Ljubav pobjeđuje sve?

Vrijedne lekcije o vezama koje smo naučili iz ‘Bridgertona‘

13. siječanj 2021.
Fotografije: Profimedia 
Ines Madunić
Ines Madunić

Možda je to samo još jedna lagana zabava, ali serija "Bridgerton" sviđa nam se i zato što smo iz nje izvukli neke zanimljive lekcije o međuljudskim odnosima.

Novi Netflixov hit "Bridgerton" već je tjednima na vrhu svih top lista gledanosti na ovoj streaming platformi. Radi se o laganoj zabavi, priči o londonskoj aristokraciji u 19. stoljeću s predivnim ljudima i predvidljivim zapletima i raspletima. Producentica je Shonda Rhimes, poznata po dramama s jakim ženskim likovima pa je sve začinjeno laganom emancipacijom, taman toliko light da ne razmišljate previše. Mnogi seriju opisuju kao kombinaciju "Kućanica" i "Gossip Girl", neki je gledaju samo zbog raskošnih kostima, a neki zbog prezgodnog Regé‑Jeana Pagea, no mi smo pronašli još jednu vrijednost. "Bridgerton" je, koliko god bio površan, serija koja otvara mnoga pitanja o vezama i međuljudskim odnosima te iz koje možemo izvući korisne savjete. Mi smo izdvojili njih 5 koje nam se čine najvažnijima i najupečatljivijima. 

Upozorenje: spoileri!

Otvorena komunikacija 

Bez iskrene komunikacije nema kvalitetnog odnosa, bez obzira na to kakva je njegova priroda, odnosno nebitno radi li se o odnosu roditelj-djeca, prijateljskom ili intimnom. U "Bridgertonu" nedostatak iskrene komunikacije dovodi do brojnih zapleta, a jednom kad se komunikacija uspostavi, stvari postaju jasnije i oprost postaje opcija. 

I tu ne govorimo o lažima, nego o izbjegavanju određenih tema ili ne govorenju cijele istine. 

Daphne, iako je bila u dobrim odnosima s majkom, nikad nije imala blizak odnos s njom. Zato nikad nisu mogle razgovarati o intimnim stvarima, poput seksa. Upravo zbog toga je ušla u brak ne znajući kako se rade djeca. S druge strane, Simonu je trebala cijela sezona da se otvori Daphne o svojim strahovima, traumama iz djetinjstva koje su ga sprječavale u tome da ostvari ono što želi. Zbog toga je ona bila uvjerena da je on ne voli, čak i nakon što su se vjenčali. 

No, nakon što su konačno iskreno razgovarali, odnosi su bili puno kvalitetniji, a uspostavljeno je i povjerenje među njima koje se produbljivalo s vremenom. Iskreni razgovor, u kojem ćete s drugom osobom podijeliti svoje osjećaje i sve strahove, temelj je za bilo koji odnos. Da, teško je, možda mislite da niste dobri u tome, ali sve je stvar vježbe. Nitko ne želi biti povrijeđen, nitko se ne želi tako ogoljeti pred drugima. No, bez toga nećete moći naprijed i nećete biti sretni. Uostalom, zapamtite da nitko ne može čitati vaše misli. Jedino ako nešto kažete, možete očekivati reakciju druge osobe. Ako sve ostavite u sebi, možda propuštate priliku za srećom. 

Obitelj na prvom mjestu?

Obitelj ne možemo birati i ako imamo sreće, ona će biti mjesto na kojem se osjećamo sigurno i voljeno. No, to nije uvijek tako. Simonove traume iz djetinjstva uvelike su utjecale na njegove odnose kasnije u životu. Opsjednutost njegova oca savršenstvom rezultirala je strahom od otvaranja prema drugim osobama i bijegom od odgovornosti. Kakve god traume imali, važno ih je prepoznati, kao i shvatiti da mi nismo i ne moramo biti naši roditelji. 

Ponekad obitelj želi najbolje za nas, ali pritom zaborave provjeriti što mi mislimo o tome. Anthony je, npr. smatrao da je njegova dužnost izabrati svojoj sestri najboljeg muža, no istovremeno je zaključio da ona nema pravo na mišljenje. Obiteljski su odnosi važni, no ne smiju nas sprječavati da sami odlučujemo o svom životu. 

Seks je važan, ali...

Postoji teza da je dobar seks 10 posto veze, a loš seks 90 posto veze i teško je ne složiti se s time. Naravno da je dobar seks potreban da bi veza opstala, no samo seks nije dovoljan. Daphne i Simon imaju snažnu tjelesnu povezanost, no to ne znači da nemaju problema i da je dobar seks dovoljan da bi njihova veza išla naprijed. Baš kao i Siena i Anthony, koji si savršeno odgovaraju u krevetu, no izvan njega nemaju budućnost. Seks je, dakle, važan, ali vrlo lako nas zavede pa pomislimo da zbog toga imamo kvalitetnu vezu, što ne mora biti istina. 

I Love Me More

Anthony je volio Sienu, kao i ona njega, ali za njih dvoje ljubav nije bila dovoljna. Pripadali su različitim svjetovima i nisu imali zajedničku budućnost, iako su zbog toga oboje patili. Podsjećalo je to na onu scenu iz "Seksa i grada", kad je Samantha rekla Richardu (a kasnije i Smithu) da ga "voli, ali više voli sebe". Tako je i Siena odabrala život koji odgovara njoj i njezinim potrebama, a ne podređivanje tuđim željama. 

Da, ljubav je najsnažnije oružje koje imamo, ali ponekad ona nije dovoljna. Ako vas netko voli i vi volite njega, to ne znači da ćete provesti cijeli život zajedno. Ako, primjerice, ne njegujete tu ljubav iskrenom komunikacijom, ona će neminovno doći do svog kraja. Isto tako, ako postoje neke vanjske okolnosti - kao što su postojale za Sienu i Anthonyja, ljubav tu neće biti dovoljna da stvori sretan kraj. 

Dobro na papiru

Mnogi ulaze u veze i u njima ostaju samo zato što je sve dobro - na papiru. Odnosno, osoba s kojom uđu u vezu zadovoljava sve kriterije koje su si zamislili. Kad Daphne dobije priliku udati se za princa, čini se kao da je sve konačno sjelo na svoje mjesto. Osim što je princ, što znači značajan društveni kapital za cijelu obitelj, on je zgodan, simpatičan, drag, imaju slične stavove i želje za budućnost. Sve izgleda sjajno. Ali... Stvarnost je nešto drugačija. Udati se zato što ti je s nekim ugodno nije isto kao i udati se iz ljubavi. To vrijedi i za svaku vezu. Netko može biti savršen za vas - na papiru, ali to ne znači da se time treba zadovoljiti. 

Odlučiti voljeti 

Na kraju, jedan od najboljih savjeta u seriji daje Daphneina majka kad joj kaže da svi parovi imaju problema, ali da je ključ u tome da svaki dan odlučite voljeti se i ostati, unatoč svemu. To ne znači da trebate ostati i odlučiti voljeti nekoga tko se prema vama grozno odnosi, dapače. Uvijek treba povući granicu. No, ako se dogodi problem, važno je pokušati ga riješiti, a ne otići na prvi znak nevolje. "Odlučiti voljeti" znači odlučiti ostati i razgovarati, probati doći do rješenja. Kao i uvijek, sve se na kraju svodi na - iskrenu komunikaciju.