Utility estetika

Cargo: dominantni trend jesenske sezone

22. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

Udobnost, praktičnost, coolness, karakteristike su cargo trenda koji je ove sezone neizbježan. Ovako ga zamišljamo u modnim kombinacijama.

Kao trend koji se iznova vraća, pa tako i u 2022. godini, cargo je još jednom uspješno pokorio modnu scenu. Inspiriran military stilom, karakteriziraju ga oversized krojevi i džepovi - motiv koji se često ponavljao u novim kolekcijama dizajnerskih brendova. Cargo je zaživio i na ulicama i u tom smislu jedan je od vodećih trendova sezone. Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Pernille Teisbaek, Kaia Gerber neke su od vodećih influencerica koje su se priklonile utility estetici, koja spaja praktičnost, udobnost i element kulerskog stila. Rezultati analize platforme Stylight govore da je potražnja za cargo modelima porasla za 60 posto ove jeseni, dakle, dječački šarm cargo hlača u punom je zamahu. Pritom, trend se s hlača proširio i na suknje - one maksi dužina u maslinastim i bež bojama potpuno se uklapaju u ovakav stil, a u kolekcijama za proljeće cargo džepove vidjeli smo i na mini suknjama - Miu Miu i Fendi sugeriraju ovu estetiku. 

image

Fendi, Sacai, Miu Miu

image

Versace/Fendi

Ova sezona prolazi u znaku takozvanih parachute hlača koje nemaju džepove i rađene su od tehničke tkanine. Široke krojem, uz mogućnost sužavanja nogavica elastičnim vezicama, raznovrsni su komad koji se nosi uz combat čizme, cipele na petu ili tenisice. 

image

Fotografije: IMAXtree

Nove kolekcije predlažu cargo hlače od trapera, zatim one kamuflažnog uzorka, klasičnih kaki i neutralnih boja ili su pak doživjele zaokret i odmaknule se od klasičnog izgleda. Zadržale su siluetu, no materijali poput satena i nijanse poput ružičaste, ljubičaste ili narančaste pretvaraju ih u drugačiji modni statement, s prizvukom stila nultih godina. Fendi i Versace naklonili su se takvim modelima, s kolekcijama koje nose snažan pečat Y2K mode. 

image

Padobranske hlače Stradivarius (229,90 kn)/
traper hlače Bershka (299,90 kn)/
padobranske hlače Stradivarius (229,90 kn)/
hlače s uzorkom Bershka (299,90 kn)/
padobranske hlače Bershka (299,90 kn)

Kao u svakom godišnjem dobu, cargo hlače lako se uklapaju u svakodnevni stil, pa čak i one kombinacije za večernja druženja. tada ih nosite uz visoku peti i kratki top ili korzet, a kroz dan - uz pripijene pulovere od tankog pletiva, uz chunky, topla pletiva, uz tank top i sako preko njega ili uz oversized košulje ako vam je potrebna potpuno udobna modna kombinacija... High street ponuda puna je cargo modela, a izdvojili smo i nekoliko dizajnerskih primjeraka. Naravno, cargo hlače možda već posjedujete negdje u ormaru, s obzirom da je riječ o povratničkom modnom trendu. Second hand destinacije zato su također dobro mjesto za pronalazak novog modela. 

image

Traper hlače Zara (299,90 kn)/
hlače s džepovima H&M (59,99 eura)/
padobranske hlače Zara (279,90 kn)/
cargo hlače Zara (199,90 kn)/
cargo hlače H&M (34,99 eura)

image

Hlače s prošivima Ganni (245 eura)/
oversized hlače The Attico (770 eura)/
cargo hlače David Koma (870 eura)/
kožne hlače Gestuz; The Frankie Shop (399 eura)/
ravne hlače The Frankie Shop (135 eura)