Power fashion

Doba moderne ratnice i odjeće koja služi kao oklop

15. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree/Shutterstock Editorial; Profimedia

U neizvjesnim vremenima, posežemo za odjećom koja je tu kako bi nas zaštitila. Za modne dizajnere, power fashion iznova je plodno tlo za inovativne kreacije.

Riječ power (snažno) među omiljenima je u modnom vokabularu - (power dressing, power silhouettes...). U ovom slučaju ipak doslovnije govori o odjeći koja je u fokusu posljednjih sezona. Power fashion dobiva novi smisao kada govorimo o kreacijama koje su tu kako bi nas zaštitile od bilo čega što nam se sprema - vremena zaista jesu neizvjesna, a moda prepoznaje da je vrijeme za podizanje oklopa. 

Oklopi se dižu u kolekcijama kuće Balmain. Oliver Roasting se već prije nekoliko sezona inspirirao metalnim oklopima - korzetima i topovima metalnog sjaja koji prekrivaju prsa i graniče s modnim dodatkom i pravim oklopom. U kolekciji za jesen 2022., predstavio je futurističku verziju oklopa i odjeće koja izgleda kao uniforma činovnika u svemirskim flotama.

image

Kreacije kuće Balmain
​Fotografija: IMAXtree

Metalni oklopi i lanci po uzoru na viteške iz srednjovjekovnog doba pojavljuju se u kolekcijama kuće Paco Rabanne, koja se inspirira modernom ratnicom. A kod Schiaparellija, slični motivi poprimaju obilježja visoke mode, baš kao i kod Johnatana Andersona koji je za Loewe prošle sezone predstavio haljine od jerseyja, balonere i traper jakne ojačane zlatnim i srebrnim metalnim pločama asimetričnog oblika. Njihove žene spremne su na sve - snažne su - iznutra i izvana, što pokazuju modnim izborima. 

image

Paco Rabanne
Fotografija: IMAXtree

image

Loewe kolekcija
​Fotografija: IMAXtree

U kolekcijama kuće Louis Vuitton, također je čest slučaj ispreplitanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Rezultat su moderne varijante odjeće koja izgleda kao štit, često s utility elementima poput zlatnih ljuskica na haljini Ane de Armas ili srebrne kreacije s visokim ovratnikom koju je nosila Gemma Chan. Dok na crvenom tepihu suvremeni oklopi bez problema prolaze, imaju li mjesta u svakodnevnom odijevanju?

image

Phoebe Dynevor, Jodie Turner-Smith, Ana de Armas 
Fotografije: Shutterstock Editorial; Profimedia

U smislu naglašenih, snažnih ramena, metaliziranih detalja i srebrne boje koja podsjeća na viteze, zatim cargo elemenata, slojeva odjeće u koju se možemo "sakriti" ili pojačanja u vidu zakovica - da. Ne zanemarimo snagu odjeće - možda nas doslovno ne može zaštititi poput oklopa, no može nam pružiti osjećaj sigurnosti i većeg samopouzdanja.

image

Louis Vuitton Resort
​Fotografija: IMAXtree