ŽRTVA EPIDEMIJE

Bili su budućnost modnog svijeta, ali polako nestaju: što će biti s vintageom i second-handom?

29. ožujak 2020.
Fotografije: Imaxtree/Getty Images
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Popularnost razmjene odjeće i second handa pomutila je pojava pandemije koronavirusa čije će posljedice modna industrija tek osjetiti na svakoj razini. Malo tko razmišlja o novoj odjeći, ali niti o kupovini one rabljene.

Second hand i vintage odjeća taman je uhvatila val popularnosti i na našem se području prestala vezati uz ono negativno. Na stranom tržištu to je već uobičajena praksa, kao i razmjena ili najam odjeće, trend koji se kod nas sve više spominje. Web stranice s ovom namjenom bilježile sve više stalnih korisnika i pretplatnika, čemu je pridonosio i pokret za održivost i brigu za planet. Platforme koje nam omogućuju iznajmljivanje ili zamjenu odjeće bile su budućnost modnog svijeta koje je pojavom koronavirusa sada - mnogi misle - potpuno uništeno.

Novi načini koji omogućuju osvježavanje ormara luksuznim brendovima, a ujedno promiču ekološku osviještenost pojavili su se na sceni, uz već općeprihvaćene second-hand i vintage shopove koji su zapravo postali novi chic. The Real Real i Vestiaire Collective neki su od najpoznatijih second-hand web shopova luksuzne odjeće koji već nošenim komadima daju novi život s drugim korisnikom, dok je na našem području to vintage web shop Bumbak.

Sličnu ideju ima i Haute Trader, relativno nova platforma na kojoj možete recimo torbicu Gucci zamijeniti za sako kuće Balmain. Osnovala ju je stilistica Hope-Noelle Davenport i omogućila modnim entuzijastima da se riješe artikala koje više ne nose i zamijene ih s već korištenima - sve u duhu modne održivosti i cirkularnosti. Slično posluje i stranca By Rotation, aplikacija za iznajmljivanje odjeće i modnih dodataka ili nešto poznatija platforma Rent'a'Runway, s mjesečnom pretplatom i principom iznajmljivanja luksuzne odjeće, što je vrlo praktično ako se recimo spremate na veliki događaj poput vjenčanja, a ne želite mnogo novca dati za haljinu koju ćete nositi sam taj jedan dan.

Posljednju stvar koju netko sada želima imati je već nošena odjeća

No posljednja stvar koju netko želi imati u ovom trenutku je tuđa odjeća. Iz Rent'a'Runwayja tvrde da sva njihova odjeća prolazi detaljno čišćenje kojim se ubijaju svi virusi, pa tako i Covid-19, no tko želi riskirati u ovo vrijeme? Kako su zbog epidemije virusa otkazani brojni eventi i vjenčanja, korisnici nemaju potrebe za najmom ili kupovinom odjeće, svečane niti svakodnevne. 

Ono što su primijetili je porast prijavljenih novih artikala, nakon što su ljudi u izolaciji krenuli s čišćenjem svojih ormara. Prodaja je u usporedbi s ostalim mjesecima u padu, komentirala je Max Bittner, direktorica Vestiaire Collecive za Bussines of Fashion. Problem je i to što su na ovom tržištu aktivni korisnici slabije platežne moći od onih koji luksuzne komade kupuju u fizičkim trgovinama, pa će najvjerojatnije svoje troškove svesti na minimum i odreći se kupovine odjeće i dodataka koji im nisu esencijalni. 

Na kraju priče, novu odjeću nemamo kamo nositi, eventualno tijekom videopoziva s prijateljima ili poslovnog online sastanka, a najava nove ekonomske krize uzrokovane koronavirusom svakoga lupi po prstima kada krene dodavati novu torbicu u virtualnu košaricu. Luksuzne modne kuće, fast fashion brendovi i samostalni dizajneri, sve će zahvatiti kriza koju ne mogu izbjeći, pa će tako i second hand tržište biti oštećeno i zapostavljeno, barem na neko vrijeme.