Vruće modno ljeto

Fashion report: novi seksepil i još šest trendova za novu sezonu

14. lipanj 2022.

Fotografije: IMAXtree

Odustanite od jednostavnosti, od trenirke i običnih natikača, jer modni brendovi nas pozivaju na zabavno i odvažno odjevanje kojim se otvaraju novi horizonti.

Ako modni trendovi govore o trenutnom stanju društva, izgledno je da svijetom vlada kaos. Govorilo se kako je vrijeme pandemije ubilo sve modne trendove, a sada kada se moda vraća u velikom stilu, nudi razne stilove, modne opcije i pokrete koji zajedno tvore veliki košmar. U tom košmaru ipak, mogu se prepoznati trendovi koji će obilježiti 2022. godinu, osobito ljetnu sezonu na koju smo se fokusirali.

Mlade snage modne scene vraćaju seksepil na velika vrata, redefiniraju ga i nude u nešto rafiniranijem ali i dalje izazovnom izdanju. Najbolje to radi londonska dizajnerica Nensi Dojaka koja je povela trend prozirnih tkanina, proreza i odjeće koja je na tankoj liniji donjeg rublja. Veterani, poput Donatelle Versace, oslanjaju se na sexy look koji je prolazio početkom tisućljeća i danas nam je, dva desetljeća nakon, jednako zanimljiv u suvremenoj izvedbi. Seksepil se provlači kroz gotovo svaku kolekciju dizajnerskih brendova koje smo vidjeli - bilo to kroz pripijene kombinezone, kratke haljine, proreze ili transparentne materijale koji golicaju maštu. Ono što ga razlikuje je stav i samopouzdanje utkano u izazovne komade i nose se s ciljem osnaživanja, ali naravno, i zabave koja je nedostajala na modnoj sceni.

Neki trendovi nalažu dramatičnost i zaigranost, no vraćamo se i klasičnim lookovima, uz uzorak prugica (savršenih za ljeto), uz bijelu boju, spretno izveden tailoring kojim se upozorava na važnost kvalitetne i bezvremenske odjeće koju se isplati imati u ormaru - više nego prolazne i trenutne 'it' komade. Izdvojili smo sedam trendova koji će oblikovati modu ovoga ljeta - od kojih su neki sigurno prolazni, dok će neki ostaviti dugotrajniji utisak.

High on colors

Krenimo od Valentina, nostalgičnog Versacea, Christiana Diora koji je predstavio komplete ili suvremenog Ottolingera. Ovo su samo neki od brendova koji su nagovijestili boje kao ultimativni trend, a i sam pogled u aktualnu ponudu trgovina otkriva da je naglasak na koloritu, koloritu i koloritu. Dnevna doza optimizma, zajamčena!

So fresh, so clean

Osim jarkih boja, ljeto prolazi u znaku osvježavajuće, lagane, neopterećene bijele boje i tonova koji simboliziraju svježinu. Lookovi su pritom sofisticirani, luksuzni i jednostavni, bilo da se radi i dnevnom - Chloe ili večernjem - Saint Laurent stylingu..

Hey sailor

Prugice su aktualne svakog ljeta pa o ovom uzorku niti ne možemo u potpunosti govoriti kroz prizmu sezonskog trenda, no ipak su prevladavale u većini dizajnerskih kolekcija - od Chanela, do Schiaparellija, što nam govori da su ove godine dodatno na cijeni - one u boji osobito.

Net-working

Isprepletena mreža koja pada po golom tijelu, ili se pak kombinira sa suknjama, haljinama ili sakoima je efektni modni trend prikladan ne samo za plažu, već i za grad. A u nekim kolekcijama nosi poruku održivosti - kod Chloe primjerice, riječ je o recikliranim i ručno pletenim komadima. Uz sve suvremene tehnike i inovacije, ovaj trend podsjeća na važnost i posebnost ručnog rada i pletiva.

Very minimal

Je li Miu Miu pokrenuo trend mikro-minica? Svakako je jedan od predvodnika u ovoj sezoni i u svakom slučaju je riječ o the trendu. Ostali modni brendovi uhvatili su se na val popularnosti "minjaka" i spremno ga u različitim varijantama predstavili u svojim kolekcijama. Noge su, dakle, u prvom planu - birajte stil kojem ćete se prikloniti.

All that drama

U prvom planu su: perje u različitim nijansama, zatim redovi volana, resica i glamurozne, pretjerane večernje haljine. Suptilnost, pogotovo u večernjim lookovima, nije toliko poželjna.

Sexy 2.0.

Seksepil, kao što smo kazali na početku teksta, vodeći je modni trend - otkrivena koža, prorezi, pripijene siluete i minice. Dominira i vamp estetika, s crnom bojom ali i futurističkim krojevima koji govore o novim vizijama izazovnog odijevanja.