Bake me by Nina

Zaljubit ćete se u zimsku tortu s motivom šume

21. studeni 2020.
Fotografije: Bake me by Nina Mrvica 
Gloria Glam

Gastro blogerica Nina Mrvica osvojila nas je tortom koja već najavljuje blagdansku sezonu, odnosno posvećena je zimi, njezinom najdražem godišnjem dobu.

Na blogu Bake me by Nina, iza kojeg stoji Šibenčanka Nina Mrvica, pronašli smo desert s kojim će biti lako šarmirati i najzahtjevnije goste, a idealan je i ako imate nekog tko u zimskim mjesecima slavi rođendan. Naime, radi se o zimskoj torti koja nas je očarala na prvi pogled, a, kako Nina kaže, orašasti plodovi, mirisni začini, šalica toplog čaja ili kave su baš idealni za ovo vrijeme. 

Ako želite postići zimski ugođaj, uspjet ćete to s kokosovim mrvicama te šećerom na listićima ružmarina, a kako to postići Nina je otkrila na kraju recepta. 

ZIMSKA TORTA S MOTIVOM ŠUME

SASTOJCI

BISKVIT

10 jaja L veličine, odvojeno

300 g šećera (dva puta po 150 g)

250 g samljevenih lješnjaka, prethodno tostiranih po želji

45 g glatkog brašna

prstohvat soli

žličica arome vanilije

žličica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, anis), po želji

KREMA

500 g mascarpone sira

250 g vrhnja za šlag

125 g šećera u prahu

aroma vanilije, po želji

DODATNO

grančice ružmarina

kokosove mrvice za posipanje

PRIPREMA

Pripremite dva kalupa promjera 18 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite. Pećnicu palite na 180 stupnjeva.

Lješnjake prvo tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva 10- ak minuta. Tostirani lješnjaci će dati dublji okus, no ovaj korak možete i preskočiti. Tostirane lješnjake ohladite pa sameljite.

Žumanjke pjenasto izradite s polovicom šećera (150 g). Neka vam se smjesa udvostruči i posvijetli, miksajte je mikserom na najjačoj brzini 7-10 minuta.

Žumanjcima dodajte mljevene lješnjake i brašno. Kratko povežite smjesu.

Bjelanjke stucite u snijeg s preostalih 150 g šećera. Kada se bjelanjci zapjene dodajte im 1/3 šećera i miksajte pola minute, potom dodajte drugu trećinu, miksajte pa na kraju i zadnju trećinu. Miksajte dok ne dobijete soft peak, srednje čvrst snijeg kako bi ga lakše mogli umiješati.

Smjesi sa žumanjcima oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka koristeći špatulu.

Smjesu ravnomjerno prebacite u oba kalupa. Pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Ohlađene biskvite prerežite po sredini kako bi  dobili ukupno 4 kore.

KREMA

Mascarpone sobne temperature, vrhnje za šlag (hladno), šećer u prahu i aromu vanilije stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

Na pladanj za torte stavite prvu koru, premažite je s kremom, složite drugu koru, premažite je kremom, potom treću koru, premažite kremom i na kraju postavite zadnju koru. Cijelu tortu premažite preostalom kremom. Zagladite rubove pomoću špatule.

Tortu ohladite minimalno 2 sata prije posluživanja. Ukrasite je gračicama ružmarina, keksićima, mrvicama kokosa ili po želji.

TIPS & TRICKS

Ako želite kristaliće šećera na grančicama ružmarina, tada skuhajte sirup od jednake količine šećera i vode (100 g je dovoljno – znači 100 g vode i 100 g šećera). Grančiće umočite u ohlađeni sirup pa potom listiće uronite u šećer. Neka vam se granče osuše prije korištenja.