gg interijeri

Zavirite u stan od 140 kvadrata u slavnoj zgradi u Brazilu

15. rujan 2021.
Fotografije: Carolina Lacaz

Renovirani stan u zgradi iz 1940-ih odražava duh tog vremena promišljenim detaljima, ali je uređen u skladu sa suvremenim potrebama.

Brazilska dizajnerica Ana Sawaia renovirala je stan u São Paulu imajući na umu povijest, ali i suvremene potrebe para koji tamo živi. Stan od 140 kvadrata nalazi se u slavnoj zgradi Louveira, koju su 1946. projektirali arhitekti João Batista Vilanova Artigas i Carlos Cascaldi. Dizajnerica im je htjela odati počast u unutarnjem uređenju prostora. 

image
Prostor je podijeljen jednostavnim pregradama umjesto zidova
image
Polica funkcionira kao pregrada

"Htjela sam da, kad ljudi uđu u stan, imaju osjećaj kao da su ušetali u Louveiru 1940-ih", rekla je Sawaia. No, originalni tlocrt stana nije odgovarao paru koji živi u stanu jer je prostor bio podijeljen u malene i srednje velike sobe uz vrlo malo fleksibilnosti. Kako oboje rade kao književnici, htjeli su prostor koji će imati svu toplinu doma, ali i prostore za rad. 

image
Pazilo se na očuvanje tradicije pri uređenju
image
Retro namještaj daje posebnu atmosferu prostoru
image
Prostor za gledanje televizije i slušanje glazbe

Kako se ne bi previše narušavala priroda originalnog tlocrta, dizajnerica je srušila neke zidove i zamijenila ih fleksibilnijim pregradama, primjerice policom, niskom komodom, tankim zidom s otvorom... A sve kako bi se stvorio dojam otvorenog prostora, ali uz jasno odvojene prostore, primjerice za blagovanje, dnevni boravak, druženje, rad. Tako je kuhinja odvojena tankim betonskim zidom koji se ne prostire skroz do stropa, a u kojem se nalazi otvor kako bi se održala komunikacija s ostatkom prostora. Od dnevnog boravka blagovaonica je odvojena niskom, dugom komodom, a zaseban je prostor i mjesto za gledanje televizije ili slušanje glazbe. Tu je i manji stol koji može služiti za blagovanje ili za rad. 

image
Zelene pločice u kuhinji
image
Tanki zid odvaja kuhinju i dnevni boravak
image
Pogled iz kuhinje u blagovaonicu

Namještaj je u stilu modernizma iz sredine 20. stoljeća, pri čemu se ističu zelena baršunasta sofa, retro kožne fotelje i stolce dizajnerice Vilanove Artigas te blagovaonske stolce Paula Alvesa. 

Cijeli stan prepun je prirodnog svjetla zahvaljujući panoramskim prozorima koji se protežu diljem cijelog stana. 

image
Žute žaluzine i okviri za panoramske prozore
image
Panoramski prozori daju puno prirodnog svjetla
image
Manji stol koji može služiti za blagovanje ili rad
image
Zelena sofa i retro kožne fotelje

Reference na originalno uređenje stana su i boje korištene u uređenju, primjerice žute žaluzine i oker okviri prozora, zelene pločice u kuhinji koje su u istoj nijansi kao i vanjski dio zgrade te šarene pločice u dvije kupaonice, jedne u žutim, a druge u plavim nijansama. 

image
Jednostavna spavaća soba
image
Žute pločice u jednoj kupaonici
image
Plave pločice u drugoj kupaonici