Retrogradi i perfekcionizam

Veliki horoskop za rujan: sezona Djevice ove će godine biti poseban izazov

01. rujan 2022.

Fotografije: Profimedia; Depositphotos 

Dolazak sezone Djevice poklapa se s krajem ljeta, a ozbiljnost koju to može implicirati lako je vidljiva u ovom zemljanom znaku. Za razliku od prethodnika Lavova, poznatih po dramatičnoj samoekspresiji, glasnoći i sklonosti užitku, Djevice dolaze kako bi unijele red, i doslovno i figurativno.

Kao Merkurov znak, Djevice su izrazito inteligentne i pronicljive osobe, orijentirane na detalje kojima pristupaju s pedantnošću i ozbiljnošću, zbog čega su iznimno odane prijateljice te pravi profesionalci u svojoj struci, posebno ukoliko se radi o području medicine, znanosti ili organizacije. Njihova visoka analitičnost u načinu na koji pristupaju problemima može ih učiniti strogima i sklonima kritici – a najviše ipak prema samima sebi. Ovaj znak završava ljetnu zodijačku trijadu, što u našoj svakodnevici također znači povratak u ozbiljnije sfere života: nakon užitka godišnjih odmora očekuje nas povratak na posao ili na studij, pri čemu su mnogi od nas, a posebno vatreni i zračni znakovi, primorani rekonstruirati svoju rutinu iznova. Sezona Djevice 2022. godine bit će poseban izazov i zbog jednog od najpopularnijih i najmanje ugodnih astroloških fenomena: Merkurovog ulaska u period retrograda 10. rujna, što će potrajati do kraja mjeseca. Budući da se radi o planetu koji je u znaku Djevice najfunkcionalniji, ovaj će period osjetiti svi znakovi na dubljoj razini.

Ovaj će vam mjesec biti prilika da poradite na jasnoći izražavanja. Direktnosti vam ne nedostaje, ali preciznosti vam često zna zafaliti, i to ljude oko vas zna ostaviti zbunjenima, a vas nestrpljivima. Druga polovica rujna bit će obilježena pojačanom introvertiranošću i zamagljenim mislima – pripazite da ih dobro proradite prije nego što ih podijelite s drugima te tako spriječite potencijalne konflikte. Budite dobri prema sebi, posebno u samoći koje će vam trebati više nego inače.

Na samom ulasku u jesen moguće je da osjetite poriv da se zamotate u dekicu i date si self-care tretman, ali često će biti bolje da tu energiju upravite prema drugima. Ovaj je period dobar za planiranje novih pothvata, a u drugoj polovici bi vam zbog prijelaska Venere u znak Djevice mogao donijeti i neočekivanu novu romansu. Bikovi često znaju pretjerano kalkulirano i sebično pristupati drugim odnosima, pogotovo novima: ne zaboravite da ljudi i ljubav nisu i ne smiju biti predmetom transakcije, stoga se ne bojte dati im najbolje od sebe.

Zbog jakog utjecaja Marsa u vašem znaku, u kojem će ovaj vatreni planet ostati idućih šest mjeseci, možete osjetiti česte navale kaotičnih misli i nejasnoću kako pronaći smisla u njima. U trenucima kad osjetite da ne možete racionalno pronaći obrasce i stabilnost u svojim mislima, prepustite intuiciji da obavi dio posla. Od trenutka kad Merkur uđe u retrograd, posebno pripazite, jer će vas misli često moći varati. Razmišljanje nije uvijek put do rješenja!

Rani Rakovi te osobe rođene s Rakom u podznaku drugom će polovicom rujna zablistati – možda se neće ni raditi o nekakvom fizičkom glow-upu, ali vaša će topla energija biti apsolutno neodoljiva ljudima oko vas, i osjetit ćete da je drugima lijepo biti s vama. Dopustite si osjećati se dobro u svojoj koži, a ako osjetite da postajete posebno emocionalni, nemojte se previše hvatati za bol. I bol je tu da prođe, kao i sve druge emocije.

Lavovi od kraja ljeta vole napraviti veliku dramu, jer njihova djetinja duša ne podnosi povratak u surovu stvarnost kad vide da njihovo omiljeno godišnje doba prolazi i da će tražiti da se uozbilje. Međutim, ljeto traje onoliko koliko mu dopustite – svi možemo uživati u izležavanju na plažama i pijuckanju koktela, ali potrebna je posebna hrabrost da bismo taj užitak mogli iskusiti u okviru dosadne svakodnevice. Uzmite si kao izazov da se odvažite pronaći ga!

Iako će vam početak sezone donijeti jasnoću misli i osjećaj snage, ulaskom Merkura u retrograd dosta toga će se poljuljati. Svi kasne i ne izražavaju se jasno, a vaše analitičke sposobnosti neće vam uvijek moći pomoći. U puno slučajeva imat ćete potrebu da se povučete – i svakako to učinite, ali pazite da ne padnete u obrasce pretjeranog razmišljanja. Ova je sezona puno više za osjećaje i intuiciju nego za hladan um. Ako osjetite da vas vuče spiritualnost, tajanstveno, okultno ili neobjašnjivo, istražite i te dijelove sebe. U ovom bi vam periodu mogli pružiti puno jasniju sliku svijeta nego vaše misli.

Puno bi vam vremena u rujnu moglo otići na odgađanje odluka: može vam se činiti kao da se radi o ili/ili izborima koji imaju veliku težinu, čak i kad to nije nužno slučaj. Odgađanje odluka u puno slučajeva zapravo proizlazi iz bježanja od odgovornosti, kao i želje da napravite ono što će biti najbolje za vas. Problem u ovom razmišljanju je u tome što krivih odluka zapravo i – nema. Što god odlučite donijet će sa sobom neke posljedice, a one u brojnim slučajevima ni neće biti toliko velike kao što vam se čini dok ih odgađate.

Sezona Djevice za vas će se očitovati povratkom osjećaja kontrole i moći. Stabilnost koju osjećate svakako je dobra za vaš osjećaj osobnog integriteta, ali važno je i da se ne držite za nju previše grčevito – dugi tranzit Urana kroz znak Bika zadnjih godina vjerojatno vas je navikao na nagle promjene u životu, i sad svemu pristupate smanjenih očekivanja, što je dugoročno jako dobra stvar. Ulazak Venere u Djevicu donijet će vam preispitivanje vlastitih obrazaca u vezi, posebno onih opsesivnih, kao što su ljubomora i manipulativno ponašanje. Budite racionalni i rastite!

Strijelci su svakako najglasniji znak zodijaka, imaju mišljenje o svemu i neće ga se libiti reći čak i kad ga nitko nije tražio. Problem međutim nastaje kada počnete sebično uzimati previše prostora za sebe samo zato što se ne možete suočiti s tišinom ili pomisli da možda nemate ništa suvislo za reći o određenoj temi. Postanite svjesni ovakvih trenutaka, i ovaj period retrograda iskoristite da radite na promjeni ustaljenih obrazaca komunikacije. Nekad je bolje reći manje, ali zapravo nešto reći, a ne samo pričati u prazno.

Kraj ljeta dovodi vas malo bliže vlastitom elementu, ovom zadnjem dijelu godine u kojem ćete potegnuti u svim područjima svog interesa, a onda uživati u plodovima svoga rada. I to ne samo na poslu! Ako vam retrograd donese krizne situacije, zadržite hladnu glavu i ne budite odviše strogi prema sebi. Kao što je Škorpionima ovo period osjećaja kontrole, vama je period puštanja: odradite svoj dio posla i ne opterećujte se previše onime što drugi rade.

Vodenjaci s Djevicama dijele visoku inteligenciju i sklonost analizi, i ova će vam sezona biti pogodna za razvijanje interesa koje ste zapostavljali ili im niste dosad dali dovoljno vremena. Ako ste solo, a pruži vam se prilika za ljubav, nipošto se nemojte u nju upuštati. Ovo je period za poniranje u sebe, i nije dobar za započinjanje dugoročnih odnosa. Kratkoročni flingovi ili površna prijateljstva zapravo će vam sad sjesti sasvim dobro.

Djevice i Ribe su suprotni znakovi, dvije komplementarne strane iste medalje – povezuje ih sklonost pomaganju i služenju i težnja višim oblicima spoznaje, samo što do njih dolaze na potpuno druge načine. Ribe se oslanjaju na intuiciju, empatiju i fantazije, a Djevice na racionalnost i kritičnost. Ako ste Riba, u ovom se periodu možda osjećate slabo ili udaljeno od svojeg punog potencijala. Ako je to slučaj, to vam je signal da istražite ove dijelove sebe koji su sličniji sferi Djevice nego vašoj. Možda će vam se činiti strano, ali vaša će imaginacija procvjetati od suočavanja s nečim što joj uopće nije blisko.