Umjetnički projekt

Želite novu Chanel ili Prada torbicu? Ispecite je!

01. veljača 2021.
Fotografija: Instagram

Tako jednostavno, zar ne? Zašto ne biste ispekli - a zatim i pojeli - svoju novu luksuznu torbicu? Upravo to radi umjetnica kroz svoj projekt "Breadtorial".

Leah Wei kanadska je umjetnica kineskog porijekla koja se bavi različitim umjetničkim projektima, ali jedan od najzapaženijih je svakako "Breadtorial". Radi se o seriji fotografija na kojima Wei pozira s komadom kruha u obliku torbice s natpisom Prada ili Chanelovim logom, a pecivo zna koristiti i umjesto grudnjaka. 

"Ideja mi je došla tijekom karantene, kad sam razvila interes za pečenjem kruha. Kombinacija je toga i kineske opsesije luksuznim proizvodima. Rođena sam u Kini, ali odrasla sam u Kanadi i svaki put kad sam u domovini iznenadim se koliko svi vole pokazivati svoj Gucci, Chanel, Pradu... Nebitno je li original ili lažnjak. 'Breadtorial' je zaigrani, ali i ironični projekt; pretvoriti kruh, nešto tako jeftino, univerzalno i pristupačno u luksuzni predmet", rekla je Wei. Kaže kako se ideja stvorila zapravo iz dosade, za koju vjeruje da je podcijenjen osjećaj. 

"Zapravo sam u karanteni htjela raditi s keramikom, ali nisam imala materijala. Vidjela sam da je mnogo mojih prijatelja počelo peći svoj kruh pa mi je palo na pamet da bih mogla eksperimentirati s hranom i skulpturiranjem", rekla je Wei, dodajući kako se s konceptom "hrane kao umjetnosti" upoznala kad je bila na razmjeni na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru u Njemačkoj. 

Neki od njezinih drugih projekata su Friendly Bureau, dizajnerska platforma za suradnju i Room Cafe, platforma za razmjenjivanje iskustava s umjetnicima, a svoje radove objavljuje redovno na svom Instagram profilu. 

"Želim stvoriti fizički prostor gdje se ljudi mogu međusobno podržavati i osjećati sigurno", kaže Wei.