gg interijeri

Tri ideje za proljetni makeover spavaće sobe

01. svibanj 2022.

Fotografija: Unsplash 

Proljeće je idealno razdoblje za makeover u domu, a mi počinjemo sa spavaćom sobom - donosimo 3 prijedloga za male zahvate koji će osvježiti prostor.

Spavaće su sobe zbog obilja tekstila i sitnog namještaja prepune potencijala za preuređenje. Već jedan novi set jastuka na krevetu ili biljka u lijepoj vazi na polici mogu učiniti veliku razliku. Ne treba zaboraviti ni posteljinu, deke i prekrivače za krevet, jer tkanine igraju važnu ulogu u dekoraciji interijera. No promjena se ne mora postići samo dodavanjem, micanjem ili premještanjem predmeta. U svojoj se sobi možete poigrati i svjetlom, poželjni su eksperimenti sa zavjesama, roletama i svjetiljkama. Za inspiraciju vam donosimo tri tipa uređenja interijera odnosno spavaćih soba koji su trenutno vrlo popularni.

Zemljani tonovi u kombinaciji s prirodnim materijalima

image

Fotografija: Profimedia

Svijest ljudi o okolišu i važnosti očuvanja prirode odrazila se i na potrošački ukus, zato su sve više i više u modi prirodni materijali. U kombinaciji svijetlih zemljanih tonova s upravo takvim teksturama u sobi će se stvoriti osjećaj prozračnosti, slobode i optimizma. Takva estetika djelovat će prirodno i spontatno, a najlakše ju je postići mnoštvom predmeta u svijetlo smeđoj i bež nijansi. Od tkanina birajte one mekše na dodir, čupave ili pletene, a ako u spavaćoj sobi imate velike prozore, dopustite svjetlu da obilato utječe na boju parketa, tepiha i tkanina. Mirnu atmosferu razbijte ponekim predmetom u snažnoj zelenoj ili zagasito ljubičastoj boji. U ovakvoj sobi vrijedit će "manje je više" jednadžba, jer će minimalistički pristupt nadograditi luksuz postignut prirodnim svjetlom i materijalima.

image

Ukrasni jastučić Novel; Lesnina (149,00 kn)/Pamučna navlaka za krevet; H&M Home (538,50 kn)/Noćni stolić Dalby; Jysk (600 kn - akcijska cijena)/Stolna svjetiljka Atlantic; Kult Home (804,30 kn - akcijska cijena)/Deka Guy Laroche; Vivre (394,90 kn - akcijska cijena)/Ukrasni jastuk Moore Beige; Vivre (122,90 kn)

Grafički oblici, moderni prizvuk i zagasite boje

image

Fotografija: Profimedia

Proljeće obično vežemo uz plesne, vesele i šarene nijanse, eventualno nježne i pastelne, ali takvom pristupu ne bi bilo loše suprotstaviti i onaj koji će pozdraviti tamnije tonove. Njima će se stvoriti potencirani dojam luksuza, a ako i to želite podići na novu razinu, svakako se okrenite industrijskom štihu. Taj efekt najlakše možete postići rasvjetom, grafikama i steampunk dekoracijama. Pritom se ne morate bojati masivnih, teških predmeta. Izbjegavajte stoliće s nogama, prozračne police za knjige i lepršave zavjese. Okrenite se onim komadima namještaja koji će "tonuti" u tlo, ali iz istog razloga sobu rasteretite od viška detalja, kako ne bi izgledala prenakrcano.

image

Krznena deka Lesnina (399,00 kn)/Tepih Visokog Flora Lambada 3; Moemax (549,00 kn)/Stolna svjetiljka Steampunk dizajna; Didoos (450,00 kn)/Slike Nude Line Art; H&M Home (1.150,00 kn)/Zastor Axioma; Vivre (418,90 kn)

Svijetle, neutralne boje u kombinaciji s drvom

image

Fotografija: Profimedia

Nepogrešiva klasika su svijetle pastelne nijanse koje svojom neutralnošću odvraćaju pažnju od sebe, a preusmjeravaju je na one detalje koje odlučite istaknuti. Neka to budu oni prirodnih materijala: drveni ormarići ili ukrasi od bambusa, velika sobna biljka ili lijepo uokvirena slika na zidu. Takav pristup zrači elegancijom i otmjenošću, posebice ako se odlučite kombinirati moderni s vintage ili retro namještajem. Neizostavan je dodatak i mekani tepih u bijeloj ili bež nijansi, koji će stvoriti dojam udobne, tople, homey prostorije od koje će se biti teško rastati.

image

Stolić od recikliranog drva; Zara Home (1.299,00 kn)/Prekrivač za krevet na točkice; H&M Home (539,50 kn)/Stolić Arsen; Kult Home (2.769,00 kn - akcijska cijena)/Tabure Pompom; Moemax (499,00 kn)/Vaza Fallenhet; Ikea (99,90 kn)/Stolac za ljuljanje Zoltan II; Kult Home (2.509,00 kn)