Svijećnjaci, kutijice, spremnici

Vaze i te baze: hrvatski brend s neodoljivim sitnicama za dom

04. svibanj 2022.

Fotografije: Irena Musinov

Svatko se voli s vremena na vrijeme razveseliti nekom novom dekoracijom za dom, no uzbuđenje je još slađe kada je u pitanju ručni rad autentičnih hrvatskih umjetnika. Takvi su i oni Splićanke Irene Musinov, kreatorice i vlasnice brenda Vaze i te baze, koji je oduševio Instagram publiku.

Kako to često biva s umjetnicima, Irena Musinov završila je studij ekonomije (smjer: turizam) s ciljem da si osigura praktičnu i stabilnu budućnost. Danas se strukom više ne bavi, već je dozvolila kreativnoj energiji da preuzme kormilo nad njenim životom: u krhko i nesigurno vrijeme pandemije otvorila je Instagram profil "Vaze i te baze" pomoću kojeg je na tržište lansirala svoj brend, a publici predstavila svoj rad.

Kako je od žudnje za sigurnim došlo do toga da joj upravo nestabilan i neizvjestan period lockdowna i zaraze budu prekretnica i odskočna daska? "Imala sam više vremena koje sam provodila kod kuće i trebala mi je neka razbibriga. Mislim da se većina ljudi može poistovjetiti. U pandemiji se općenito više pažnje počelo pridavati uređenju doma, sitnicama, a i ručni rad je dobio na važnosti. Zapravo, nisam mogla u boljem momentu skupiti hrabrosti i predstaviti svoj rad."

Kao što i samo ime brenda kaže, Irena u sklopu Vaza i tih baza proizvodi dekorativne predmete za dom: od svijećnjaka i raznih podložaka do kutijica, figurica i spremnika. Pastelne nijanse i suptilni uzorci čine ih poželjnim gostima u svakom ambijentu - uklopit će se kako u moderni interijer, tako i u onaj rustikalan, egzotičan ili minimalistički. 

Kao glavna motivacija Ireni je poslužila slaba tržišna ponuda. Tek kad se upustila u preuređivanje stana, a kasnije i vikendice, primijetila je koliko je izbor dekorativnih predmeta za dom uzak i ovisan o nametnutim, a prolaznim trendovima. Kao jedan od većih ograničavajućih faktora prepoznala je boje – uočila je kako se veće trgovine uglavnom fokusiraju na one koje su trenutno in, što joj je otežavalo proces uređenja prostora pri kojem je imala svoju viziju, svoju ideju - nezavisnu i autentičnu. Tada je, kaže, otkrila jesmonite, materijal koji i danas koristi prilikom izrade svojih predmeta.

"Jesmonite me oduševio svojom mogućnošću da replicira teksturu i izgled bilo koje površine ili kalupa. Miješanjem pigmenata u jesmoniteu dobiva se zaista velika paleta boja. Međutim, u početku mi je najveći izazov predstavljalo uopće doći do materijala s obzirom na to da se ne može kupiti u Hrvatskoj."

Riječ je o poprilično popularnom materijalu kojeg je izumio Peter Hawkin početkom osamdesetih godina. Ubrzo je postao naširoko korišten, a 2017. na londonskom Sajmu dizajna bio je proglašen materijalom godine. Umjetnici i klijenti vole ga zbog njegovog održivog potencijala: sigurnija je i ekološki prihvatljivija alternativa stakloplastici i poliesteru, a usto ne zahtijeva korištenje štetnih i opasnih kemikalija.

Iako se drži svog prepoznatljivog i upečatljivog stila, Irena inspiraciju nalazi posvuda i nikada ne zna što će je sljedeće nadahnuti. No konačan cilj ostaje uvijek isti: dati atmosferu interijeru, učiniti ga posebnim i, najvažnije, lijepim. Njeni se radovi uklapaju u razne tipove prostora – od rustikalnih do modernih.

"Moja ljubav prema dizajnu interijera postoji već dugo. Zbog nje sam se i počela baviti izradom dekorativnih predmeta za dom. Volim one interijere kojima prevladavaju ugodne boje koje razbije poneki upečatljivi detalj. Za mene dom prije svega mora biti ugodan, funkcionalan i pun svjetla. A da bi prostor bio baš takav, ne smije biti sterilno prazan ni pretrpan stvarima i bojama. Ljepota je upravo u ravnoteži prirodnih materijala, boja i kontrasta."

No Vaze i te baze ne predstavlja samo odraz estetske, već i osobne ravnoteže. Unutarnji mir Irenin je važan suputnik u procesu stvaranja. Njegov izostanak znači i kreativnu blokadu, a njegova prisutnost rezultira proizvodima koji isti takav balans nastoje preslikati i na dom. Irenine proizvode možete potražiti i istražiti na Instagram profilu brenda.