Ocean Friendly

Brendovi koji svoje komade stvaraju od otpada iz oceana

12. lipanj 2022.

Fotografije: Instagram/Imaxtree

Mikroplastika u oceanima stvarnost je od koje ne možemo pobjeći, zato se važno informirati se o brendovima koji aktivno rade na rješavanju problema.

Početkom lipnja, točnije 8.6., obilježava se Međunarodni dan oceana, kad se posebna pozornost usmjerava na sve blagodati koje nam ocean osigurava i svu štetu kojom mu, zauzvrat, vraćamo. No umjesto da iznosimo statistiku i ponavljamo koliko plastike završi na dnevnoj bazi u morima te kakve to učinke ima na bioraznolikost, nekada se treba fokusirati i na pozitivno. A to "pozitivno" ovih su dana brendovi koji ne samo da smanjuju zagađenje okoliša, već iz istog tog zagađenja crpe inspiraciju i materijale: na širokom tržištu proizvoda postoje oni koji su sačinjeni od recikliranog otpada iz mora i oceana, a koji osim što nose snažnu simboličku poruku, izgledaju nevjerojatno stylish.

Paper London

Badići, haljinice i hlačice koje ćete naručiti s njihove web stranice napravljeni su od recikliranog materijala, odnosno regeneriranog najlonskog vlakna napravljenog od otpada koji zagađuje Zemlju - od ribarskih mreža, ostataka tkanina, tepiha i industrijske plastike. Brend je od svog začetka usmjeren k održivosti, fokusiran na teži ali zahvalniji put slow fashiona koji ima za cilj potaknuti ljude da ljepotu stvari vide u autentičnosti predmeta, a ne u kvantiteti i masovnoj proizvodnji. Njihov neodoljivi dizajn pokazuje da se moda i održivost ne moraju susresti na sredini, već mogu djelovati u punoj snazi.

Stella McCartney

Sinonim za održivost u svijetu mode već je dugo Stella McCartney - brend u kojem se također teži što više komada, u što većem omjeru, izraditi od ECONYL-a, odnosno recikliranog materijala. Zato ni ne čudi da se i ovaj puta dizajnerica našla na popisu pohvaljenih. U konstantnoj želji da njeni komadi budu što više ocean i forest friendly, McCartney svojim nenametljivim a plodonosnim aktivizmom potiče i druge dizajnere da se pokrenu. Reciklirani najlon i poliester, regenerativna vuna i organski pamuk najčešći su domaćini njenih komada, a u kući se, naravno, eksperimentira i s otpadom iz oceana.

Timex

U kolekciji Waterbury Ocean, omiljeno low-end brend satova Timex udružio se s organizacijom #tide koja djeluje protiv zagađenja oceana. Reciklirani otpad iz morskih dubina sastavni je dio ovih prekrasnih satova iz nježne kolekcije, koja se ističe porukom, ali i dizajnom posvećenim oceanima. Modeli su uz to i pristupačni cijenom, a jednostavan dizajn upečatljivih boja čini ih nevjerojatno stylish.

image

Cijene Waterbury Ocean satova iznose 99 eura

adidas x Parley

U suradnji s Parleyjem, adidas je obećao dizajnirati tenisice koje će se proizvoditi, među ostalim, i od reciklirane plastike. U tome su djelomično i uspjeli, jer u njihovoj zajedničkoj kolekciji čak je 41% materijala izvučeno iz oceana. Brend obećaje do 2024. godine koristiti 100% recikliranog poliestera, što su sigurno u mogućnosti, pa se nadamo da će obećanje i ispuniti. Osim toga, pokrenuli su i event "Run for the Oceans", u kojem su za svakih 10 otrčanih minuta između 23. svibnja i 8. lipnja obećali s plaža i iz mora skupiti otpad u težini jedne plastične boce.