Zaokret u LVMH-u

Delphine Arnault dolazi kao izvršna direktorica Diora

12. siječanj 2023.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Luksuzna grupacija koja pod svojim krovom ima više od 60 luskuznih imena početak godine započinje s velikim promjenama koje se odnose na ključne pozicije u najvažnijim brendovima.

Nova godina, nove strukture vlasti u luksuznom konglomeratu LVMH, koji je u posjedu mogula Bernarda Arnaulta. Reorganizacija dolazi odmah na početku 2023. godine, i nakon iznimno uspješne 2022. za Arnaulta - LVMH je ostvario izuzetne dobitke, a 73-godišnjak je zauzeo mjesto najbogatijeg čovjeka na planetu.

LVMH, inače najstarija luksuzna modna grupacija, radi najveći zaokret u strukturi Diora i Louis Vuittona. Pietro Beccari, bivši CEO Diora, preuzima mjesto izvršnog direktora za Louis Vuitton, a na njegovo mjesto dolazi najstarija Arnaultova kćer, Delphine Arnault. Beccari je na mjesto izvršnog direktora Diora došao 2018. godine i do 2022., profit kuće se, po izvještajima, učetverostručio. Također, Michaele Burke, koji je posljednjih deset godina bio izvršni direktor LV-a, dolazi na nešto "nejasniju" poziciju, u suštini kao desna ruka Bernarda Arnaulta. 

image

Delphine Arnault i suprug Xavier Niel
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Bernard Arnault osnovao je LVMH prije 36 godina, a dodjeljivanjem ključnih pozicija svojoj djeci dodatno je zacementirao LVMH kao obiteljski business i jedino je pitanje kome od njih će ostaviti svoje carstvo vrijedno 364 milijarde eura u nasljeđe. Svako od njegovih petero djece nalazi se na čelnim mjestima, pa se u medijima ova obitelj često spominje u kontekstu Murdochove dinastije po kojoj je nastala serija "Succession", a koja prati odnose moći u obitelji te previranja za preuzimanjem poslovanja i moći.

Inače, 47-godišnja Delphine Arnault, koja je posljednjih devet godina bila na mjestu potpredsjednice za proizvode Louisa Vuittona, sada prvi puta u karijeri obnaša dužnost izvršne direktorice, i to za drugu najveću kuću u portfelju grupacije. Poželjnost Louis Vuitton proizvoda za vrijeme njezinog vodstva dodatno je ojačala, a jednakom napretku nadaju se i sada s Diorom - upravo ona zaslužna je za posljednju, uspješnu, Yayoi Kusama x Louis Vuitton suradnju, a odradila je i sjajan posao nakon antisemitskog incidenta dizajnera Johna Galliana 2000. godine.

image

Natalia Vodianova i Antoine Arnault
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Drugo najstarije dijete Arnaulta, Antoine (45), krajem prošle godine došao je na mjesto glavnog direktora holdinga Christian Dior SE, a zadužen je i za komunikacije te vizualni identitet brendova. Antoine je "mozak" koji se nalazi iza već sada slavne fotografije na kojoj Ronaldo i Messi igraju šah na Louis Vuitton koferu. Treće dijete, Alexandre Arnault (30) potpredsjednik je kuće Tiffany, Frédéric (28) je od 2020. zadužen za Tag Heuer, a najmlađi, 24-godišnji Jean Arnault trenutno je direktor marketinga za diviziju Louis Vuitton luksuznih satova.