Runway report

Dobro došli u Milano: proljeće u znaku seksepila, elegancije i majstorske jednostavnosti

22. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree/Profimedia

Vikend u Milanu prošao je u znaku Paris Hilton na pisti Versacea, Kim Kardashian koja se udružila s dvojcem koji ju je svojevremeno kritizirao, ali i u znaku modnog umijeća i vizije, koje su pokazali neki od trenutno najboljih dizajnera.

Bottega Veneta

Nakon prikazivanja kolekcije za proljeće 2023. godine, redali su se naslovi da je Matthieu Blazy pravi čovjek za Bottega Venetu. Talijanska kuća u pravim je rukama, složno je zaključila struka i javnost, nakon njegove druge kolekcije otkako je zamijenio Daniela Leeja. Matthieu se udružio s talijanskim umjetnikom i arhitektom Gaetanom Pesceom i postavio senzacionalnu scenu u šarenim bojama, s 400 unikatnih stolaca. Ideja je bila "smjestiti svijet u malu prostoriju", predstaviti različite karaktere u ovom okruženju.

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

A odjeća koju je predstavio naoko je jednostavna, iako je riječ o tehnički zahtjevnim, i majstorski izrađenim komadima od kože, kao i od delikatnijih materijala. Kao i prošle sezone, komadi koji izgledaju poput pamuka, trapera i ovoga puta, košulja od flanela, zapravo su rađeni od kože. Košulja koju je nosila veteranka Kate Moss zahtijevala je 12 slojeva printanja kako bi se postigla boja koju je dizajner želio. Ono što Matthieu također želi je ponuditi klijenticama sjajnu garderobu za svaku priliku - posao koju odrađuje besprijekorno. 

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

Salvatore Ferragamo

Debitantsku kolekciju za ovu kuću prikazao je 27-godišnji Maximilian Davis, koji je brend uveo u novu eru. Dizajner je kolekciju posvetio dizajnu osnivača ove modne kuće. Unio je dozu suvremene holivudske kulture - seksepil i elegancija ovdje idu ruku pod ruku, a dizajner je donio sjajne tailoring komade, seksepilne krojeve kojima se suprotstavljaju sportskima te fluidne kreacije koje naginju prema minimalizmu. Nakon revije, Maximilian je kazao kako želi predstaviti nove siluete za novu generaciju kupaca koji će nositi Ferragamo komade - stari modni brend u koji je udahnut novi mladenački duh. 

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

Versace

"Oduvijek sam voljela buntovnice, žene koje imaju samopouzdanja, inteligentne su i pomalo su dive", rekla je Donatella Versace, i možda je opisivala i samu sebe. Posljednja kolekcija za proljeće 2023. godine predlaže vamp estetiku - početni lookovi dolazili su u crnoj boji, od haljina koje grle tijelo, do transparentnih tkanina i kožnih bajkerskih komada s resama. Za diva trenutke, pobrinule su se kreacije u vibrantnim nijansama fuksije i neonski žute, u stilu gotičke mladenke. Versace je kolekciju i ovoga puta napunio Y2K energijom, a blast from the past za kraj showa bila je Paris Hilton u Barbiecore looku - goth raspoloženje, but make it fabulous na Versace način.

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

Dolce & Gabbana

Ne tako davno Stefano Gabbana je Kardashiane prozvao "najjeftinijom obitelji na svijetu", što je gotovo najmanje kontroverzna stvar koju su izjavili. No, D&G opstaje na modnoj sceni, a činjenica je da znaju procijeniti što je dobro za posao. Baš kao i Kim Kardashian. Za posljednju kolekciju, poduzetnica se udružila s talijanskim dvojcem i odradila posao u ulozi kuratorice, koja je izabrala komade iz bogate arhive Dolce & Gabbana kuće, osobito iz vremena od 1987. do 2007. godine (modna nostalgija i dalje opsesivno utječe na trendove). Korzeti, transparentne tkanine, lingerie komadi, uz čipku i leopard uzorak.

image

Fotografije: Profimedia

A mnoge kreacije estetikom podsjećaju na one iz njezinog brenda Skims (koji trenutno "teži" 3,2 milijarde dolara). Kim je prije showa komentirala kako "njezin stil često opisuju kao futuristički Barbie stil, no istovremeno, ona se osjeća poput senzualne žene talijanskog mafijaša". U svakom je slučaju ovo bio dobar posao u Italiji, za obje strane. 

image

Fotografije: Profimedia

image

Fotografije: Profimedia

Prada

Veterani Miuccia Prada i Raf Simons uzeli su pojam jednostavnosti kao vodeće smjernice za novu proljetnu kolekciju. Kolekcija istražuje načine na koje ljudi i život oblikuju odjeću, te na koje načine odjeća oblikuje nas. Iz tog razloga, mnogi komadi izgledali su nošeno - pogužvano - s rasporima koji se čine kao malfunkcija.

image

Fotografija: IMAXtree

Kolekciju su otvorili sasvim jednostavni, ali nepraktični kombinezoni koji imitiraju workwear, i cijela kolekcija temelji se na kreacijama koje se promatraju kao modna uniforma. Pradine kolekcije redovito i spretno nude modnu uniformu koja pronalazi svoje obožavatelje - one koji je nose ili one koji je vole promatrati i odmatati njezine slojeve simbolike i anti-fashion pristupa. 

image

Fotografija: IMAXtree

image

Fotografija: IMAXtree

image

Fotografija: IMAXtree

image

Fotografija: IMAXtree

image

Fotografija: IMAXtree

image

Fotografija: IMAXtree

Max Mara

Kreativni direktor Ian Griffin posljednjom kolekcijom propitkuje pojam muze i pita se - ako stil žene ostaje jednako uvjerljiv posljednjih 100 godina, nije li logično nazvati je muzom? Kolekcija za proljeće 2023. godine nije bila uzbudljiva u doslovnom smislu, već je ponudila rafinirane, minimalne i izgledom luksuzne monokromatske lookove - bazu rafinirane garderobe s nježnim dodirom mediteranske estetike. 

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

Blumarine

Nicola Brognano se pozdravio s ikoničnim topom u obliku leptira i predstavio zaokret prema Christiancoreu - traper se nosi s crop topom u obliku križa, motivom koji se provlači kroz kolekciju. Dizajner koji estetiku temelji na kiču nultih godina uvelike se inspirirao traper lookovima, pa nakon girly estetike, za sljedeću godinu predlaže nešto "smirenije nijanse", poput crne, sive, plave te ispranog trapera. Modeli su izgledali poput sirena, u fluidnim siluetama, duge valovite mermaid kose i drapiranim haljinama. U prilog mermaid inspiraciji ide i top zlatne boje u obliku školjke koji se nosi u kombinaciji s robusnim traperom. Još jedna kolekcija koja nudi eskapizam u drugo vrijeme i mjesto.

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

image

Fotografije: IMAXtree

Diesel

Diesel je reviju ovoga puta otvorio za javnost i prikazao kolekciju ispred gotovo 5 tisuća ljudi. U srcu modne piste nalazila se najveća skulptura na napuhavanje koja ruši rekorde, a Glenn Martens je pripremio Diesel demokraciju podijeljenu u četiri kategorije: denim, utility, pop i igru. Ovim showom se obratio i ponudio mladoj generaciji ono što žele, a da je uspješan u tome, pokazuju i tribine pune mladih studenata koje su s uzbuđenjem čekale na novu kolekciju. 

"Želio sam otvoriti Diesel prema javnosti, ljudima koji možda nikad nisu bili na reviji. Zaslužuju spektakl, pa smo srušili rekord u najvećoj skulpturi na napuhavanje. To je ono u što ja vjerujem u modi i stanju uma - svi mogu biti dio Diesela", izjavio je kreativni direktor.

U kolekciji, dominirao je traper devoré koji nastaje tkanjem trapera na prozirnu podlogu poput devoré steznika na traper hlačama niskog struka - isti efekt je kreiran i na traper pletivu. Tu je i traper koji je spojen slojem pamuka, tretiranog kiselinom koji otkriva slojevitost. Skenirane slike oštećenog trapera napravljene su za izradu trompe-l’oeil otiska, dok su mnogi komadi u kolekciji obrubljeni sirovim traperom koji komunicira čistu Dieselovu energiju.

Nasuprot traperu nalaze se utility hlače satenskog materijala, minijaturni fluidni topovi i minijaturne suknje koje izgledaju poput velikog remena. Cvjetne slip haljine tretirane su kiselinom i obrubljene čipkom, kao i haljine s volanima na vratu i rukama. Ručno izrađeni traper komadi su rezani i tretirani kao da se traper pretvara u krzno, a dojmljiv je i oversized kaput izrađen od 15 000 istrošenih i izbrušenih Diesel etiketa.

Fendi

Kreativni direktor Kim Jones zavirio je u bogatu arhivu Fendija, točnije u razdoblje vladavine Karla Lagerfelda od 1996. do 2002. godine. "Zanimljivo je promatrati stvari koje je Karl napravio, i razmišljati o načinima na koje ih možemo unaprijediti, vizualno i tehnički", rekao je dizajner. S obzirom da inspiracija dolazi s kraja prošlog i početka ovog tisućljeća, vidljiv je zanos Y2K estetikom koja se nastavlja i u sljedećoj sezoni.

Jones je posegnuo za cargo detaljima, mrežastim komadima i rebrastim puloverima. Naglasak je na modnim dodacima poput minijaturnih i nešto većih torbica - samo jedna u ruci nije dovoljna, a tu su i chunky sandale i tenisice. kako je istaknuo, Fendi se najčešće bazira na neutralnim bojama, pa je ovu kolekciju odlučio začiniti s nijansama limete i zelene boje koje dodatno ističu opsesiju nultim godinama. Uz satenske i svilene komade, dojam luksuza je ostao prisutan, no duboko je pomiješan sa street style i urbanom estetikom.