Nakit na listi želja

Andreja vozi longboard, fotografira, radi super kapuljače i dizajnira nakit od maslinovog drva

19. svibanj 2020.
Andreja Pinter, dizajnerica
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Vozi longboard, fotografira, radi super-lude kapuljače uz svoj stalni posao, a sve ostalo vrijeme dizajnira nakit koji je teško ne poželjeti. Stvarno!

Prirodnjakinja i kreativka koja je puna energije, a čiji je karakter prožet mnoštvom kontradiktornosti, opis je kojim se predstavlja Andreja Pinter koja nas je oduševila svojom kreativnošću i privukla pozornost jedinstvenim nakitom. Ona izazove svakodnevnog posla "liječi" kreativnošću i vodi se premisom "Dok god se za nešto potpuno ne opredijelim, sve ostaje moguće". A kroz život se okušala u brojnim hobijima od kojih voli izdvojiti fotografiranje, suvremeni trbušni ples, šivanje, sviranje glasovira, vožnju longboardom te u onom aktualnom - izradi nakita kojeg je nazvala "Deli".

"Deli je skraćenica od Delysid, što je moj alias otkad postoji internet, a zbog sklonosti jarkim bojama i intenzitetu općenito. Sve izvedenice, interpretacije i pripadajuća značenja tog imena na različitim jezicima mi se sviđaju. Na primjer, na engleskom delicatessen znači slatko (sweet) ili prijatan (pleasing), dok na turskom deli znači luđak. Dugo sam razmišljala o imenu da bih naposljetku shvatila da ne trebam komplicirati jer moje postojeće ime tako dobro pristaje tome što izrađujem, a istovremeno se poistovjećujem s izrađenim. Ja sam ono što izrađujem! Sviđa mi se ta pomisao", govori nam 34-godišnja dizajnerica.

image
Deli - prstenje

Do ideje izrade nakita od drva došlo je iznenada, kako to obično biva s ljubavnim pričama. Naime, zaiskrilo je između nje i stare odbačene drvene skulpture, nagrade za treće mjesto u natjecanju u pikadu koju je pronašla pri selidbi - u otpadu, a bila je načinjena upravo od maslinovog drveta. Tada je bila u fazi eksperimentiranja s tim materijalom i pri pronalasku tog komada uopće nije bila svjesna da se radi o kraljici Mediterana.

"Taj komad me privukao svojom posebnošću: šare, čvrstina, izdržljivost i struktura su se toliko razlikovale od svega s čime sam se do tada susrela da gotovo nisam vjerovala da se radi o drvetu. Stvarno je posebno. Već pri prvoj obradi, kada sam udahnula novi život starom komadu drveta i prenamijenila odbačeni komad živog materijala koji bi inače skončao na nekom smetlištu, shvatila sam koliko uživam u mirisu, teksturi i živosti koje drvo uzvraća osjetilima."

Tada se počela igrati kombinacijom drva i epoxy smole te i od same smole izrađivati privjeske, naušnice, narukvice i broševe za sebe i svoje prijatelje. Budući da jednako voli i fotografiju te se njome kroz hobi bavi posljednjih desetak godina, fotografiranje se prirodno nadovezalo na izradu nakita.

"To je drugi kreativni proces u kojem uživam i nerijetko se zanesem pa po nekoliko sati fotografiram izrađeno. Ponekad ne mogu razlučiti izrađujem li nakit radi fotografiranja ili fotografiram izrađeno jer su mi potrebne fotografije s obzirom na to da uživam u oba procesa."

image
Deli lančić

Najviše ulaganja se svodi na repromaterijal i strojeve, dok maslinovo drvo većinom dobije od prijatelja i poznanika koji žive duž obale ili posjeduju razne dotrajale predmete izrađene od maslinovog drveta, s molbom da ih prenamijeni. Proces se razlikuje ovisno ponavlja li prethodno stvoren komad nakita ili se upušta u izradu nekog potpuno novog komada. Neke sitnice koje joj se učine zanimljivima stoje i po nekoliko mjeseci na stolu dok joj jednog dana ne padne na pamet što s njima napraviti.

image
Deli ogrlica

Česti klijenti su joj prirodnjaci te najčešće muškarci koji žele iznenaditi svoje partnerice. Pri izradi su u stalnom kontaktu i svaki put uspiju na nju prenijeti ushićenje koje leži u tajnom iznenađenju, kad spremaš nešto lijepo za nekog koga voliš. Jednako uživa i u individualnom pristupu te razmjeni ideja, a najdraže joj je nekome izraditi nešto po želji, nečiju imaginaciju rukama pretočiti u nešto opipljivo.

image
Deli prsten

I prije izrade nakita, Andreja se bavila dizajnom: kreirala je zanimljive kapuljače koje su trenutno na čekanju.

"Proizvodnju kapuljača, uz posao, nisam uspijevala od početka do kraja izvesti samostalno te sam ih stavila na čekanje. Svakako ih imam namjeru oživjeti u budućnosti jer smatram da su i dalje koristan, praktičan i zanimljiv proizvod. Metri i metri materijala koje sam naručila sredstvima iz crowdfunding kampanje i dalje stoje složeni u ormaru na sigurnom i čekaju da im se posvetim", govori svestrana kreativka od koje jedva čekamo nove projekte.

image
Deli - ogrlica