gg miksologija

Zavirite u barski raj u Barceloni

27. prosinac 2022.

Fotografije: PARADISO – COCKTAIL BAR

Tekst: Ante Carić

Kokteli i održivost? Da, vodimo vas u bar u kojem je ekologija gotovo jednako važna kao i originalne, vizualno i okusom neodoljive barske kreacije. Paradiso Cocktail Bar mjesto je vibrantne atmosfere u kojem zabava nikad ne prestaje, čime je vlasnik Giacomo Giannotti, jedan od najslavnijih svjetskih barmena, ostvario svoje snove

Kada sam u proljeće ove godine dobio poziv da posjetim Paradiso Cocktail Bar u Barceloni, treći na listi pedeset najboljih barova svijeta, The World‘s 50 Best Bars 2021, nisam dvojio ni trenutka. Dodatni je razlog bilo to što je njegov vlasnik, barmen svjetskog glasa Giacomo Giannotti, odlučio održati prvi susret samoodrživog barmenstva. Uslijedio je vikend prepun zanimljivih i edukativnih događanja, ali prije svega druženja uz maštovite i osebujne barske kreacije.

Paradiso se nalazi u četvrti El Born, u neposrednoj blizini parka Parc de la Ciutadella, i u prvi mah ga je teško pronaći. Naime, na adresi bara nalazi se Pastrami Bar pred kojim je dugi red gostiju koji strpljivo čekaju. No izgled može zavarati, jer ljudi u redu ne čekaju hranu već nešto drugo. U ovom malom prostoru nalazi se veliki retro hladnjak, ali iza njegovih vrata je zavjesa koja doslovno poput kazališne krije blještavu pozornicu - ulaz u Paradiso Cocktail Bar, jedan od najpoznatijih speakeasy barova, ne samo u Barceloni nego i na cijelom svijetu.

Sve je počelo prije sedam godina kada je srdačni i simpatični Giacomo Giannotti s Grupo Confiteria otvorio koktel-bar u srcu Barcelone koji je vrlo brzo postao meka ljubitelja miksologije iz svih krajeva svijeta. Od ranih je nogu Giannotti bio okružen duhom ugostiteljstva. Odrastao je u Toskani, gdje je njegova obitelj imala sladoledarnicu. Otkrivši strast za barmenstvom, iz Italije se otisnuo u London, metropolu svjetske miksologije, gdje je svoju vještinu izbrusio i usavršio u Eclipse Cocktail Baru. No karijeru je odlučio nastaviti u sunčanoj Barceloni, gdje je od samog početka svojim entuzijastičnim i znalačkim pristupom miksologiji javnosti dao do znanja da je istinski stručnjak. Radio je u Eclipse Baru hotela W u Barceloni te potom u Ohla Hotelu gdje ga je tajnama ugostiteljstva učio Giuseppe Santamaria. Svoj je san ostvario 2015. kada je otvorio vlastiti bar, Paradiso Cocktail Bar, prema mnogima uistinu barski raj (paradiso u prijevodu znači raj).

image

Giacomo Giannoti kreativni je mozak iza koktel lista
 

Poštovanje prema gostu i ugostiteljskoj branši, pomno istraživanje sastojaka, ali i posvećenost detaljima i inovaciji mješavina čarobni su sastojci koji najbolje utjelovljuju lik Giacoma Giannottija i njegove projekte. Uz rad u svojem baru (vlasnik je i restorana Galileo), iznimno je aktivan i na međunarodnoj sceni te mnogo putuje održavajući majstorske radionice i gostovanja te sudjeluje na najvažnijim događanjima ugostiteljske branše, dok je njegov talent i trud ovjenčan i brojnim nagradama. No dragulj u kruni bilo je prestižno visoko treće mjesto na listi Top World‘s 50 Best Bars, koji će svoju novu listu za 2022. godine objaviti upravo u Barceloni početkom listopada.

Paradiso Cocktail Bar je prostor suvremenog dizajna koji zrači kozmopolitskom aurom. Misao vodilja bila je kreirati opušteno mjesto u kojem će se gosti osjećati kao kod kuće, ali gdje će i tim vrhunskih barmena, uz dobro im poznate klasike, stalno osmišljavati nove i uzbudljive koktele koji izvrsnim izgledom, prezentacijom te, naravno, osebujnim okusom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. "Želio sam otvoriti nešto drugačiji speakeasy bar. Nisam htio otvoriti mali i privatni bar za ograničen broj gostiju, već bar vibrantne atmosfere koji će uvijek biti pun do posljednjeg mjesta i koji će ostavljati dojam da ovdje zabava nikada ne prestaje", govori Giacomo.

Nesumnjivo, ovaj bar odiše posebnim ugođajem. Drvo je korišteno kako bi interijeru dalo toplinu, ali i da evocira morski ugođaj, toliko opipljiv u prelijepoj Barceloni. Mramor iz Carrare svojevrsna je posveta Giacomovu toskanskom porijeklu, dok tropski elementi naglašavaju speakeasy ugođaj. Prigušena rasvjeta daje intimni ugođaj, dok istovremeno ne narušava osjećaj otvorenog prostora. No ono što me se posebno dojmilo jest iznenađenje koje krije bar. Naime, bar ima tajnu sobu, tzv. Macallan room, do koje se dolazi na nekonvencionalni način - kroz maleni WC koji ne daje ništa naslutiti. Na zidu WC-a se ukuca šifra te se on poput vrata otvara gostima koji tada mogu ući u spomenutu prostoriju. Riječ je, kako i naziv kaže, o whisky sobi koja uistinu ima poseban dizajn. Prostor je potpuno prekriven bakrom, a osvjetljava ga crvena neonska rasvjeta. Može primiti do 10 gostiju koji sjede za velikim središnjim stolom dok ih poslužuje njihov osobni barmen.

No vizualne poslastice ovdje ne završavaju. Čaše bara dizajnirane su u suradnji s lokalnim umjetnicima, a koktel-lista maštovito je osmišljena. Čak i uniforme osoblja savršeno predstavljaju duh mjesta. Kreirala ih je talentirana modna dizajnerica Margarita Sader, igrom slučaja i životna pratilja Giacoma Giannottija, pa tako njezin studio MS Bar Trends, koji i inače radi oprave po mjeri za barmene, potpisuje uniforme personala.

image

Čaše su dizajnirane u suradnji s lokalnim umjetnicima

Giannotti je glavni kreativni mozak iza koktel-lista Paradisa koje osmišljava zajedno s nadarenim timom. Lista se mijenja svake godine, ali originalnosti joj nikad ne nedostaje. Posebno je zanimljivo što se za autorske koktele koriste nekonvencionalne sirove namirnice, a eksperimentalne i inovativne tehnike baza su svake liste s Paradisovim potpisom. "Svih ovih godina želio sam što više eksperimentirati. U Paradisu sve mora biti iznenađenje, od prostora pa do pića koja se poslužuju", priča Giacomo. Kreiranje svakog pića dugotrajan je proces. Nakon brainstorminga slijedi eksperimentiranje te se sve pomno testira dok koktel ne dobije konačni oblik. Nova je koktel-lista svjetlo dana ugledala u lipnju ove godine, a svemir i njegove tajne poslužili su kao nadahnuće. Tako su se na listi našle uspješne kreacije kao The Cloud, Vulcano Negroni, Big Bang i mnoge druge. Neke su se autorske kreacije s vremenom profilirale u prave uspješnice među kojima se posebno ističu Kriptonita, Supercool Martini, Great Gatsby i Mediterranean Treasure.

Zanimljivo je da je početkom 2020. Giacomo osmislio Paradiso Lab, laboratorij u kojem barmeni Paradisa istražuju nove tehnike s ciljem da unesu revolucionarne promjene u svijet miksologije. Iako prostor nije otvoren za javnost, imao sam priliku vidjeti što se sve u njemu krije, koje se metode koriste te kako se rađaju ideje iza maštovitih barskih kreacija.

U stalnom stremljenju ka razvoju i inovaciji, Giacomo je pokrenuo jedinstveni koncept samoodrživosti - #paradisonowaste. Cilj je da se ulažući u nove metode i tehnike usavrši svaki sastojak koji bi se potom mogao optimalno iskoristiti. Krajnja je misija Paradiso pretvoriti u bar koji bi što je više moguće bio samoodrživ. Iako je riječ o iznimno zahtjevnom pothvatu, Giacomo je uvjeren da nije nemoguć. "Za mene samoodrživost znači proizvoditi što manje otpada u baru", kaže, "a otpad koji ipak nastane, želimo pretvoriti u predmete koje bismo mogli koristiti u baru. U našoj branši to se možda čini nemogućim, ali uz adekvatan stav i prave ljude to je itekako izvedivo." Tako su s tvrtkom Makeat od plastičnog otpada počeli izrađivati tzv. Paradiso podmetače, što je rezultiralo i trećim članom obitelji Paradiso - Zero Waste Lab. Ovaj je prostor otvoren u neposrednoj blizini Paradiso Laba, gdje se reciklira sav otpad iz bara kojemu se tada udahnjuje novi život. U samo mjesec dana Paradiso proizvede oko 30 kg plastičnog otpada koji se potom reciklira i koristi za proizvodnju različitih predmeta kao što su otvarači za boce, pladnjevi, tanjuri, podmetači, pepeljare itd... Misao vodilja Paradiso Laba je smanjiti negativni utjecaj na okoliš te podići razinu svijesti i pokazati da je sve moguće ako se uistinu želi. "Samo je nekoliko malih koraka potrebno da se pomogne našem planetu", kaže Giacomo. "Kako bismo poboljšali kvalitetu našeg okoliša, prvi i osnovni korak je da svi u tome sudjelujemo."

image

Za autorske koktele koriste se nekonvencionalne sirove namirnice

Uistinu, zanimljiva i hvalevrijedna inicijativa talentiranog barmena snažno je odjeknula u ovim vremenima kada svijet napokon postaje svjestan svojeg negativnog utjecaja na okoliš. Ostaje nam vidjeti tko će sve krenuti stopama Giacoma Giannottija, a do tada će ova plemenita inicijativa, naravno, uz maštovite koktele izvrsne kvalitete, i dalje biti jedan od glavnih razloga zbog kojih će red gostiju koji čekaju ulazak u Paradiso Cocktail Bar ostati jako dug.