gg binge

Vikend provodimo s Tomom Hardyjem

25. ožujak 2022.

Fotografija: Profimedia 

Opčinjeni ste Tomom Hardyjem? Osim što ga gledamo u posljednjoj sezoni "Peaky Blindersa", na Netflix je stigla i serija "Taboo" koja je - iako snimljena prije pet godina - na broju jedan. Donosimo naše favorite s omiljenim britanskim glumcem.

Ovih je dana britanska serija "Taboo" zauzela prvo mjesto na Netflixovoj ljestvici gledanosti u Hrvatskoj. Iako premijerno prikazana prije pet godina, kao novitet na platformi ponovno je postala tema strastvenih razgovora. Radnja prati pustolova kojeg utjelovljuje Tom Hardy, a koji se 1812. godine vraća u London s ciljem da pod svaku cijenu očev posao ponovno postavi na noge. Već se dugo govori i o novoj sezoni koja je bila najavljivana za 2019. i 2020. godinu, ali i dalje nema informacija o tome kada bi se mogla snimati i prikazati.

Da je "Taboo" privukao pažnju Netflixa ne čudi, ako se poveže s interesom gledatelja za poznatu seriju "Peaky Blinders" i njene nove epizode. Serije imaju mnogo zajedničkih točaka: obje su smještene u prošlost, potpisuje ih isti autor (Steven Knight), a Tom Hardy i u jednoj i u drugoj igra velike i važne uloge. Obožavanom glumcu ovo nisu jedine pažnje vrijedne izvedbe, stoga donosimo izbor serija i filmova koje su ga kao glumca profilirale i učinile, korak po korak, planetarno popularnom zvijezdom.

The Virgin Queen

U biografskoj mini seriji saznajemo o Elizabeti I. te pratimo njen život od tinejdžerskih dana do uspona na tron. Mladi Tom Hardy glumi Roberta Dudleyja, engleskog državnika koji je osim dvorske funkcije bio i Elizabetin miljenik i ljubavnik. Radnja smještena u 16. stoljeće omogućuje gledateljima ove serije uživanje u raskoši scenografije i kostimografije.

Oliver Twist

Ekranizacija poznatog Dickensonovog romana ima zaista mnogo. Ona u kojoj Tom Hardy portretira zlikovca Billa Sikesa snimljena je 2007. godine u obliku mini serije. Radnja ovog klasika vjerojatno je svima poznata: dječak po kojem su serija i film nazvani siroče je koje luta životom u potrazi za stabilnošću, a zapada u ruke kriminalca koji ga uzme pod svoje i iskorištava ga za svoja zlodjela. 

The Take

Tom Hardy nastupa kao Freddie Jackson, muškarac koji nakon robije izlazi iz zatvora i pomoću stečenih veza i poznanstava krči svoj put kroz svijet izvan zidina. Vrlo uskoro Freddie dobiva sve što želi - vraća se u sferu kriminala i stječe novac i ugled, ali ništa bez rizika, komplikacija i pogrešaka.  

Dečko, dama, kralj, špijun

Umirovljeni špijun George Smiley je prisiljen vratiti se na posao tijekom Hladnoga rata, kako bi razotkrio sovjetskog agenta: general koji je znao identitet inkriminirane osobe umire prije nego što uspije proslijediti informaciju, stoga je Smileyjeva intervencija neizbježna. Tom Hardy igra sporednu, ali bitnu ulogu u ovoj špijunskoj drami punoj zavrzlama, paranoje i napetosti.

The Dark Knight Rises

U jednom od komercijalno najuspješnijih filmova u karijeri Toma Hardyja, glumac je ponovno - zlikovac. U megapopularnom filmu iz 2012. godine Batman pokušava spasiti Gotham, a licem u lice gleda Banea, moćnog, manipulativnog, inteligentnog i promišljenog antagonista. Bane je i Batmanu kao neprijatelju i Hardyju kao glumcu bio velik zalogaj, stoga nije ni čudo da je upravo ovaj film glumcu donio toliku slavu.

Locke

Da Steven Knight voli Toma Hardyja pokazalo se već 2013. godine kada ga je izabrao za glavnu ulogu u jednom od svojih zapaženijih filmova. Radnja čitavog filma odvija se u automobilu, gdje Ivan Locke tijekom vožnje racionalnim i smirenim pristupom pokušava razriješiti obiteljske i životne zavrzlame u koje su ga dovele nespretne okolnosti i pogrešne odluke.

Venom

I u ovoj Marvelovoj uspješnici Tom Hardy je negativac - očito mu takve uloge posebno dobro leže - no usto je i protagonist. Ako još niste pogledali ovaj film, a fanovi ste toga žanra, vrijeme je za binge. Osim u originalnom filmu iz 2018., Hardy kao Venom nastupa i u nastavku iz 2021. godine.

The Revenant 

U nagrađivanom filmu u kojem je Hardyjeva gluma zamalo bila okrunjena Oscarom za sporednu ulogu radnja se plete oko Hugha Glassa, vojnog izviđača kojeg tim ostavlja da umre nakon što je zadobio ozbiljne ozljede. Osim da preživi i vrati se kući, Glassove su snage usmjerene i na to da uđe u trag Johnu Fitzgeraldu (Tom Hardy), bivšem pouzdaniku koji ga je izdao i napustio.