Capsule garderoba

13 komada koje ćete voljeti bez obzira na trendove

05. rujan 2021.
Fotografije: IMAXtree

Capsule garderoba sačinjena je od ključnih, bazičnih modnih komada koji su podloga za svaki dnevni ili večernji look. Za novu sezonu ispred nas, odabrali smo 13 basic predmeta koji će popuniti svaku kapsulnu garderobu.

Garderoba nam i dalje balansira između kategorija work from home i going out, pa je jasno da su se i pojmovi capsule garderobe uslijed prethodne dvije godine izmijenili. Pandemija je donijela neke nove modne navike, na neke smo potpuno zaboravili, a neke, poput udobnosti potpuno prigrlili i počeli cijeniti. Iako se s krajem 2021. godine vraća party raspoloženje i više no ikad želimo (modno) živjeti te lude dvadesete, basic komadi u ormaru ipak se cijene više od ostalih. Dodatni razlog zbog kojeg je tako je "manje je više" trend shoppingiranja i mudrog ulaganja u odjeću, jer je sumanuto kupovanje odjeće koju ćemo nositi možda jednom neodgovorno i 'out'. 

Ako se tek sada vraćate u ured i na radno mjesto, možda niste sigurni što odjenuti, a što kupiti. Složili smo zato listu od 13 esencijalnih modnih komada koje bi potpuna garderoba trebala podrazumijevati. Uklapaju se u svaki stil, pokrivaju područja od poslovnog, večernjeg do kućnog raspoloženja i trajat će godinama nakon kupovine. 

image
Kožne mokasinke s robusnim potplatom Mango (599,90 kn)/
mokasinke s uzorkom Max Mara (455 eura)
image
Robusne čizme Bottega Veneta (7127 kn)/
čizme na vezanje Stradivarius (449,90 kn)
image
Tenisice adidas Low Forum; About You (745 kn)/ tenisice New Balance Tokyo Design Studio RC 1300; Net-a-Porter (1125 kn)

Obuća zauzima dobar dio popisa, no s obzirom na raznolikost jesenskih gležnjača, čizmi i tenisica, izbor je teško suziti na samo nekoliko modela. Glomazne čizme koje su prigodne i za kišno vrijeme, mokasinke koje će "nositi" svaki business look te tenisice bijele boje na našem su popisu obaveznih za jesensku sezonu. Obaveznim smatramo i baloner i dobar sako, klasike koji se iznova ponavljaju u modnim izborima, no zaista čine samu srž jesenske garderobe jer uz ova dva komada možete izaći bilo gdje - kroz cijeli dan. Ono što ih čini posebnima je bezvremenost, osobito kada je u pitanju baloner, a sako je već odavno izašao iz okvira strogo korporativnog modnog komada i postao to-go za kombinacije s odijelom, traperom i trenirkom. 

image
Baloner s pojasom Isabel Marant (5925 kn)/
kombinirani baloner Uterque (1890 kn)
image
Sako Arket (150 eura)/
sako The Frankie Shop (211 eura)
image
Hlače Paul Smith Heraldi (2450 kn)/
hlače H&M (30 eura)

Nakon dugo vremena, skinny modele traperica zamijenili su novi modeli, pa obnovite zalihu trapera s onima višeg struka, mom kroja ili dugih i širokih nogavica - ovisno o građi tijela i samom ukusu. 

image
Traperice visokog struka Zara (229,90 kn)/
traperice s prorezima SLVRLAKE; Net-a-Porter (2738 kn)
image
Pulover od kašmira COS (195 eura)/
pulover od kašmira The Elder Statesman; Net-a-Porter (6414 kn)
image
Torbica na preklop Bottega Veneta (3400 dolara)/
čupava torbica Max Mara (265 eura)
image
Torbica s detaljima Uterque (1890 kn)/
torbica od kože i buklea Saint Laurent (14,178 kn)

Za kraj, izdvojit ćemo modne dodatke i udobno pletivo u koje se isplati uložiti. Pravilnim održavanjem i pranjem, kašmir će ostati u sjajnom stanju iz godine u godinu, a uvijek će biti jednako chic

image
Pletena haljina na kopčanje Petar Petrov; Net-a-Porter (7427 kn)/
haljina s prorezom Reserved (229,90 kn)
image
Komplet trenirke The Frankie Shop (310 eura)
image
Dvostruka ogrlica Argentum (240 kn)/
pozlaćena ogrlica Laura Lombardi (660 kn)