Vjerojatno svaka kuća ima svoj recept, što nije čudno jer radi se o klasičnom jelu talijanske kuhinje. Nema tko ne voli užasno jednostavnu carbonaru, koja je gotova za manje od pola sata.
Mi smo pronašli tri celebrity recepta za ovo jednostavno jelo - ako nikad niste radili carbonaru, ovo je izvrsna prilika da se izvježbate, ali i da otkrijete koji je vaš stil - jeste li više Jennifer Aniston, koja radi zdravu verziju, Gwyneth Paltrow, koja je prava klasičarka ili Chrissy Teigen, koja voli začiniti svako, pa i najjednostavnije jelo?
Jennifer Aniston
Svoj recept za carbonaru Jenn je podijelila s magazinom People još kad je to bilo jelo koje je voljela spremati s bivšim mužem Justinom Therouxom. Iako je poznato da je cijeli život na strogim dijetama te da ne jede ugljikohidrate, meso ni mliječne proizvode - očito je da ponekad napravi iznimku. Naime, Aniston je rekla kako je ponovno počela jesti tjesteninu kad joj je Justin pokazao kako se može napraviti jednostavnija, zdravija verzija poznatih jela.
Što vam treba?
500 grama špageta ili druge tjestenine
4 komada narezane pureće slanine
1 mali crveni luk
2 režnja češnjaka
1 jaje
trećina šalice nemasnog mlijeka
trećina šalice naribanog parmezana
Dok zagrijavate vodu za tjesteninu, u tavi prepržite pureću slaninu i crveni luk sve dok luk nije karameliziran, a slanina hrskava. Dodajte češnjak i nakon dvije-tri minute maknite s vatre.
Kad tjestenina bude gotova, prebacite je u tavu sa slaninom i lukom. Sačuvajte barem dva decilitra vode u kojoj se kuhala pasta.
U posebnoj posudi pomiješajte jaje, mlijeko i parmezan. Smjesi dodajte decilitar vode od paste i stalno miješajte kako se jaje ne bi stvrdnulo.
Zatim izlijte smjesu na tjesteninu i stavite još nekoliko minuta na vatru. Ako vam se čini da je suho, dodajte još vode od kuhanja tjestenine. Začinite po ukusu sa soli i paprom te poslužite s parmezanom.
Gwyneth Paltrow
Kraljica lifestyle industrije svoj je recept za carbonaru podijelila još u svojoj kuharici "It's All Easy". Zaista, njezin je recept prilično jednostavan, a ona carbonaru naziva "savršenom lijenom večerom". Mnogi također misle kako je njezina verzija "zdrava", s obzirom na to da često ide na razne postove i dijete, no njezin je umak jako kremast. Probajte!
Što vam treba?
115 grama pancete ili slanine, sitno narezane
2 žutanjka
1 cijelo jaje
šalica i pol parmezana
žličica crnog papra
340 g tjestenine
Dok kuhate tjesteninu, ispržite pancetu ili slaninu dok ne postane hrskava. U posudi pomiješajte žutanjke, jaje, parmezan i papar.
Kad tjestenina bude gotova, sačuvajte barem jednu čašu (2 dcl) vruće vode u kojoj se ona kuhala - temperatura je važna jer ćete ju koristiti za kuhanje jaja.
Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte sa smjesom jaja i sira, a zatim dodajte slaninu i svu preostalu masnoću iz tave. Polagano dodajte vruću vodu i stalno miješajte kako bi umak bio ekstra kremast.
Poslužite s parmezanom.
Chrissy Teigen
Njezina je carbonara nešto drugačija. Manekenka i voditeljica također obožava kuhati i objavila je nekoliko kuharica, a svoje recepte često objavljuje i na društvenim mrežama. Njezinu ekstra začinjenu carbonaru obožava njezin muž John Legend, a možda će se svidjeti i vama. U njoj koristi miso pastu, tradicionalnu namirnicu azijske kuhinje. Radi se o fermentiranoj soji koja se koristi u mnogim jelima. Ako nemate miso paste, možete je zamijeniti sa soja umakom, kojeg onda dodajte malo više.
Što vam treba?
1 šalica sitno narezane slanine
3 žlice chilli umaka (ili 1 žlica narezanih chilli papričica)
2 žlice light miso paste
3 jaja
500 grama špageta, linguina ili fettuccina
šalica i pol parmezana
žlica papra
pola šalice narezanog mladog luka (ukrasnog zelenog dijela)
Ispržite slaninu dok ne postane hrskava i maknite s vatre. U posudi pomiješajte chilli, miso pastu i dvije žlice vruće vode dok ne postane glatka smjesa. Zatim joj dodajte jaja.
Skuhajte tjesteninu i sačuvajte dva decilitra vode. Tjesteninu pomiješajte sa slaninom na vatri. Smanjite vatru na minimum i dodajte jaja te stalno miješajte kako se jaja ne bi stvrdnula. Dodajte sir, papar i vodu od kuhanja dok miješate. Na kraju umiješajte mladi luk, a s njim i parmezanom ukrasite jelo na tanjurima. Dodajte još chillija ako volite ekstra začinjeno.