Nastavlja se sezona

Zagrebački plesni centar godinu započinje odličnim programom

12. siječanj 2021.
Detalj iz predstave ”Individue(t)”
Gloria Glam

Nakon uspješno završene 2020. godine program u Zagrebačkom plesnom centru nastavlja se i u novoj, 2021. godini.

Usprkos teškoj 2020. godini, hrvatska plesna scena u Zagrebačkom plesnom centru uspješno je stvarala i izvodila programe. Realizirano je rekordnih 16 premijernih naslova i ukupno 76 izvedbi plesnih predstava. Surađivali su s udrugama plesnih umjetnika UPUH i PULS i brojnim umjetničkim organizacijama. Premijernom izvedbom predstave "Body Shots" završena je međunarodna koprodukcija s njemačkom plesnom skupinom CocoonDance i Državnim kazalištom u Darmstadu.

Ovo je prvenstveno zajednički uspjeh Zagrebačkog plesnog centra i nezavisne plesne scene koja im je pomogla u beskompromisnom provođenju svih zahtjevnih epidemioloških mjera. Dokaz tome je da su među rijetkim hrvatskim, pa i europskim kazalištima koja nisu zatvarala svoja vrata publici i umjetnicima. U usporedbi s 2019. godinom realizirali su samo 22 programa manje, a što, uzimajući u obzir prekid rada zbog epidemioloških mjera od ožujka do svibnja 2020., smatraju izuzetnim uspjehom. Međusobnom suradnjom te uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2020. pretvorili su u uspješnu plesnu godinu unatoč svim ograničenjima.

image
Detalj iz "Gilgameša"
Foto: Ivica Ivčević

U siječnju 2021., iako u još uvijek vrlo reduciranom gledalištu, optimistično nastavljaju dalje te započinju s repriznim izvedbama predstave "Bazen" umjetničke organizacije Škvadra. Prva premijera u siječnju pripala je predstavi "Individue(t)" koju potpisuju dvoje mladih koreografa i izvođača, Lara Frgačić i Endi Schrötter. Reprizne izvedbe predstave "Stvari su kakve jesu" koreografkinje Eni Vesović i dramaturginje Mirne Rustemović na rasporedu su 22. i 23. siječnja. "Gilgameš" u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević pogledajte 26. i 27. siječnja, a premijeru "Sjećanje u metrima" autorskog trojca Mia Zalukar, Silvija Dogan i Stella Leboš, 29. i 30. siječnja. 

Dodatne informacije pronađite na službenim stranicama Zagrebačkog plesnog centra