Dodjela nagrada

Zlatni globus preporučuje: ‘The Power of the Dog‘ i ‘Succession‘

10. siječanj 2022.

Fotografije: Profimedia 

Gloria Glam

Jedna od najprestižnijih filmskih i televizijskih nagrada ove je godine prošla gotovo nezapaženo - dobitnici su objavljeni na društvenim mrežama pa se teško ne zapitati kakva je budućnost Zlatnog globusa?

Bez publike i bez nominiranih, održana je dodjela 79. Zlatnih globusa. ovog puta bez ikakvog showa, dobitnici su objavljeni ni manje ni više nego na društvenim mrežama. Iako su službeno kao razlog naveli nagli rast zaraze koronavirusom, iza svega se skriva svojevrsni bojkot Zlatnih globusa nakon što je početkom godine otkriveno da u Udruženju holivudskih stranih novinara (HFPA) od ukupno 87 novinara koji biraju nominacije i dobitnike nema niti jednog crne rase i to nakon što su se gledatelji požalili zbog izostanka nominacija za neke od njihovih favorita. Iako su obećali popraviti sliku Zlatnog globusa, televizijska kuća NBC, koja je inače prenosila dodjelu, odlučila je da će ove godine preskočiti Zlatne globuse. 

Zbog toga su ovogodišnju dodjelu nazvali malim privatnim događajem, a dobitnike su objavljivali na službenoj stranici Zlatnog globusa i na društvenim mrežama. S obzirom na to da se radi o jednoj od najprestižnijih dodjela filmskih nagrada - odmah iza Oscara - mnogi su se zapitali kakva je budućnost takvih svečanosti, osobito jer su i Oscari posljednjih godina oštro kritizirani, a prijenos dodjele privlači sve manji broj gledatelja. 

Nagrade večeri za najbolji film pokupili su "The Power of the Dog" u kategoriji drame i "West Side Story" u kategoriji mjuzikla. Najboljim glumcima u drami proglašeni su Nicole Kidman ("Being the Ricardos") i Will Smith ("King Richard"), dok su u kategoriji mjuzikla/komedije nagrađeni Rachel Zegler ("West Side Story") i Andrew Garfield ("Tick, Tick... BOOM!"). 

image

Tick, tick...BOOM!

Najbolja TV serija u kategoriji mjuzikla ili komedije je "Hacks", dok je glumica Jean Smart proglašena najboljom glumicom, a Jason Sudeikis je svoju nagradu osvojio za ulogu u seriji "Ted Lasso". U kategoriji drame, serija "Succession" je proglašena najboljom, dok je Jeremy Strong najbolji glumac. Veliki trenutak bio je osvajanje nagrade Michaele Jae Rodriguez za ulogu u seriji "Pose", što je prva nagrada za nju, ali i prvi put ikad da je trans glumica osvojila Zlatni globus. 

image

Succession