IZABERI PRIRODNO

Zaokret u ispijanju kave: zašto odabrati onu ekološku

07. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto, Profimedia
PR

Nakon vode, kava je najpopularnije piće na svijetu. No, za razliku od H2O, previše kave zaista može biti loše za naše zdravlje. Srećom, postoji alternativa.

S obzirom na to koliko volimo piti kavu, ponekad pomislimo kako smo ovdje u Hrvatskoj svjetski prvaci u tome, ili barem uz bok Talijanima, ali podaci govore da se najviše tog crnog napitka popije u Finskoj. Naime, za razliku od Hrvatske, gdje se kava uglavnom pije ujutro, Finci je piju kroz cijeli dan te nerijetko biraju onu bez kofeina kako ne bi utjecala na njihov san. Svaki stanovnik te sjeverne države svake godine popije čak 12 kg kave! 

Za usporedbu, kod nas se taj broj kreće oko 5,1 kg kave po osobi na godinu i po tome smo na broju 18 u cijelome svijetu, što i nije toliko loš rezultat. No, iako je omiljeni napitak u cijelom svijetu - odmah nakon vode koja drži prvo mjesto - nije uvijek zdrava za nas. Točnije, nije svaka kava zdrava za čestu konzumaciju, posebno tijekom cijeloga dana. 

Kava je jedna od deset kemijski najtretiranijih namirnica na svijetu - zato je jako važno piti visokokvalitetnu i ekološki uzgojenu kavu, koja više nije samo trend.

Baš kao i sve druge namirnice koje konzumiramo, trebala bi biti visokokvalitetna, a po mogućnosti i iz ekološkog uzgoja, koji više ne postaje izbor rijetkih pojedinaca i pomodni trend nego potreba kako bismo sačuvali planet i okoliš. Pa kako uopće prepoznati ekološki uzgojenu kavu?

Čak je 70 posto proizvedene kave u svijetu kontaminirano umjetnim pesticidima što može nepovoljno utjecati na naše zdravlje i imunitet, dok ekološka kava sadrži vitamine, minerale i antioksidante koji pomažu pri jačanju imuniteta i sprječavaju oštećenje stanica.

image
Kava proizvedena na ekološki prihvatljiv način nije samo trend

Također je prirodni energetski napitak te doprinosi pravilnom funkcioniranju mozga. Uz zdravstvene pogodnosti uzgoj ekološke kave dodatno pomaže pri očuvanju okoliša, za razliku od konvencionalne kave za proizvodnju koje, kako bi bila jeftinija, često dolazi do uništavanja i krčenja šuma kako bi sunce lakše došlo plantaža te time i ubrzalo sazrijevanje kave.

Ekološka proizvodnja kave ne sudjeluje u krčenju šuma i time pomaže u očuvanju divljine, ptica, vegetacije, sprečavanju erozije tla i bolesti, te s time osigurava prirodne procese gnojenja čime se zadržavaju prirodne hranjive tvari u tlu pa tako i u plodovima. Kako postajemo sve više ekološki osviješteni sve se više potrošača okreće konzumaciji ekoloških namirnica. 

Hrvati su 18. na svijetu po količini konzumirane kave - pijemo je puno i često pa bi za naše zdravlje bilo dobro da je kava ekološka, a poslije podne dobar je odabir kava bez kofeina.
 

Na domaćem tržištu već četiri godine postoji kava koja je uzgojena upravo na takav način. Dida Boža na hrvatsko tržište uveo je instant kavu Mount Hagen profinjenog i bogatog okusa, koja je vodeći svjetski brend u području ekoloških instant kava. 

image
Instant kava Dida Boža Mount Hagen proizvedena je na ekološki način

Dida Boža Tim preporučuje Mount Hagen kavu koja dolazi s plodnog vulkanskog područja planine Hagen u Papua Novoj Gvineji, gdje je na nadmorskoj visini od 1500 do 1600 metara nastala prva ekološka plantaža kave na svijetu. Povoljna lokacija netretiranim plodovima daje iznimnu kakvoću, a na tim visinama uzgaja se i 100% ekološki uzgojena kava Arabica čija su zrna vrhunske kvalitete. Dakle, osim što je ukusna, Mount Hagen je visokokvalitetna kava. 

Ako vas pati nemogućnost sna nakon što popijete svoj omiljeni napitak, Dida Boža Mount Hagen kava se može kupiti i bez kofeina. Sad je i pravi trenutak da krenete s novom navikom ekološki uzgojene kave jer je na web shopu www.didaboza.hr, koji u ponudi ima ovu kvalitetnu kavu, trenutno traje akcija od 30 posto na sve artikle, a dostava je besplatna za kupnju iznad 300 kuna.