Most wanted

Balenciaga više nije najpoželjniji modni brend na svijetu

27. srpanj 2022.

Fotografije: Profimedia

Na prvo mjesto vraća se modni brend kojeg je Balenciaga svojevremeno izgurala s trona.

Živimo li u distopijskom i mračnom Balenciaga svijetu ili u barokno-utopijskoj viziji brenda Gucci, nedavno je glasio naslov jednog članka. Dvije modne kuće potpuno različite estetike i dva brenda koja nude potpuno drugačije vizije mode i življenja posljednjih sezona redovito se nalaze na popisu najpoželjnijih brendova na svijetu, što također ponešto govori o stanju svijesti društva. Donedavno smo tako "živjeli" u Balenciaginoj distopiji - po analizi platforme Lyst, Balenciaga je bila broj 1 brend na svijetu tri uzastopna puta. Ipak, nitko nije na vrhuncu zauvijek, pa je u drugom kvartalu 2022. godine titulu najpoželjnijeg brenda na svijetu (ponovno) preuzeo talijanski Gucci. 

image

"‘Ha Ha Ha‘‘ kolekcija, nastala u suradnji Guccija i Harryja Stylesa
Fotografija: Profimedia

Gucci x Adidas kolekcija sigurno je tome zaslužna, jer se pretraživanje za Guccijem povećalo za 286 posto u prvih 48 sati od puštanja kolekcije u prodaju. Tenisice Adidas x Gucci Gazelle iz kolekcije drugi su ženski najtraženiji modni predmet, a na popisu muških top 10 nalaze se na prvom mjestu. 

image

Dieselova torbica najtraženiji je modni komad
Fotografija: Profimedia

I brendovi i kupci entuzijastično su se ove godine, s dolaskom ljetnih mjeseci, vratili destinacijskim putovanjima, maksimalističkim lookovima i hedonizmu. Odjeća nosi ulogu zabavljača, želimo da je odvažna, seksi, blještava. Zato, unatoč zabrinjavajućoj globalnoj situaciji, posljednjih mjeseci živimo u maksimalističkoj utopiji brenda Gucci, više nego u tamnom svijetu Balenciage. Tragamo za bijegom od stvarnosti, a moda je prozor u taj mindset. Industrija se za to pobrinula brojim modnim revijama i showovima koji su se iz virtualnog svijeta vratili na itekako stvarnu modnu pistu. Ekskluzivne i egzotične destinacije okupljale su elitu modne scene, a ostali su sve to pratili preko svojih ekrana. 

Most wanted fashion brands

  1. Gucci
  2. Balenciaga
  3. Prada
  4. Valentino
  5. Louis Vuitton
  6. Dior
  7. Miu Miu
  8. Fendi 
  9. Diesel
  10. Burberry

Daleko od toga da je Balenciaga izgubila svoj utjecaj - nalazi se na drugom mjestu Lyst platforme, a Demna je hype podignuo s revijom prikazanom na američkoj burzi, s kontroverznim uništenim tenisicama, suradnjom s Kanye Westom i Gapom, sjajnom haute couture kolekcijom... Borba između dva brenda se nastavlja, iako, oba brenda su u vlasništvu grupacije Kering što znači samo dobre vijesti za vlasnike. 

image

Adidas x Gucci kolekcija
Fotografija: Profimedia

Treće mjesto na popisu najpoželjnijih brendova pripalo je Pradi, a slijede je Valentino, Louis Vuitton, Dior i Miu Miu. Talijanski Diesel se popeo na zavidno deveto mjesto, s torbicom 1DR na prvom mjestu najpoželjnijih ženskih odjevnih komada. S Glennom Martensom na čelu brenda, Diesel se uspinje komercijalno i kreativno i proživljava pravu renesansu. Donosimo u nastavku popis najpoželjnijih modnih komada u drugom kvartalu ove godine, a detaljni Lyst izvještaj je na linku

image

1. Diesel 1DR torba
2. Adidas x Gucci Gazelle tenisice
3. Jean Paul Gaultier x Lotta Volkova ‘naked‘ haljina
5. Balenciaga Le Cagole torba

image

6. Jaded London Tech cargo hlače
7. Prada Symbole sunčane naočale
8. Miu Miu kukičani šešir
9. Loewe Anagram basket torba

image

9. Fendace kupaći kostim
10. Gucci GG natikače