Ako ste u potrazi

Zoom intervjuu za posao? Imamo 5 super savjeta za pripremu

08. travanj 2021.
Fotografija: Unsplash
Ines Madunić
Ines Madunić

Dobra priprema pola je obavljenog posla, a to vrijedi i kada tražite novo radno mjesto.

Ako ste u procesu traženja posla, vjerojatno ste već svjesni činjenice da se većina razgovora obavlja online. Posebno u ranim fazama, kad je više kandidata u igri, u ovim uvjetima svima je lakše to odraditi preko Zooma. Ipak, to ne znači da je nervoza manja, dapače. 

S obzirom na to da su prije pandemije intervjui za posao uvijek bili uživo - osim ako ste se prijavili za neki izvan mjesta u kojem živite - mnogi nisu naviknuti na taj način razgovora. Postoje prednosti, ali definitivno i nedostaci. Što ako nastane neugodna tišina? Što ako "zablokirate"? Kako se odjenuti? Mnogo je načina na koje možete taj Zoom intervju okrenuti u svoju korist i zablistati pred budućim poslodavcima. Evo nekoliko stupnjeva pripreme koji bi vam mogli pomoći u dobivanju posla svojih snova. 

Test, test

Prije intervjua zamolite prijateljicu da vam pomogne s testnim razgovorom. Koristite aplikaciju koju ćete koristiti za pravi intervju kako biste odmah provjerili je li tehnički sve u redu. Procijenite je li bolje imati slušalice te podesite sve mogućnosti. Ako možete, snimite taj razgovor kako biste kasnije vidjeli sve detalje. Primjerice, kakva je pozadina, kako se vi ponašate, jeste li premirni ili se ipak previše krećete pred kamerom, kakvo je svjetlo, koliki nagib kamere je optimalan i slično. Zamolite prijateljicu da vam da feedback kako biste znali na čemu raditi i kako se postaviti na službenom intervjuu. 

Obucite se

Možda se ne sjećate kad ste posljednji put nosili grudnjak ili nešto uz tijelo, ali za razgovor za posao to biste mogli promijeniti. Ionako neće predugo trajati, a može biti vrlo korisno. Naime, osim što ćete se doimati neozbiljnim ako ste u previše opuštenom izdanju, tako biste se mogli i osjećati. Kad se obučete kao za posao, vaš će se stav promijeniti i psihološki ćete "ući u ulogu".

Pretpostavka je da sjedite i da se ispod pasa neće vidjeti što nosite pa mnogi imaju donji dio trenirke ili pidžamu. Ipak, pametnija ideja je obući barem traperice. Naime, možda ćete se u nekom trenutku morati ustati - lakše je ako ste već spremni na to nego da morate gasiti kameru. 

Dišite

Pola sata prije intervjua probajte se smiriti što je više moguće. Svaki je razgovor za posao mentalno iscrpljujuć pa je korisno imati mehanizme koji će nas smiriti i mentalno pripremiti. 

Tehnika disanja koja se naziva "kvadrat" jednostavna je i namijenjena baš smirivanju. 

1. Izdahnite dok brojite do 4

2. Držite pluća praznima dok također brojite do 4

3. Udahnite i izbrojite do 4

4. Zatim 4 sekunde zadržite dah

Ponavljajte dok vam se puls ne smiri. 

Niste jedini koji se dokazuju

Zapamtite da se i vaši potencijalni poslodavci moraju vama svidjeti, a ne samo vi njima. Proučite tvrtku, zapišite pitanja koja vas zanimaju i svakako ih postavite na intervjuu. Možda vam se na prvu sve čini savršeno, ali pitajte kakvo je radno vrijeme, jesu li prekovremeni plaćeni, hoćete li raditi od doma, kakvi su odnosi među zaposlenima...     

Također, sjetite se da su oni zvali vas - to već znači da su zainteresirani. 

Iskoristite prednosti

Brojne su prednosti Zoom intervjua kojeg radite u svom domu. Na vlastitom ste terenu i zbog toga možete već biti opušteniji nego inače. Možete se prezentirati onako kako ste zamislili - izrežirajte pozadinu, namjestite kameru onako kako vam najbolje odgovara, a na ekranu možete imati bilješke koje vam mogu služiti kao podsjetnik.