Oda balerinkama

Elegantne, suptilne i uvijek posebne: baš zato ih i dalje volimo

06. veljača 2021.
Fotografija: rexfeatures.com
 

Prisjećamo se nekadašnjih i modernih ikona stila koje nisu odoljele balerinkama - esencijalnom dodatku ženske garderobe.

Na naslovnici britanskog izdanja Voguea je svojom pojavom je iznenadila glumica Angelina Jolie. Otkrila je javnosti dio svoje intime i komadić doma i, između ostalog, potvrdila da je zauvijek vjerna eleganciji i svom klasičnom stilu s kojim (više) ne prelazi granice. Na naslovnoj fotografiji evocira ikonu Audrey Hepburn, u crnoj dolčeviti i Max Mara hlačama kroja kakve je i Hepburn nosila, sve to uz balerinke kuće Chanel. Upravo one dijele mišljenja publike iz godine u godinu, no unatoč svemu, ne može se poreći da je riječ o bezvremenskom komadu koji ruku pod ruku ide s pojmom ženske elegancije. 

Kroz godine nosile su ih brojne ikone, potvrđujući njihov status koji opstaje unatoč svim trendovima kojima se nisu uvijek prilagođavale. Balerinke je proslavila Brigitte Bardot svojim filmom iz 1956. - "And God Created Woman" i učinila ih popularnim trendom. One kultne pak, Chanel balerinke predstavljene su 1984., nosila ih je francuska ikona stila Inès de la Fressange i tada postaju sinonim za francuski chic.

image
Audrey Hepburn i Brigitte Bardot

Coco Chanel voljela je naglašavati slobodu i udobnost, zato su balerinke i do danas ostale duboko zapisane u povijest Chanela, a tako su utjecale i na ostale dizajnere i brendove, pa i stilske ikone koje su ih dodatno popularizirale. Lagerfeld je često inspiraciju crpio iz nasljeđa koje mu je ostavila Coco, pa se iznova vraćao balerinkama koje su prepoznatljive po svojoj kapici u drugoj boji i maloj mašni. Danas tu tradiciju nastavlja njegova nasljednica Virginie Viard koja ih je predstavila u Crusie kolekciji 2020. godine. 

image
Balerinke u kolekcijama Valentina, Chanela i Diora

U modnoj prošlosti, Jane Birkin nosila ih je u svojim kombinacijama sedamdesetim godinama, obožava ih Kate Moss, britanska 'it' djevojka Alexa Chung...Njihova posebnost leži u prilagođavanju svakom modnom izričaju - cool, urbane cure, boho chica, poslovne elegancije. S njima nemamo problem kako ih kombinirati, a jednostavna i uvijek aktualnu kombinaciju čine skinny traperice, t-shirte i baloner - uz balerinke je to vječni to-go recept. 

image
Alexa Chung, Emili Sindlev i Camille Charriere

Od svih modela koji su dolazili i odlazili, one Chanelove nikada nisu izgubile na vrijednosti pa su i danas predmet žudnje. Naravno, njihov izgled nadograđivao se novim materijalima, kombinacijama boja i dodacima kao što je danas primjerice komadić lančića kojim im daje notu suvremenog stila. Drugačije vizije balerinki imali su i drugi dizajneri, od trakica koje se vežu oko gležnja ili umjesto zaobljenog, onaj oblik u špic. Modna kuća Valentino obilježila ih je svojim prepoznatljivim zakovicama, a sjećamo se i razdoblja kada su baš svi željeli jedan Miu Miu model od mekane kože, s trakicama gingham uzorka i uksranim remenčićem. 

"Ulažem u klasične komade i nosim ih zauvijek. Ne mijenjam stvari često, to je moj pristup modi", u razgovoru za Vogue je rekla Jolie. U tu priču ulaze i balerinke, modna stvar kojoj se status ne mijenja. 

image
Balerinke Chloe (370 eura)/
balerinke od kože Zara (299,90 kn)
lakirane balerinke Prada (4860 kn)/
jednostavne crne balerinke Aldo (196 kn)/
balerinke s lancem Gucci (690 eura)/
balerinke od tvida Chanel (580 funti)