijeti potencijal koji zrači u Patty, odluči je pretvoriti u beauty kraljicu. Gledajte na Netflixu.