#GGSWEETS

Šećer na kraju: Torta s jagodama i vanilijom 

11. travanj 2020.
Fotografije: Slavica Šagolj

Omiljena slastica u obitelji gastro novinarke Slavice Šagolj za Uskrs je dobila poseban detalj - čokoladna jaja zbog kojih će ovoj torti s jagodama i vanilijom rijetko tko odoljeti. 

Glamuroznog izgleda, osvježavajućeg okusa, bogate kreme, pjenastog biskvita i voćne arome, jedinstven je opis ove torte, stoga ne čudi da je meni i mojoj obitelji ovo glam slastica. U bogatoj riznici recepata za posebne prilike, nalazi se i ovaj. Uvijek ga izvučem kad trebam dobrog asa iz rukava, posebice pred Uskrs, jer blagdanski stol odiše svježinom, zamamnim mirisima i okusima, veselim bojama pa i ovaj mali šećer za kraj mora biti senzacionalan.

Na prvi pogled možda izgleda kao da je komplicirana za pripremu, ali riječ je o klasičnom receptu koji se često koristi kao podloga za mnoge slastice - ovom je dodan samo kakao. Biskvit možete peći u klasičnom obliku za torte ili u mini izdanju. U tom slučaju je preporučljivo smjesu podijeliti na tri jednaka djela i svaki peći zasebno. Kremu skuhajte prema uputama. Jagode ili vama neko drugo omiljeno sezonsko voće izrežite na jednake oblike. A draž svega čini slaganje ovog jestivog umjetničkog djela. Biskvit možete aromatizirati voćnim likerom, rumom ili pak ekstraktom od vanilije. Prigodno za uskrsni ručak vrh torte ukrasite čokoladnim jajima i teško da će netko odoljeti ovoj slatkoj ljepotici. Uživajte u domaćim blagdanskim delicijama u svom domu. Sretan Uskrs! Slavicu možete pratiti i na Instagramu

Torta s jagodama i kremom od vanilije

Tijesto:

  • 6 jaja
  • 6 žlice šećera
  • prašak za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 9 žlica glatkog brašna
  • Preliti preko ohlađenog biskvita - 50 ml ruma, ili voćnog likera po želji

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 6 žutanjaka
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g šećera
  • 10 žlica glatkog brašna
  • mahuna vanilije
  • 50 g maslaca

Ukrašavanje:

  • 500 g svježih jagoda

Odvojite žumanjke od bjelanjaka od kojih ćete električnom miješalicom napraviti snijeg. Žumanjke i šećer dobro izmiješajte te dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Ako pečete mini verziju kao što je na slici, smjesu podijelite na tri jednaka dijela, svaki zasebno pecite u kalupu i pustite da se dobro ohladi prije dekoriranja.

Dok se biskvit peče, skuhajte kremu. U posudu stavite mlijeko, žutanjke, obje vrste šećera, mahunu vanilije presijecite na pola i vrhom noža pokupite sredinu i stavite u mlijeko. Sve dobro izmiješajte pjenjačom te dodajte brašno, cijelo vrijeme miješajući da se ne stvore grudice. Stavite na vatru, kuhajte dok ne dobijete gustu kremu - otprilike 15 minuta. Skuhanu kremu odmah prekrijte s prozirnom folijom da se ne stvori kožica po površini. Kremu ostavite da se dobro ohladi. U međuvremenu u posudi maslac dobro izradite mikserom te ga sjedinite s ohlađenom kremom.

Jagode dobro očistite, operite te narežite na jednake dijelove.

Na pladanj ili tanjur stavite prvi dio tijesta, malo ga pokapajte s rumom ili voćnim likerom, ravnomjerno rasporedite kremu. Pripazite da na svaki sloj stavite otprilike jednaku količinu kreme. Na kremu stavite jagode, zatim drugu koru koju obogatite rumom, kremu te jagode i tako sve do gore. Gornji sloj biskvita namažite kremom i ukrasite čokoladnim jajima. Čokoladna jaja su u ovoj kombinaciji zbog Uskrsa, no možete na vrh staviti svježe voće ili ukras po vašoj želji.