y/GIA i Ira Rumora

Domaće modne dizajnerice zajedničkim snagama su osmislile neodoljivi modni dodatak

18. veljača 2023.

Fotografije: Vana Katančić

Zagrebačke dizajnerice Ira Rumora i Jelena Geštakovski zajedno su kreirale multifunkcionalni komad idealan za hladne dane.

Svima koji prate domaću modnu scenu zasigurno su već dobro poznata imena Ira Rumora i y/GIA. Iza oba brenda stoje mlade zagrebačke modne dizajnerice, a njihovi upečatljivi, ručno rađeni komadi i modni dodaci prepoznatljivih estetika zapeli su za oko brojnim trendsetericama. Ira Rumora i Jelena Geštakovski sada su svojim kupcima predstavile nešto potpuno novo - odjevni predmet koji su osmislile zajedničkim snagama.

I dok su na inozemnoj sceni suradnje konkurentskih luksuznih modnih brendova posljednjih godina sve brojnije (sjetimo se, primjerice, Fendacea), u Hrvatskoj rijetko imamo prilike svjedočiti nečemu sličnom. No "konkurencija" je teško riječ koju možemo iskoristiti u kontekstu Ire i Jelene, jer talentirane dizajnerice se od početka međusobno podržavaju, a također se i privatno druže. Tako su i na ideju o suradnji svojih brendova došle sasvim spontano, na kavi, a nedugo nakon zajedno su kreirale multifunkcionalni modni dodatak idealan za hladnije dane.

"Ovaj komad je po definiciji oversized bandana, ali mi ga zovemo - ‘prebac‘. Bandana je dvostrana i može se nositi na obje strane, a napravljena je od dva različita materijala. Jedna varijanta spaja crno krzno i kožu, a druga je kombinacija smeđeg krzna i brokata s uzorkom pasa", pričaju nam Jelena i Ira. 

Bandana sadrži motive karakteristične za obje dizajnerice - Ira u svojim kolekcijama često koristi umjetno krzno, dok Jelenin brend y/GIA trenutačno predstavlja razigrani materijal s uzorkom pasa, koji je, kako kaže, jako zabavlja i nasmijava.

"Obje volimo dodati svoj osobni ‘štih‘ pri stvaranju novih komada, u ovom slučaju nas povezuje ljubav prema oversized silueti i psima", kažu dizajnerice. Dodaju kako je "prebac" je namijenjen svima koji vole stilizirati jedan predmet "na sto načina", no osobno su se uvjerile kako izvrsno stoji i - psima.

"Može se nositi prebačen preko ramena, oko vrata kao klasična bandana, na ‘babushka‘ način preko glave, u formi mini suknje... Kako god vam je srcu drago!", kažu Rumora i Geštakovski. Svoje omiljene načine nošenja bandane pokazale su kroz fotografije koje potpisuje Vana Katančić, a dostupna je za kupovinu putem njihovih Instagram profila ira.rumora i y__gia po cijeni od 123 eura.