Predstavljamo vam sestru i brata, mlade poduzetnike koji nam predstavljaju svoje mikropovrće - Ivanu i Valentina Čigira, osnivače https://www.mgreensi.com/ - stranice na kojoj možete naručiti upravo njihovo mikropovrće. Na početku su posla, ali su nas njihova inicijativa i optimizam - oduševili. Ivana je završila Prehrambeno – biotehnološki fakultet u Zagrebu, a za vrijeme studiranja radila je na istraživanju, koje je okrunjeno Rektorovom nagradom u području biotehničkih znanosti. Uz to što se bavi uzgojem mikropovrća, radi i u jednom kemijskom laboratoriju kao tehnolog za kemijske analize. U slobodno vrijeme voli duge šetnje prirodom, planinarenje, kao i provoditi vrijeme u vrtu. Uzgoj mikropovrća ne doživljava kao posao jer uživa u cijelom procesu i želi se još više posvetiti tome da ga predstavi što većem broju ljudi kroz savjete, edukacije i ideje kako ga koristiti.
Valentino je pak, od malih nogu pokazivao svoju kreativnost kroz crtanje i slične stvari u kojima ima potpunu slobodu izraziti se. Nastrojen kreativno, a isto tako i tehnički, svoj obrazovni put stvara u tom smjeru. Upisuje Grafički fakultet u Zagrebu gdje svoju kreativnost dovodi do više razine, uči i zaokružuje cijelu priču, i već u tom trenu shvaća da je kreativnost, tj. sve što je vizualno, njegov životni poziv. Kao vrlo talentirani student u tom području dobiva nekoliko nagrada za izvrstan rad. U vlastitoj tvrtci je, nakon diplome, ostvario svoj životni san. Ima razne hobije - kao što su sviranje raznih instrumenata, pjevanje, penjanje, a posebno voli snowboarding. Kao i sestra, voli prirodu i druženje u prirodi s prijateljima. Često istražuje nove stvari i zato je mikropovrće postalo ta zanimljivost kojoj se posvećuje i iz dana u dan.
Za početak – što je to mikropovrće?
Ivana: Mikropovrće je egzotična vrsta jestivog bilja koje se pojavilo na tržištu i u restoranima, a koje je steklo popularnost kao novi trend u posljednjih nekoliko godina. Uzgaja se od sjemena različitih vrsta povrća, začinskog bilja pa čak i žitarica. Mnogi ih uspoređuju s klicama, no postoje razlike. Klice su tek iznikle sjemenke, dok mikropovrće možemo nazvati pravim biljkama jer razviju stabljiku i prve, prave listove. Prvi susret s mikropovrćem veoma je zanimljiv jer izaziva efekt iznenađenja s obzirom na svoj okus. Iako malih dimenzija, mikropovrće može pružiti širok spektar intenzivnih okusa (neutralno, slatko, pikantno, kiselo), živih boja (zelena, žuta, crvena, ljubičasta) i nježnih tekstura, kao i obilje bioaktivnih komponenti. Lakoća probavljivosti te ugodni okusi omogućuju sigurnu konzumaciju u većim količinama, za razliku od zrelog lisnatog povrća i klica.
Kako ste, vi i brat, došli na ideju da se bavite proizvodnjom istog?
Ivana: S obzirom na to da sam po struci magistrica nutricionizma, istraživanja u području prehrane dio su moje svakodnevice. Kako sam za mikropovrće čula još za vrijeme studiranja, bilo je prirodno da ga pokušam sama uzgojiti i vidjeti o čemu se tu točno radi. Brat je uvijek bio podrška te smo zajedno osmišljavali obroke, koji bi na tanjuru izgledali efektno, a istovremeno bili dio našeg aktivnog i zdravog načina života. Počeli smo uzgajati mikropovrće za obitelj i prijatelje, a s vremenom je taj hobi prerastao u dodatni posao. Željeli smo mikropovrće približiti široj populaciji, s obzirom na to da se često susrećemo s ljudima koji za to nikad nisu čuli. Inače, mikropovrće, poznatije pod engleskim nazivom microgreens, koristi se u restoranima kao ukrasni dodatak jelima, a sve je krenulo davnih 90-tih godina 20. stoljeća u Americi.
Što su bonusi/privilegije prehrane s mikropovrćem?
Valentino: Mikropovrće je bogat izvor nutritivnih tvari te ih se često svrstava u funkcionalnu hranu. Općenito, prehrana bogata voćem i povrćem opskrbljuje organizam vitaminima, mineralnim tvarima te bioaktivnim spojevima poput karotenoida, izoflavonoida, polifenola i drugih koji imaju pozitivan utjecaj na rast i razvoj te doprinose prevenciji mnogih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti. U nekim istraživanjima dokazano je kako pojedino mikropovrće sadržava više hranjivih tvari od biljaka ubranih u tehnološkoj zrelosti. Bonus je svakako taj što ćete malim količinama mikropovrća zadovoljiti potrebe za mnogim hranjivim tvarima, koje biste inače osigurali puno većim porcijama 'odraslog' povrća. Možete ga dodati u salatu čime ćete je nutritivno i okusom obogatiti, pripremiti sendvič ili burger s dodatkom mikropovrća, ubaciti ga u smoothie, sok ili juhu, upotpuniti bilo koje glavno jelo. Uvijek možete smisliti neku novu ideju, ovisno o vašoj kreativnosti.
Kako proizvodite i koliko treba određenom povrću da bude pripremljeno za prodaju?
Valentino: Mikropovrće se uzgaja u zatvorenom prostoru, na policama. Sam postupak uzgoja relativno je jednostavan, no važno je zadovoljiti nekoliko faktora, kao što su temperatura i vlažnost prostorije te svjetlost i dobra ventilacija. Odrediti koliko često i kojom količinom vode je potrebno zalijevati bilje kako bi se postigao optimalan rast i razvoj. Trebalo nam je nekoliko mjeseci eksperimentiranja kako bismo naučili kako stvari funkcioniraju, a pritom smo shvatili da je sve što smo naučili iz različitih izvora bilo samo usmjeravanje te da je bitan konstantan rad kako bi se steklo iskustvo u uzgoju. Ovisno o vrsti mikropovrća vrijeme rasta je između 7 i 21 dan. Trenutno funkcioniramo tako da se mikropovrće naruči, sije i za određen period, ovisno o vrsti, dostavljamo ga na željenu adresu. Mikropovrće stiže u posudici u kojoj je uzgojeno, a na tanjuru ćete uvijek imati svjež proizvod jer berbu odrađujete sami netom prije obroka.
O kakvoj vrsti rada je riječ – i kako ste se vi i brat preraspodijelili?
Ivana: Brat je zapravo glavni pokretač ideje i ovoga do čega smo dogurali do sad. Spoj njegovog poduzetničkog duha i hrabrosti za pokretanjem novih projekata te mog znanja u području nutricionizma, dovelo je do toga da svoj hobi pretvorimo u posao. Što se tiče samog uzgoja zajedno sudjelujemo u svim koracima, po nekom prirodnom rasporedu i s obzirom na dnevne obaveze jednog i drugog. Što se tiče ostalih poslova, brat uglavnom odrađuje logistiku, istražuje tržište, nove načine uzgoja, brine o web stranici te narudžbama, nabavlja sve potrebno, dok se ja bavim istraživanjem u pogledu prehrane i dobrobiti mikropovrća za opće zdravlje, komunikacijom s ljudima putem društvenih mreža i dostavom.
Zablude su da se radi o GMO prehrani? Ipak, kakav je put dolaska do sjemenja?
Valentino: Tako je, ovdje se ne radi o GMO hrani. Naime, sjeme naručujemo iz različitih zemalja Europe, ovisno o ponudi i dostupnosti, a dolazi s certifikatom, koji potvrđuje sigurnost sjemena, a samim time i mikropovrća, koje je iz njega uzgojeno.
Je li u takvoj proizvodnji hrane budućnost?
Ivana: Oduvijek smo bili otvoreni za inovativne stvari pa je mikropovrće bio idealan odabir koji nas svakako vodi u smjeru budućnosti. Osobno sam 'prirodnjak' i još kao mala puno sam vremena provodila u vrtu s mamom. Prirodom i biljem okružena sam cijeli život, a ovim projektom pokušali smo na moderan način uživati u bilju i kada vrt nije dostupan. Budućnost je svakako u mikropovrću jer osim što nudi mnoge blagodati za organizam zahvaljujući svom sastavu, dostupno je cijelu godinu i za samo nekoliko dana može biti svježe na svačijem tanjuru.
Što je po vama – u današnjim uvjetima, zdrava prehrana? Kako se uopće zdravo hraniti s ritmovima života kakve živimo?
Ivana: Zdrava ili pravilna prehrana, najjednostavnije, je ona koja uključuje hranu iz svih skupina namirnica u umjerenim količinama. Naravno, sve ovisi o načinu života, poslovnom i privatnom rasporedu te općem zdravlju pojedinca. Također, važno je napomenuti kako je pravilna prehrana dio načina života, koji uključuje svakodnevnu tjelesnu aktivnost. U današnje vrijeme ubrzanog načina života, ljudi su navikli na instant rješenja, zanemarujući činjenicu da pravilna prehrana ne mora biti komplicirana. Najvažnije je osvijestiti da u hrani treba uživati, od same nabavke namirnica, pripreme jela do uživanja u obroku, bili sami ili u društvu. Mikropovrće je zato odličan odabir kada je u pitanju pravilna prehrana jer svojim sastavom omogućuje da i malim količinama doprinesete unosu hranjivih tvari, tako što ćete ga ubaciti u bilo koje jelo. Dio pravilne prehrane može biti i sendvič kojeg ćete ponijeti na posao, a u kojeg ste ubacili šačicu mikropovrća.
Koji su daljnji planovi i koliko je, za sada – isplativo?
Valentino: Kako je mikropovrće još uvijek većini ljudi nepoznanica, cilj nam je upoznati što širu populaciju s dobrobiti ovog bilja. Mikropovrće se uglavnom koristi samo u restoranima kao ukrasni dodatak jelima, a zanemaruje se njegov pozitivan efekt na zdravlje. Svjesni činjenice da je mikropovrće hrana budućnosti, dali smo si zadatak da ukažemo na to kroz različite komunikacijske kanale, a posebice preko društvenih mreža i naše web stranice. Svakako je isplativo, obzirom da vidimo kako je iz dana u dan sve više ljudi upoznato s mikropovrćem i koristi ga često u svojoj prehrani.