Filmski festival u Veneciji

Zlatni lav otišao u ruke redateljice: najboljim proglašen film o ilegalnom pobačaju

12. rujan 2021.
Fotografije: AFP
Gloria Glam

Drugu godinu zaredom glavna nagrada otišla je u ruke redateljice - šesti put u povijesti festivala.

Francuska drama "Happening" (L'événement) o ilegalnom pobačaju u šezdesetima prošlog stoljeća osvojila je nagradu Zlatni lav na Filmskom festivalu u Veneciji. Redateljica Audrey Diwan osvojila je gledatelje pričom o mladim ženama koje u očaju traže načine da prekinu trudnoću kako bi mogle nastaviti sa studijem, i to u vrijeme kada je pobačaj mogao završiti zatvorskom kaznom, ali i smrću. 

image
Francusko-libanonska redateljica  Audrey Diwan 

Radnja filma odvija se u Francuskoj 1963. godine, ali njegova tema je i danas jednako važna, kako je Diwan naglasila. Situacija velike rasprave oko pobačaja u SAD-u dokaz je tome, uz nova ograničenja u Teksasu gdje je nedavno donesen zakon kojim se zabranjuju gotovo sve vrste pobačaja. 

"Ovaj film snimala sam s ljutnjom, sa željom, snimala sam ga sa srcem i s glavom", izjavila je redateljica koja ja adaptirala knjigu Annie Ernaux. Ona je šesta redateljica koja je osvojila glavnu nagradu u čak 78 održanih Filmskih festivala u Veneciji te druga zaredom - lani je nagradu uzela Chloé Zhao s filmom "Nomadland". 

Nagradu žirija ove je godine osvojio talijanski redatelj Paolo Sorrentino za "The Hand of God", vrlo osoban film o gubitku roditelja kada je bio tinejdžer, dok je najboljim mladim glumcem proglašen Filippo Scotti, talijanski glumac koji je u filmu utjelovio mladog Sorrentina, a često ga nazivaju "talijanskim Timothéjem Chalametom".

image
Talijanski redatelj Paolo Sorrentino i glumac Filippo Scotti 

Najbolja glumica je Penelope Cruz za ulogu u filmu "Parallel Mothers", redatelja Pedra Almodovara, dok je nagrada za najboljeg redatelja otišla u ruke Johnu Arcilli ua ulogu "On Tje Job: The Missing 8". 

image
Španjolska glumica Penelope Cruz