Muška moda

Bila je to godina muškaraca u suknjama

27. prosinac 2022.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profmedia/IMAXtree

Moda je u 2022. godini poprimila uniseks obilježja i odmaknula se od klasificiranja "muško" i "žensko". Donijelo nam je to i suknje na frajerima - no tko ih zaista može nositi?

Kada je na premijeri filma "Bullet Train" u srpnju ove godine Brad Pitt stigao u opuštenoj kombinaciji od lana, outfit se našao na svim naslovnicama. Sve zbog jednog komada odjeće - suknje, koja se i dalje smatra kontroverznom ako je nosi muškarac. Doduše, u 2022. godini odnos prema suknjama u muškom ormaru se promijenio - iako sumnjamo da ćemo uskoro posvuda viđati frajere u suknjama. Na celebrity sceni i modnim pistama dokazalo se kako moda ne poznaje rod te suknje jednostavno mogu nositi svi. 

"Nemam pojma. Ionako ćemo svi umrijeti, pa koga briga", odgovorio je Brad Pitt novinaru koji ga je upitao zašto je odabrao suknju. Ako pogledamo izvan 2022. godine, suknje na muškarcima i nisu tolika novost - Jean Paul Gaultier još je u devedesetima na pistu odaslao muške suknje, 2003. godine kožni kilt nosio je Vin Diesel, Harry Styles ih stilizira na turnejama i u modnim editorijalima, Kanye West na svom koncertu još 2012. godine. U 2022., haljinu brenda Off-White nosio je Kid Cudi (kao omaž Kurtu Cobainu), a postala je rado nošena i od strane sportaša. Lewis Hamilton imao je svoj trenutak u suknji, kao i slavni NBA-ovci Jordan Clarkson i Russell Westbrook. Na našim prostorima, suknje su već nosili Damir Urban, Božo Vrećo, članovi sastava let 3, Luka Nižetić, Dino Merlin...

image

Vin Diesel 2003. godine
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profmedia

image

Košarkaši Jordan Clarkson i Russell Westbrook
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profmedia

Jedan od zaslužnih dizajnera za povratak ili bolje rečeno, renesansu suknje je američki dizajner Thom Browne koji ih je prvi puta uvrstio u kolekciju 2018. godine. Rado ih nosi i kreira, osobito modele u stilu kilta, a jedan od zaštitnih lica njegove kampanje bio je i David Harbour, glumac kojeg poznajemo iz serije "Stranger Things". Osim Brownea, muške suknje smo vidjeli u kolekcijama dizajnera Driesa Van Notena i Rafa Simona te brendova Miu Miu, Louis Vuitton, Gucci i Off-White što samo govori o tome da će muške suknje uskoro postati uobičajeni dio muškog ormara. U svakom slučaju će ih mlađe generacije progurati u mainstream - na TikToku su već dobile "zeleno svjetlo" korisnika. 

image

Off-White kolekcija
Fotografija: IMAXtree

image

Kolekcije dizajnera Thoma Browna
Fotografije: IMAXtree

Ipak, i dalje je aktualno pitanje tko se i kada može "izvući" s takvim stylingom. Iako su haljine i suknje dio muškog kodeksa odijevanja u nekim kulturama već desetljećima - svježi primjer je grunge u devedesetima kada su suknje i haljine, osobito karirane kiltove nosili članovi bendova poput Nirvane i The Smashing Pumpkins. U ne - medijskoj stvarnosti ne postoji plodno tlo za koje bi se mogle uhvatiti, barem ne u ovom trenutku povijesti, i pritom ne govorimo samo o našim prostorima već i gradovima poput Londona ili New Yorka gdje se suknja na "običnom" muškarcu neće slaviti kao onda kada je nosi Brad Pitt. Zvijezde imaju tu privilegiju - nositi ih bez pogleda koji osuđuje ili se grozi muške noge koja se nazire ispod plisirane suknje, i barem u 2022. godini, koristili su je (većinom) tek kao "modni izlet" u novu stilsku avanturu - možda je to uvertira prema mainstreamu. 

image

Brad Pitt
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profmedia

image

Bad Bunny na Met Gali
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profmedia

image

ASAP Rocky u Givenchy kombinaciji
Fotografija: Profimedia

---