Među svim divnim proljetnicama najviše pažnje zasigurno plijene jagode. Njihovom slatkom okusu i opojnom mirisu malo tko može odoljeti, a Anđela iz Kužinice ovog vam puta otkriva recepte za tri jagodasta deserta.
Mini pavlove s jagodama
Ova mala gnijezda od bjelanjaka sa slastičarskom kremom i jagodama, ukrašena čokoladnim jajima, idealan su recept za nadolazeći Uskrs – a bez tog ukrasa i za bilo koju drugu priliku!
Sastojci
Za meringu
- 4 bjelanjka (120 g)
- Prstohvat soli
- 200 g šećera
- 2 žličice octa (bijeli balzamični, a provjereno može i običan bijeli alkoholni)
- 1/2 žlice gustina
Za slastičarsku kremu
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 40 g gustina
- 25 g maslaca
- Začini po želji (vanilija, korica limuna ili naranče...)
- 150 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
- Svježe jagode
- Po želji čokoladna jaja
*Od ovih količina dobit ćete 12 malih pavlova.
Priprema
Meringa
Prije pripreme, bjelanjke ostavite na sobnoj temperaturi pola sata pa im dodajte sol i počnite miksati. Kada se zapjene počnite dodavati šećer, žlicu po žlicu. Svaku dobro umiksajte prije dodavanja sljedeće. Miksate sve dok bjelanjci ne postanu jako sjajni i čvrsti. Tada dodajte ocat i još jednom kratko izmiksajte. Na kraju, dodajte gustin i špatulom ga lagano umiješajte.
Na papiru za pečenje iscrtajte krugove željene veličine pa ga okrenite na drugu stranu. Ako želite uredna gnijezda, bjelanjke stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte ih unutar iscrtanih krugova. Za rustikalniju opciju, žlicom napravite hrpice bjelanjaka, pa ih samo malo utisnite da dobijete prostor za punjenje.
Meringe stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 150 stupnjeva pa odmah kad uđu u pećnicu, smanjite temperaturu na 120. Pecite ih oko sat vremena pa otvorite pećnicu i pustite da se postepeno hlade. Svakako pratite što se u tih sat vremena događa – ako previše tamne, dodatno smanjite temperaturu.
Slastičarska krema
Žumanjke pjenasto umiksajte sa šećerom pa na kraju umiješajte i gustin. Mlijeko zagrijte uz dodatak začina po želji i sklonite s vatre taman prije nego prokuha. Postupno, uz neprestano miješanje, ulijevajte toplo mlijeko u smjesu sa žumanjcima. Zatim sve skupa vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne dobije tekstura tek skuhanog pudinga. Sklonite s vatre, umiješajte maslac i protisnite kroz sitno sito da uhvati eventualne grudice. Prekrijte s folijom tako da se ne stvori korica i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Ohlađenu kremu izmiksajte pa joj dodajte tučeno vrhnje, sve dobro promiješajte i punite pavlove. Ukrasite po želji.
Panna cotta od kokosa s umakom od jagoda i bazge
Lagana veganska verzija tradicionalne slastice u kombinaciji s jako ukusnim i mirisnim umakom od jagoda i bazge prava je proljetna poslastica.
Sastojci
Za panna cottu
- 400 ml gustog kokosovog mlijeka iz konzerve
- 50 g šećera
- 250 ml „običnog“ kokosovog mlijeka za piće
- 40 g gustina
- Žličica ekstrakta vanilije
Za umak od jagoda i bazge
- 250 g jagoda
- 1 žlica vode
- Po ukusu sirup od bazge
Priprema
Umak
Jagode očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati sa žlicom vode te sirupom od bazge. Dozirajte ga po želji ovisno koliko želite da umak bude sladak i koliko intenzivan okus bazge želite. Pustite da lagano kuha 10‑ak minuta pa izblendajte. Procijedite kroz fino sito i pustite da se ohladi.
Panna cotta
Stavite grijati kokosovo mlijeko iz konzerve sa šećerom i ekstraktom vanilije. Gustin dobro promiješajte s preostalim kokosovim mlijekom pa ulijte u ostatak koji se grije. Lagano i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne poput pudinga. Izlijte u posudice i stavite hladnjak da se dobro ohladi. Prije posluživanja, panna cottu prelijte umakom od jagoda i bazge.
Sladoled s jagodama
Paralelno sa sezonom jagoda otvara se i sezona sladoleda. Evo kako ga vrlo jednostavno pripremiti kod kuće!
Sastojci
Za sladolednu bazu
- 700 ml slatkog vrhnja
- 350 g kondenziranog mlijeka
- Istrugana mahuna vanilije
Za swirl od jagoda
- 200 g jagoda
- 1 žlica šećera
Priprema
Najprije ukuhajte jagode – narežite ih na manje komade, stavite u lončić sa žlicom šećera i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok ne omekšaju i puste sokove pa pustite da se ohlade.
Sve sastojke za sladolednu bazu dobro ohladite, možete čak i zdjelu u kojoj ćete miksati. U zdjelu stavite sve sastojke pa mikserom miksajte do "soft peak" faze. U dobivenu smjesu dodajte ukuhane jagode i samo lagano promiješajte tako da sladoled u konačnici bude prošaran jagodama. Prelijte u bilo kakvu posudu (idealno neku koja se može poklopiti ili prekrijte folijom) i zamrznite – minimalno 4 do 5 sati. Prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.