Virtualna izložba @ MUO

Zlatan Vehabović: "Atlas manjeg svijeta"

23. studeni 2022.

Fotografije: Press

Slikarski kolaži ovog osebujnog umjetnika inspirirani su predmetima iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Nakon tri godine umjetnikova rada, potresa, pandemije i brojnih izazova Muzej za umjetnost i obrt premijerno je predstavio virtualnu izložbu "Atlas manjeg svijeta" jednog od vodećih hrvatskih slikara današnjice Zlatana Vehabovića. Riječ je o prvom cjelovitom predstavljanju slikarskih kolaža ovog umjetnika inspiriranih pedmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt na web platofrmi.

image

Fotografije: Press

image

Fotografije: Press

Iz današnje perspektive, davne 2019., prije pandemije, zagrebačkog potresa, rata u Ukrajini, s puno entuzijazma s obje strane, Muzej za umjetnost i obrt i Zlatan Vehabović dogovorili su izložbu Vehabovićevog novog ciklusa slika čija će polazišna točka biti veliki i jedinstveni fundus MUO-a. No, sudbina ove izložbe pred zagrebačkom publikom je zapečaćena velikim oštećenjima zgrade Muzeja za umjetnost i obrt nakon potresa zbog kojih je MUO zatvoren za javnost. Fundus MUO koji je slikaru bio inspiracija za ovaj ciklus je evakuiran i do daljnjega nedostupan javnosti. Stoga je pripremljena virtualna izložba kako bi Vehabovićevi slikarski kolaži u kojima se isprepliće niz predmeta iz raznih zbirki MUO-a tvoreći intrigantne cjeline, muzeološki gledano često nespojive, bile dostupne najširoj javnosti.

image

Fotografije: Press

Široj javnosti posebno će biti zanimljive video projekcije (MUO kao inspiracija, O ciklusu i stvaranju, Moja priča, Umjetniku ispod kože) nastale u slikarevom atelijeru te u oštećenoj zgradi MUO-a. Javnost će na taj način bolje upoznati jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Iz dijela pedagoškog programa predstavljeni su slikarski kolaži inspirirani Vehabovićevim platnima sa kreativnih radionica te online edukacija za izradu fotokolaža.Iako zatvorene zgrade, MUO živi na platformi sa zanimljivim on-line programima te kroz kroz programe MUO u gostima - s izložbama u drugim ustanovama u kulturi diljem Hrvatske.