Neka traju i danas

Fashion BFF: prijateljstva koja su oblikovala modnu industriju

23. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images

Svijet mode ne vrti se samo oko glamura, okrutno je to mjesto u kojem je teško opstati sam. Modne ikone uvijek su kraj sebe imale osobu od povjerenja, suradnika i na kraju - istinskog prijatelja. Kultna modna prijateljstva obilježila su povijest i pamte se, dok neka traju i danas.

Izdvojili smo osam parova koji osim ljubavi prema modi, stilu i glam kreacijama dijele i prijateljstvo koje je u okrutnoj industriji mode opstalo unatoč svim preprekama.

Yves Saint Laurent & Loulou de la Falaise

Slavni francuski dizajner tijekom svoje duge karijere u modi imao je mnogo muza - i Betty Catroux jedna je od njih, ali niti jedna nije utjecala na njegov rad kao dizajnerica i muza Loulou de La Falaise. Osim što ga je inspirirala i na pisti nosila njegove kreacije, zajedno su radili, partijali i dijelili pravo prijateljstvo.

image
Yves Saint Laurent, Betty Catroux (lijevo) i Loulou de la Falaise (desno) ispred njegova 'Rive Gauche' shopa.

Madonna & Jean Paul Gaultier

U povijest se upisao seksi korzet s potpisom francuskog dizajnera koji je Madonna nosila na nastupu u Tel Avivu 1990. godine, a osim profesionalne povezanosti, ikonski dvojac veže i privatno prijateljstvo koje traje od 80-ih i to sve do danas. Par je tako na Met Galu 2018. stigao ruku pod ruku, a Jean Paul priznao je da je Madonnu čak i zaprosio tri puta. Svaki put je njegovu ponudu - odbila.

image
Madonna i Jean Paul Gaultier 1992. godine

Ines de la Fressange & Karl Lagerfeld

Dvije modne ikone upoznale su se dok je njemački dizajner Karl Lagerfeld vodio modnu kuću Chloe. Francuska aristokratkinja, manekenka i dizajnerica ostala je njegova muza u Chanelu, osobito u 80-im godinama, a on njezin učitelj, mentor i prijatelj.

image
Ines De La Fressange i Karl Lagerfeld u Parizu 1988. godine

Hubert de Givenchy & Audrey Hepburn

Po priči, kada je Givenchyju rečeno da gospođica Hepburn dolazi u njegov atelje, dizajner je očekivao Katharine Hepburn pa je vidjevši Audrey ostao razočaran - sve dok se nisu upoznali i 'kliknuli'. Njihovo modno prijateljstvo je ostalo zapamćeno i pravi je primjer da slavni čine dizajnere poznatima, a dizajneri čini slavne ikonama.

image
Hubert De Givenchy i Audrey Hepburn na predstavljanju njegove kolekcije za ljeto 1986.

Marc Jacobs & Kate Moss

Oni su dugogodišnji najbolji prijatelji. Ona je bila njegova muza i zvijezda modnih showova, a prijateljstvo im seže gotovo od početaka njezine karijere. "Prije Kate, bila je prisutna drugačija percepcija ženske ljepote, a ona je to promijenila. Nikada je nisam gledao kao buntovnicu, ona je samo iskrena", kazao je o britanskoj manekenki slavni dizajner još 2013. godine.

image
Kate Moss i Marc Jacobs na Met Gali 2009. godine 

Azzedine Alaïa & Naomi Campbell

Naomi je dizajnera upoznala sa samo 16 godina i od tada su povezani gotovo kao otac i kći. Kako je kao mlada upoznala dizajnera, od početka poznanstva on je na nju gledao kao na djevojku koju treba zaštiti, a s godinama ga je čak počela zvati i 'papa'.

image
Naomi Campbell i Azzedine Alaiia u Veneciji 2007. godine

Steven Meisel & Linda Evangelista

Pravi glamur u 90-im godinama, zlatnom dobu supermodela, proizlazio je iz zajedničkog rada manekenke i fotografa koje je vezala snažna privatna poveznica.

image
Modni fotograf Steven Meiseli Linda Evangelista, oko 1996. godine

Isabella Blow & Alexander McQueen

Prijateljstvo britanskog modnog dizajnera i modne urednice započelo je nakon što je Isabella otkrila njegovu kolekciju napravljenu za diplomski rad u studentskim danima. Oduševljena kolekcijom, kupila ju je cijelu i smatra se da ga je upravo ona otkrila. Njihovo prijateljstvo nastavilo je rasti i međusobno su pomicali granice kreativnosti, a vezala ih je i ljubav prema avangardnom stilu i pristupu prema modi. 2016. je objavljeno da će o modnom dvojcu izaći filma naziva "The Ripper", no 2018. prikazan je samo dokumentaran film o životu dizajnera, McQueen, koji otkriva, između ostalog, i detalje njihove suradnje. Blow si je oduzela život 2008., a kultni dizajner dvije godine kasnije.

image
Alexander McQueen i Isabella Blow 2003. godine na gala večeri