#OSTAJEMDOMA

Virtualna stvarnost sada je jedino što imamo - i iskoristit ćemo je na najbolji način 

20. ožujak 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto
Ines Madunić
Ines Madunić

Nedostaju vam kave s kolegama s posla, večere s prijateljima i dejtovi? Zato imamo tehnologiju koja nam omogućuje da se družimo virtualno. 

Do prije samo dva tjedna sigurno je još postojao netko tko je krivio tehnologiju za sve loše na ovom svijetu - činjenicu da smo manje vani, u prirodi, za porast narcizma, sebičnosti i površnosti, za to što više ne pričamo i ne družimo se uživo nego se sve događa preko društvenih mreža... Sumnjamo da takve osobe postoje sada, kad je virtualna stvarnost gotovo jedino što imamo.

I dok su neki neodgovorni individualci zaključili kako preporuka samoizolacije zapravo znači piti pivo na klupici u parku s cijelim društvom iz srednje, ovi drugi odlučili su iskoristiti sve što nam tehnologija danas nudi. 

Kao osoba koja živi sama, prilično sam naviknula na to da duže periode provedem sama kod kuće. Međutim, u normalnom periodu svaki dan idem na posao, pijem kave s prijateljima i kolegama, idem u kino, kazalište, u klubove, dakle - viđam ljude i pričam s njima. 

Nakon gotovo tjedan dana rada od doma, jučer sam cijeli dan - snimala videe za frendove. 

U nekoliko sam grupnih chatova i ponekad si šaljemo kratke videe, ali jučer nisam imala živaca tipkati (vremena očito jesam). Nakon desetog u jednom danu shvatila sam da mi jednostavno nedostaje razgovora s drugim ljudima. Svaki se dan telefonski čujem s mamom i dečkom, ali fali mi vizualna komponenta. I sigurna sam da nisam jedina. 

Idući korak - video grupni chatovi! Tu opciju danas imamo na brojnim aplikacijama; osim Skypea, koji većina od nas ima na kompjuteru ili mobitelu, grupne chatove možete imati preko Facebookovog Messengera, FaceTimea ako ste na iPhoneu i Housepartyja. 

Kako biste stvar doveli na iduću razinu - a to je razina #ostajemdoma - dogovorite s frendovima i obitelji dnevne ili tjedne "sastanke". 

Kava

Zašto ne biste iskoristili pauzu na poslu da sjednete na kavu s kolegama? Dogovorite koju aplikaciju ćete koristiti u 12:30 ili kad već odlučite da je vrijeme da se odmorite od posla - i sjednete pred kompjuter sa svojom kavom. Ovo će biti dobro za održavanje rutine dok radite od doma. Prisilit će vas da napravite sve što trebate do određenog vremena jer - morate na kavu! A nakon pola sata razgovora s kolegama i prijateljima, bit će vam puno lakše odraditi smjenu do kraja. Ljudski kontakt je važan za održavanje našeg mentalnog zdravlja, to nemojte zaboraviti. 

Cuga

Ako ste imali naviku jednom ili češće tjedno sjesti s prijateljima na piće, mogli biste tu tradiciju nastaviti i sada. Smislite koga želite vidjeti i s kime biste baš voljeli popiti cugu.

Također se obucite kao da stvarno idete van, pustite si neku dobru glazbu i nazdravite preko ekrana. Nemojte pretjerati jer ujutro ipak radite i morate se moći dovući od kreveta do radnog stola. 

Večera

Zapravo može funkcionirati za bilo koji obrok - dogovorite s frendovima da svi kuhate isto jelo - nešto jednostavno, za što svi imate namirnice i mogućnosti. Dok kuhate možete razmjenjivati savjete i recepte ili pričati o bilo čemu drugome, a zatim i pojedite taj obrok zajedno. Ovaj ritual možete probati i s roditeljima. Svaki takav kontakt smanjit će osjećaj usamljenosti, koji će se neminovno pojaviti ako živite sami i duže ste vremena izolirani od drugih. 

Šetnja

Dobro je biti na zraku, tako su nam rekli stručnjaci, ali definitivno ne u grupama. Dakle, čak i ako ste izašli u šetnju, trebate se kloniti drugih ljudi. Ali to ne znači da ne možete pričati s nekime. Nazovite drage osobe i pričajte s njima dok šetate i upijate sunce. Vrijeme će vam brže proći, šetnja će biti ugodnija i zabavnija i ljudi vam sigurno neće prilaziti. 

Dejt

Biti singl nikad nije bilo teže. Taman ste se matchali s nekim tko vam je genijalan, a sad ništa od upoznavanja još barem mjesec dana. Nekima je dopisivanje sasvim dovoljno, ali svi znamo da to ne može potrajati ako se u dogledno vrijeme ne upoznate i zapravo vidite kako druga osoba izgleda. Nitko se ne želi zaljubiti preko poruka i onda shvatiti da druga osoba uopće ne izgleda kao na fotkama ili da uživo nemate o čemu pričati. 

Predložite svom matchu da se čujete preko Skypea ili neke druge aplikacije i da imate pravi dejt preko video calla. Dogovorite vrijeme, obucite se kao da zaista idete na dejt, natočite si čašu vina i nazovite. Što vas sprječava? Zahvalite svemiru što ste rođeni u ovo doba koronavirusa, kad još uvijek možete upoznavati ljude bez da kršite preporuke Stožera za civilnu zaštitu. A kad ovo izvanredno stanje prođe, dogovorite dejt u stvarnom životu. Sretno!