Modni potpis

Chanel je u novoj kolekciji visoke mode donio duh francuske elegancije

24. siječanj 2023.

Fotografije: Chanel/Promo

Komadi od tvida ostaju temelj ove francuske kuće, a kolekcija odiše elegancijom koja je razigrana i asocira na cirkuske parade.

U tijeku je Tjedan visoke mode u Parizu, a kolekciju za proljeće/ljeto 2023. godine pokazala je i francuska kuća Chanel. Kao i uvijek, inspiracija koja dolazi iz nasljeđa Coco Chanel nije izostala. Početna točka ove kolekcije je stan Gabrielle Chanel na adresi 31, rue Cambon, mjesto na koje je dizajnerica Virginie Viard odvela francuskog umjetnika Xaviera Veilhana kako bi zajedno stvorili novu kolekciju, a tamo su ih inspirirale brojne figure, skulpture i prazne krletke. 

Kolekcija je ovoga puta okrenuta životinjskom svijetu - na odijelima i haljinama u stilu kaputa od tvida spretno su izvezene lastavice, lovački psi, mačke, srne i jeleni, dok je umjetnik izgradio monumentalne skulpture životinja koje su činile scenografiju. Odijela i kompleti od prepoznatljivog tvida inspirirani su cirkusom i paradama, pa ne izostaje cilindričnih šešira, bijelih dugih rukavica, leptir mašni, čizama na vezanje. Sakoi su na dvoredno kopčanje i ponekad asimetričnog kroja, prisutne su smoking košulje, blještave šljokice, kratke hlačice i podsuknje.

Kraj kolekcije obilježili su fluidni i prozračni lookovi, pretežno haljine od svile, tafta i organze, prepune detalja i veza koji pričaju posebnu modnu priču u skladu s estetikom slavne francuske modne kuće. Posljednji look tradicionalno je rezerviran za bridal model, u ovogodišnjoj kolekciji to je mini haljina s veom koji pada preko lica, pa se i buduće mladenke možda inspiriraju Chanel vjenčanicom i umjesto duge, posegnu za onom kratkom.