Baltazar 2.0

Tradicionalna jela u fine dining varijanti by Matija Bregeš

14. rujan 2022.

Fotografije: Dean Duboković

Gloria Glam

Nakon što je prošle jeseni odabrao legendarni zagrebački restoran Baltazar kao svoj idući korak u karijeri, chef Matija Bregeš nastavlja uspješnu priču kroz modernu interpretaciju tradicionalnih jela.

Albert Einstein je kao jedan od najvećih umova 20. stoljeća poznat po mnogim citatima, a jedan od njih glasi: "Ako nešto ne možeš objasniti šestogodišnjem djetetu, ni sam to ne razumiješ!" Bio je naravno Einstein u pravu, istinska genijalnost i predanost pojedinca nekom području zaista bi trebala biti vidljiva i djetetu vrtićkog uzrasta. Premda suviše skroman da bi to ikada priznao, Matija Bregeš je hodajući dokaz istinitosti gore navedenog citata. U svojoj kuhinji inzistira na međusobnom poštovanju, miru i tišini. Svatko svoj posao mora odraditi s maksimalnom strašću, ali pedantno i uredno.

image

Matija Bregeš

Tradicionalna domaća kuhinja pripremljena na moderan način i pomno birane namirnice od provjerenih lokalnih dobavljača čine pristup na kojem temelji uspjeh. Jednostavno, a genijalno, zar ne? Naš i dalje mladi, no vrlo uspješni i iskusni chef usavršavao se u svjetski relevantnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geranium (Kopenhagen, Danska) De Librije (Zwolle, Nizozemska) te Azurmendi (Bilbao, Španjolska). Da je itekako spreman i na primjenu naučenog Matija je dokazao u paškom Boškincu u kojem je i sam zaradio svoju (za sada) prvu zvjezdicu.

image

ČOBANAC/ Domaća tjestenina punjena raguom od mesa, umak od čobanca, paprika i peršin

Prošle jeseni je kao novi korak u svojoj karijeri odabrao legendarni zagrebački restoran Baltazar, s ciljem podizanja tradicionalne kuhinje koju su zavoljele čitave generacije na novu razinu. Matijin tim uspješno je implementirao nove kuharske tehnike te modernizirao Baltazarov jelovnik u kojem su uz stare klasike poput janjeće pljeskavice, srca (i želuce) gostiju osvojile moderne interpretacije tradicionalnih jela kao što su sir i vrhnje, zapečeni štrukli, patka i mlinci te hladni odojak. Nakon što su u Baltazaru ostvareni zadani ciljevi vrijeme je za novi izazov: Baltazar 2.0! Riječ je o novom Baltazar projektu u kojem se tradicionalna hrvatska jela pripremaju u fine dining varijanti i to preko tri manja, "regionalna menija" - Jadran, Slavonija, Zagreb, te jedan veliki meni "najbolje od Hrvatske".

image

ZAGREBAČKI, RIZI BIZI I MIJEŠANA SALATA/ Teletina sa šunkom i sirom, ragu od mladog graška, krema od limuna, salatice

Dakle, ponovno nešto sasvim jednostavno – vinuti hrvatsku gastronomiju u svjetske visine, gdje bi i trebala biti gastronomija jedne turističke zemlje. Kako? Ako pitate Matiju, predanim, strastvenim radom, poštivanjem tradicije i namirnica te velike količine ljubavi ugrađene u svako jelo, svaki tanjur. 

image

GRINCEK/ Terina od celera, žele od mrkve, dashi od celera, ulje lista peršina, gel od kelja

image

LIGNJE I MASLINA/ Jadranska lignja, umak od istarskog kravljeg sira i maslina, maslinovo ulje, marinirani žumanjak, pralina masline i badema