Elhanati

Danski dizajn nakita za muškarce inspiriran onim ženskim

04. svibanj 2021.
Fotografija: www.elhanati.com
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Inspiracije dolaze iz bizarnih i manje bizarnih situacija, a jedna takva bračna situacija potaknula je dizajnericu na novu kolekciju nakita, ovaj put - za muškarce.

Sve češće srećemo muškarce koji žele muški nakit, ali i muškarce koji cijene i žele čišće, mekše komade - kaže osnivačica i kreativna direktorica Elhanatija, Orit Elhanati.

image
Fotografija: www.elhanati.com

"Povremeno posudim muževe košulje i jakne iz ormara, a on pak - moj nakit. Ovakva vrsta 'razmjene' potaknula me na stvaranje nečega što je stvoreno samo za njega. Moj svijet je doista mješavina u kojoj se 'muško' i 'žensko' neprestano igraju jedno s drugim; oni su isprepleteni, ali ujedno su i potpuno razdvojeni i svaki ima svoj život."

Brend sa sjedištem u Kopenhagenu se u početku opirao stvaranju nakita posebno za muškarce, ali potražnja na tržištu dovela je do izrade muške kolekcije nakita 'X'. Čvrsto pleteni lanci od srebra presvučenog zlatom povremeno su ukrašeni malahitom, poludragim kamenom.

image
Fotografija: www.elhanati.com

Kolekcija je inspirirana Elhanatijinim ljetima provedenim u Tel Avivu, motivika je spoj bliskoistočne preferencije za toplo, odnosno zlatno u susretu sa skandinavskim minimalizmom.

"Tu su i snažna sjećanja na moju obitelj, i na muškarce i na žene koji su svakodnevno nosili nakit u svim uvjetima. Ova kulturna mješavina 'kaosa' u susretu sa 'strukturom' vrlo je popustljiva, ali i smirujuća, donosi mi osjećaj radosti. Kad se kaotični izraz spoji s čistim linijama, uvijek ćete u toj kombinaciji pronaći čaroliju. U zlatnicima postoji nostalgija za raskoši 1970-ih i 1980-ih", objašnjava dizajnerica.

image
Fotografija: www.elhanati.com

"Muška kolekcija je super sirova i seksi. Vidimo muškarce koji slažu dijelove, ali i kupuju pojedinačne lance za nešto što se nosi svaki dan, odnosno za nešto što će nositi svaki dan. Malahit kao poludragi kamen mi je vrlo poseban. Poznato je da štiti nositelja od otrovne energije, a svaki je kamen uistinu jedinstven: nikad nećete imati dva lanca koja su ista", dodaje Elhanati.