U formi do ljeta

Uz pametno vježbanje nećete se više mučiti s motivacijom

20. siječanj 2021.
Fotografija: iStockphoto 
Ines Madunić
Ines Madunić

Jeste li frustrirani jer nikako ne možete krenuti s vježbanjem ili zato što već neko vrijeme ne vidite napredak? Vrijeme je da promijenite perspektivu, a mi znamo kako.

Manjak motivacije za početak, a još više za nastavak vježbanja jedan je od glavnih problema s kojim se suočavamo trenutno, sad kad teretane ne rade i motivacija "već sam platila trening pa ću otići" više ne postoji. Siječanj je mjesec kad se oporavljamo od blagdana, i psihički i fizički, a početak godine savršen je za donošenje novih odluka i konačno pokretanje. No, često je to najteže. Kad se krene, treba i održati motivaciju na razini, konstantno se izazivati da napredujemo kako bismo dobili najbolje rezultate. 

No, činjenica je da sami sebe ponekad sabotiramo u tom procesu. Primjerice, većina ljudi postavlja si cilj gubitka težine, što je pogrešno. Vježbanju bismo trebali pristupati na drugačiji način - pametno i promišljeno. Dobra je vijest što to uopće nije tako teško kako zamišljamo, a uz suvremenu tehnologiju postaje još lakše. 

Jačanje imuniteta

Za početak, dakle, ciljevi poput "izgubiti 10 kilograma do ljeta" nisu ni realni ni produktivni. Vaša težina tek je dio slagalice. Vježbanje treba početi promatrati kao način održavanja zdravlja i ulaganja u njega. Ono to i jest. 

Naime, dok vježbamo, naše tijelo se ne mijenja samo izvana, nego i iznutra. Poboljšavamo metabolizam i rad cijelog organizma. Održavanje tijela u formi znači da ćemo izgraditi snažan imunitet pa ćemo se zato lakše boriti ili potpuno izbjeći prehlade i neke teže bolesti. Zdravlje je danas na cijeni i za njega trebamo napraviti sve što možemo - na kraju, nije li nas upravo prošla godina naučila da je ono najvažnije? 

Kad pazimo na svoje zdravlje, bitno je izabrati vježbe koje nam odgovaraju, ali i slušati svoje tijelo. Uz pametan sat Garmin Venu Sq i njegov paket funkcija za praćenje zdravlja to postaje iznimno jednostavno. Vaš će Venu Sq kroz inovativni Elevate sustav pratiti otkucaje srca više puta u sekundi, 24 sata dnevno, tu je i napredno praćenje spavanja uz Pulse Ox, kao i Body Battery sustav za praćenje razine energije. Venu Sq prati vaš menstrualni ciklus, razinu stresa, hidratacije te vam daje mogućnost već pripremljenih treninga i dodatne motivacije kroz Garmin Coach aplikaciju. 

image
Garmin Venu Sq pametni sat olakšat će vam praćenje zdravstvenih parametara, kao i ostvarivanje fitness ciljeva

Redovno vježbanje, dakle, podiže imunitet, što je samo po sebi dovoljan razlog da nađemo vremena svaki tjedan i posvetimo se svom tijelu. 

Podizanje raspoloženja

Poznato je također da vježbanje podiže razinu serotonina, tzv. hormona sreće. Dok je vani hladno i mračno, imati alat koji pobjeđuje loše raspoloženje je dragocjeno. Dakle, pametan pristup vježbanju uključuje i borbu protiv siječanjskog bluesa. Redovna tjelesna aktivnost nije samo za mršavljenje. Desetak minuta dnevno dovoljno je da se razgibamo, ali i da si podignemo raspoloženje i osjetimo nalet motivacije. Posebno je to korisno ako si odredimo jutro kao vrijeme vježbanja. Ne samo što ćemo se razbuditi, nego ćemo se osjećati bolje jer smo obavili taj zadatak. Imat ćemo energije za ostatak dana, kao i motivacije jer smo u dan krenuli s uspjehom. Nemojte vježbati jer mislite da morate smanjiti obujam struka, nego zato što se želite osjećati dobro svaki dan. 

A važan dio dobrog raspoloženja je i glazba. Svi rekreativci koji ne mogu zamisliti trening bez glazbe obožavat će pametni sat Garmin Venu Sq Music, koji uz sve napredne funkcije, naglasak stavlja na glazbi. Tako možete sačuvati svoju playlistu izravno na zapešću, bez korištenja telefona te preuzimati pjesme s digitalnih streaming servisa izravno na svoj pametni sat. 

Učvršćivanje samopouzdanja

Ako ste redovni u vježbanju ili ste nekada bili, znate da je najveće veselje kad shvatite da napredujete. Primjerice, kad se sjetite koliko ste čučnjeva ili sklekova mogli napraviti prije mjesec dana, a koliko ih radite sada. Praćenje svog napretka možda vam se čini nebitnim, no iznimno je korisno jer će vam povećati samopouzdanje.

Kad je riječ o vašim ciljevima, točnost je važna. Vrijedan suputnik na vašem fitness putovanju zato će biti pametni GPS sat Garmin Venu Sq, koji vas prati u stopu te čini ostvarivanje ciljeva jednostavnijim. Sve svoje aktivnosti tako možete pogledati u usluzi Garmin Connect, koja će vam prikazati podatke o vašim treninzima u grafovima. 

Koristan alat u praćenju napretka je i Index S2 pametna vaga, koja vam pruža detaljan uvid ne samo u broj vaših kilograma, nego i širok spektar biometričkih podataka kao što su postotak tjelesne masti, BMI, masu skeletnih mišića, koštanu masu i postotak tjelesne vode. Posebna funkcija je i prikazivanje fluktuacije težine pa tako nećete biti obeshrabreni ako nešto ne ide po vašem planu. Index S2 prikazuje vam fluktuaciju težine u posljednjih 30 dana kako biste ostali fokusirani na ciljeve, a sve možete pratiti jednostavnim spajanjem pametne vage s aplikacijom na svom mobitelu. 

image
Uz Index S2 pametnu vagu pratite ne samo broj kilograma, nego i mnogo drugih važnih podataka

Pametno vježbanje nikad nije bilo jednostavnije - baš sada je pravo vrijeme da počnete promišljati o svom zdravlju i dobrobiti.