U svijetu slavnih

Zašto smo toliko opsjednuti domovima poznatih?

05. prosinac 2022.

Fotografija: Profimedia

Jacuzzi u dvorištu, infinity bazen, kino-dvorana s kožnim naslonjačima i kuhinja s otokom veličine prosječnog jednosobnog zagrebačkog stana. Obožavamo ih i ne možemo ih se zasititi - no što nam opsesija domovima poznatih govori?

Nije tajna da je preprodaja nekretnina celebrityjima nerijetko izvor zarade. Život u luksuznim kućama o kakvima u djetinjstvu sanjamo dolazi sa svojom visokom cijenom. Kupivši kuću, zvijezda investira u nešto što joj kasnije može donijeti još više novca. Nekad to bude "tek" po milijun (ne zaboravimo da je milijun dolara gotovo osam milijuna kuna), a nekad i više. Novi dekor, nove pločice oko bazena ili friško uređen vrt pod nadzorom nekog od elitnih dizajnera eksterijera, i cijena već skače, i to na tržištu koje ne spava ni u kojem dijelu svijeta.

Obične je smrtnike oduvijek zanimao taj svijet. Uvid u domove poznatih znači uvid i u njihovu svakodnevicu, a ona budi znatiželju kojoj se ponekad prepuštamo s guštom, a ponekad s tinjajućom krivnjom zbog (nametnutog!) osjećaja da smo zbog toga površni. Otkad je Instagrama, celebrity kuće sve su nam dostupnije, ali čak i prije ove ere postojali su načini da se prišuljamo u njihove dnevne boravke. Godine 2000. MTV kreće emitirati "MTV Cribs", a koju godinu kasnije kreće se nizati jedan reality show za drugim. Pasemo oči na jacuzzijima, teniskim terenima u dvorištu, ravnim krovovima sa solarnim pločama, ogromnim bedemima koji okružuju mistične interijere i kupaonicama koje nalikuju na galerije umjetninama. Gledamo mramor, svijetlo drvo, prozore od poda do stropa i obilje svjetla. I maštamo, maštamo, maštamo.

image

Fotografija: Profimedia

Fascinacije je i interesa bilo, dakle, oduvijek, ali priča se intenzivirala u doba pandemije. Virus nam je donio čitav niz novih osjećaja, a svaki od njih došao je u nijansama; tako smo se jedno vrijeme ljutili i oštro osuđivali slavne koji se žale na situaciju cvileći sa svojih nekoliko tisuća dolara vrijednih sofa, ali činjenica je i da je u to vrijeme interes za glam interijerima dodatno porastao. Tražili smo od njih eskapističku utjehu, inspiraciju, motivaciju za to da konačno učinimo nešto sa svojim životom - makar to značilo odabrati nove zavjese. No, nije samo pandemija dovela do porasta znatiželje. Nikad neću zaboraviti kad mi je prijateljica obznanila gorku istinu i na završnoj mi godini fakulteta priznala da je stan prve godine plaćala nešto manje od dvije tisuće kuna mjesečno, dok sad ne može naći sobičak ispod tri i pol. Situacija s najmom i kupnjom nekretnina nije loša samo kod nas - i Britanci i Nijemci se žale, Mađari prosvjeduju, a u Americi je situacija gotovo nepodnošljiva.

"Moj je djed radio kao građevinski radnik na baušteli, a baka nije uopće radila. Ipak, izgradili su trokatnicu u predgrađu München. Ja radim kao programer s natprosječnim primanjima, moja je djevojka isto zaposlena i dobro zarađuje, ali mi si ne možemo priuštiti ni stan", žali se jedan korisnik Reddita. 

Dakle, loša nas situacija u realnom životu potiče da nadu i utjehu, ili pak, naprotiv, razlog za opravdanu frustraciju, tražimo u skupim interijerima poznatih i slavnih. Sociologinja Jessica Martin, profesorica sa Sveučilišta u Leedsu, objašnjava: "Jaz između bogatih i siromašnih povećava se, a s time i glad za ovakvim sadržajem. Kako bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, mogućnost posjedovanja kuće s deset spavaćih soba - ili čak skromne jednosobne inačice - postaje sve udaljenija od naše stvarnosti."