Književne delicije

Top 10 knjiga koje će obilježiti 2022!

11. siječanj 2022.

Ilustracija/Profimedia

Od poezije i drame do autofikcije i autobiografije te "čiste" proze - stižu nam knjige iznimno karizmatičnih autora/ica!

Pokušali smo napraviti kratak presjek nama zanimljivih autorskih glasova čiji će tekstovi biti tiskani u godini pred nama: odabrali smo autore čijim se radovima inače volimo vraćati, stoga se posebno veselimo novim uratcima. Selektirali smo i one koji tek postaju autorima, a dolaze iz drugih umjetničkih medija. Žanrovski smo ih izmjiešali, nema neke očekivane "logike", jedini kriteriji bili su zanimljive knjige (do sada) kao zalog povjerenja u nove i/ili zanimljivi umjetnički profili koji se sada žele ostvariti u mediju književnosti. Good luck!

1. Ocean Vuong – Time is a Mother ( Penguin Press) - u novoj zbirci hvaljenog pjesnika nakon zadivljujuće „Na Zemlji smo kratko predivni”, Vuong se vraća poznatim temama čežnje, tuge i preživljavanja. Među najzanimljivijim u zbirci je pjesma koja navodi artikle naručene s Amazona do smrti njegove majke od raka, posljednji redak - jedan par vunenih čarapa - jedinstveni podsjetnik da ovdje dolazimo sami i da umiremo sami, bez obzira čuva li nas vrijeme ili ne.

2.Ivana Sajko - Pjesma grada (nije za tebe) (Multimedijalni institut) - dramski je rukopis nastao 2019. godine u Berlinu. Djelo se bavi s okrutnošću preživljavanja u urbanoj džungli i prekarnom pozicijom umjetnika. Pozivajući se na Kafkin lik “umjetnika u gladovanju”, na priču koja prikazuje svu radikalnost želje da se bude shvaćen u vlastitoj umjetnosti, djelo propituje smisao kazališta i stvaralaštva donoseći naoko lapidarnu tezu “što je smisao kazališta ako ne pokazati srce” koja je utjelovljena u junaku na čijim je prsima ugraviran rez u obliku srca koji neprestano krvari. Dramski je rukopis pisan u formi pjesničkog ciklusa, a svaki novi prizor kreće iz drugačijeg pripovjedačkog ugla uvodeći novi glas u scensku igru. 

image

Spisateljica Ivana Sajko
Fotografija: Ronald Goršić/CROPIX

3. Alessandro Baricco - The Game (VBZ) - autor ispisuje povijest digitalne revolucije od 70-ih godina 20. stoljeća do danas i mapira transformacije koje je digitalna revolucija izvršila na krajoliku ljudskog iskustva. Ujedno, pita se: zašto su društveni mediji postali toliko značajni? 

image

Alessandro Baricco
Fotografija: Profimedia

4. Đurđica Čilić - Novi kraj (Disput) - nakon uspjeha književnog prvijenca, zbirke priča "Fafarikul", autorica nastavlja pisati jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom ali i energičnom, poletnom tonu, dok govori o ljudima i njihovu trajanju, svemu onome što se smjesti između kraja i početka, početka i kraja.

image

Đurđica Čilić, književnica
Fotografija: Ronald Goršić/CROPIX

5. Dubravka Ugrešić – Brnjica za vještice (Multimedijalni institut) - povodom četrdeset godina nastanka kultnog lika Štefica Cvek, kultnog romana „Štefica Cvek u raljama života”, autorica se odlučila pozabaviti njegovim životom, dok drugi dio knjige donosi impresivan razgovor Dubravke Ugrešić s teoretičarkom Merimom Omeragić.

image

Brnjica za vještice - Dubravka Ugrešić

6. Matthew McConaughey - Zelena svjetla (Školska knjiga) - glumac, autor kaže da je pisao dnevnik 42 godine, a ova je knjiga uvid u njegove lekcije, uspjehe i neuspjehe, koju sam naziva "ljubavnim pismom životu". 

image

Matthew McConaughey
Fotografija:Profimedia

7. Quentin Tarantino - Bilo jednom u Hollywoodu (Stilus) - dugoočekivani prozni prvijenac Quentina Tarantina donosi nam klasično - iskričavog Tarantina odnosno njegov eksplozivni dijalog, s mješavinom uličnih i formalnih kadenca koji je impresivno jednako efektan i kad se čita i kad se sluša.

image

Quentin Tarantino
Fotografija: Profimedia

8. Jerry Seinfeld - Je l' čemu ovo? (Školska knjiga) - pred nama je svojevrsni presjek višedesetljetnog komičarskog rada Jerryja Seinfelda. Materijal je organiziran po desetljećima u kojima je djelovao. Svojevrsni je uvid u napredak i evoluciju jednog od najpopularnijih komičara svijeta. 

image

Jerry Seinfeld
Fotografija:Profimedia

9. Viola Davis - Finding Me (HarperOne)  - autobiografija će prikazati njezin put od siromašnog djetinjstva u Južnoj Karolini, gdje su ona i njezina obitelj živjeli u jednosobnoj kolibi prije nego što su se preselili na Rhode Island, gdje su nastavili biti očajnički siromašni. Davis je peto od šestero djece u obitelji. Njezin otac bio je trener konja, a majka je radila kao sobarica i radnica u tvornici, ali i kao aktivistica za građanska prava. Prva je Afroamerikanka koja je osvojila "trostruku glumačku krunu": Oscara, dva Tonyja te nagradu Emmy.

image

Viola Davis
Fotografija: Profimedia

10. Margaret Atwood - Burning Questions (Doubleday) - desetljećima je revolucionarna spisateljica, esejistica i pjesnikinja Margaret Atwood promatrala svijet oko sebe i donosila zapanjujuće zaključke vezano za klimatske promjene, tiraniju i prava žena. Sakupila je 50 eseja. 

image

Margaret Atwood
Fotografija: Profimedia