SA STILOM ZA POŽELJETI

5 filmskih parova čije bi stylinge rado kopirali

08. srpanj 2020.
Fotografije: Profimedia
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Moda i film oduvijek vrlo dobro surađuju. Dapače, odlično. Filmovi nam ne proizvode samo želju za drugom i drugačijom stvarnošću, već i za odjećom, hranom i drugim motivima koje predstavljaju.

Odlučili smo predstaviti stylish & sexy parove iz kultnih filmova ili onih koji će to tek postati. Odabrali smo njih pet. Koji bi bio vaš izbor? 

Koji je vaš omiljeni filmski par koji vas je baš - baš potpuno zaveo svojim stilom? Kada kažemo stil – mislimo na modne kombinacije koje su vam oduzele dah i zbog kojih ste iznova željeli gledati upravo taj film ili seriju? Željeli možda nositi baš tu odjeću? Mi smo odabrali pet parova čije su kostimografije bezvremenske ili naprosto – klasične do pomaknute. 

Daryl Hannah i Rutger Hauer

Jesu li to Daryl Hannah i Rutger Hauer iz ˝Blade Runnera˝ (Istrebljivač) iz 1982.? Zamišljaj tadašnjih kreatora ove filmske slike bio je sigurno da će 2019. biti upravo ovakva: izblajhana kosa, ekscentrične - robotizirane modne kombinacije. Koža, velike čizme, tamna šminka. Ono što su doista pogodili bio je zapravo trend koji se devedesetih nosio u modnim i pop krugovima. Ako ste zaboravili radnju filma, evo vrlo suženog sinopsisa: Los Angeles 2019. je prljav i iritantno napučen grad, hladan, mračan, negostoljubiv i dekadentan megalopolis u kojem živi detektiv Rick Deckard. On je osamljenik koji radi za posebnu policijsku organizaciju Blade Runner, čiji su djelatnici zaduženi za likvidiranje odmetnutih ´replikanata´. Sve u filmu se dodatno zakomplicira kad se Rick zaljubi u Rachael te kad tijekom lova na Beattyja i replikante Zhoru, Pris i Leona Kowalskog počne sumnjati u opravdanost svoje misije. Ljubav je stvorila pomutnju.

image
Blade Runner (1982)
Rutger Hauer & Daryl Hannah

Warren Beatty i Faye Dunaway

Ili su to Warren Beatty i Faye Dunaway u kultnom ostvarenju iz 1967. ˝Bonnie i Clyde˝? Slavni ljubavni odmetnici u filmu nove ere Hollywooda, koji je probio tabue i bio jako popularan među mladima, s vremenom su postali najobrađivanija ˝ljubavna tema˝. Zamišljen je kao romantična i humorna verzija gangsterskih filmova tridesetih godina s dodatkom, tada, modernih tehnika snimanja. Njihova odjeća danas bi bila okarakterizirana kao nerizična i elegantna. Profesionalna i odmjerena, ukratko - ukusno iskombinirana. Beretka, šešir, odjelo i mantil, vrlo french

image
Warren Beatty i Faye Dunaway

Jude Law i Gwyneth Paltrow

Jude Law i Gwyneth Paltrow u ˝Talentiranom gospodinu Ripleyu˝ iz 1999.? Sjećate se ove priče? Nedugo nakon svog dolaska u Italiju, Ripley iscenira "slučajan" susret na plaži s Dickiejem i njegovom djevojkom Marge Sherwood te vrlo brzo potom postane dijelom njihovih života. Glavni aduti slavnog lika su krivotvorenje, laganje i lažno predstavljanje. Film je hiperestetiziran i koristan za širu psihološku i društvenu analizu takvih karaktera. Modni izraz je također odveć klasičan: polo majice, raskopčane košulje, pastelne i bijele boje dominiraju i ležerne frizure koje se opet vraćaju u modu. Provjerena klasika za generaciju srednjih godina dobro uhodanih profesionalaca.

image
Gwyneth Paltrow i Jude Law

Timothée Chalamet i Armie Hammer

Sasvim sigurno su to i Timothée Chalamet i Armie Hammer u sada već kultnom filmu "Zovi me svojim imenom"  iz 2017. godine. Sada već prototip idealnog gay para, ova filmska ljubavna slastica poručila je da je prava ljubav moguća u nezamislivim ili idealno zamislivim uvjetima. Da filmski govor o ljubavi i dalje smije biti visoko patetičan i poetičan. Vrijeme je uvijek limitirano, zato čekamo nastavak koji će, u najmanju ruku, donijeti nove modne trendove, ako ne već relevantnu priču. Njihov modni doprinos već je niz godina trendi u hipsterskim i art krugovima. Nevermind frizure, široke košulje, bermude i bijele sportske čarape. Ženski modni dio je zamišljen vrlo mediteranskim: duge i ugodne haljine koje niti skrivaju niti odaju previše od onog tko ih nosi. 

image
Timothee Chalamet i Armie Hammer

Daniel Kaluuya  i Jodie Turner Smith

Stilske ikone su i Daniel Kaluuya  i Jodie Turner Smith u filmu "Queen and slim" iz 2019. godine. Ako niste, svakako ovaj film trebate pogledati - radnja prati dvoje Afroamerikanaca koji su u bijegu nakon što su ubili policajca tijekom zaustavljanja radi provjere. Nategnuto, ali usporediv je sa spomenutim "Bonnie i Clyde". Njihova je estetika vrlo MTV-ijevska: kombinacija sportskog i visokourbanog izraza bliskog hiphop estetici. Nerijetko upravo takve spotove gledamo. Pliš i životinjski uzorci dakako - dominiraju.

image
Daniel Kaluuya i Jodie Turner Smith